Κάλιο αργά παρά ποτέ. Η φράση εκφράζει απόλυτα την ιστορική σημασία, αλλά και την καθυστερημένη σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.
Η πολιτική κίνηση αυτή του Αλέξη Τσίπρα (την οποία σημειωτέον είχε αποκαλύψει το Σάββατο το newsit.gr με αποκλειστικό του δημοσίευμα) είναι ιστορικά αναγκαία, όχι μόνο λόγω της κρισιμότητας των στιγμών, αλλά και γιατί ίσως να αποτελέσει την αρχή μιας νέας εποχής στις σχέσεις και στη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση κρίσιμων εθνικών θεμάτων.
Αρχή η οποία θα αφήσει πίσω της φθοροποιό και καταστρεπτική παράδοση δύο περίπου αιώνων μετά την επανάσταση του 1821.
Η κοινωνία είναι έτοιμη να εγκαταλείψει και αποβάλει τα παλαιά πολιτικά στερεότυπα, αυτά που δεν επέτρεψαν στην κυβέρνηση να αναλάβει παρόμοια πρωτοβουλία αμέσως μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου. Η κοινωνία περνώντας δια πυρός και σιδήρου στα χρόνια της κρίσης, ωρίμασε και έγινε πιο σοφή πολιτικά με αποτέλεσμα να προχωρήσει σε νέες προσεγγίσεις των πολιτικών ζητημάτων.
Οι πολιτικές δυνάμεις για άλλη μία φορά, ακόμα και στο θέμα της συνεννόησης βρίσκονται πίσω από την κοινωνία, πίσω από τους πολίτες οι οποίοι έστειλαν μήνυμα δημοκρατίας και νηφάλιας πολιτικής συμπεριφοράς στους εκπροσώπους των κομμάτων, που ακόμα και χθες σε κάποιες περιπτώσεις ξεκατινιάζονταν στα τηλεοπτικά πλατό, ενώ ορισμένα πρόσωπα των δυνάμεων της αντιπολίτευσης καμώνονταν πως τάχα δεν αντιλαμβάνονταν τη σημασία της κίνησης της σύγκλισης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από τη στιγμή που το ΟΧΙ κέρδισε με τόσο υψηλό ποσοστό.
Και δεν πρόκειται να το αντιληφθούν πολιτικοί της συγκυβέρνησης και της αντιπολίτευσης που συνεχίζουν να λειτουργούν με βάση την παλαιοκομματική λογική και προπαντός δεν πήραν τα μηνύματα του δημοψηφίσματος και της στάσης των πολιτών πριν και μετά από αυτό.
Το πρώτο μήνυμα είναι η ανάγκη ευρύτερης συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και όχι άγονοι, ατελέσφοροι και διχαστικοί ανταγωνισμοί. Και ευτυχώς ο Αλέξης Τσίπρας γρήγορα το αντιλήφθηκε και με την κίνησή του διόρθωσε το λάθος που έκανε μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, να μην καλέσει δηλαδή και την αντιπολίτευση σε συνεννόηση ή να μην ανταποκριθεί στο κάλεσμα της αντιπολίτευσης, αλλά να επιχειρήσει μόνος να δρέψει τις δάφνες μιας συμφωνίας με τους εταίρους, που στη συνέχεια (σύμφωνα με την παλαιοκομματική λογική) θα τον καθιστούσαν ισχυρό πολιτικό που ηγεμονεύει στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.
Το δεύτερο μήνυμα φανερώνει πως το παλιό πολιτικό σύστημα έχει ενταφιαστεί στις συνειδήσεις των πολιτών και καλείται η αντιπολίτευση να εκσυγχρονιστεί, αναδιοργανωθεί και ανασυνταχθεί σε νέες σύγχρονες βάσεις ώστε να επιτελεί τον πολιτικό και ιστορικό της ρόλο στο δημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας της χώρας.
Το τρίτο μήνυμα είναι μένουμε Ευρώπη πάση θυσία και οι πολιτικές δυνάμεις, με την κυβέρνηση επικεφαλής, οφείλουν να εργαστούν για να πετύχει η χώρα την καλύτερη δυνατή συμφωνία.
Το τέταρτο μήνυμα είναι πως ο Αλέξη Τσίπρας είναι πανίσχυρος στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και μάλιστα είναι τέτοια η ισχύς που απαιτεί σύνεση, ταπεινοφροσύνη, εξυπνάδα και πολιτική συνειδητοποίηση της κρισιμότητας των στιγμών, για να μην πάρει το χαρακτήρα αλαζονικής πολιτικής συμπεριφοράς η οποία θα προκαλέσει δεινά στην πατρίδα και θα αντιστρέψει την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Το πέμπτο μήνυμα είναι η επανεκκίνηση της κυβέρνησης με ταυτόχρονη απαλλαγή από τα βαρίδια που στους πέντε μήνες παρακολουθούσαν απλώς τις διαπραγματεύσεις και δεν πρόσφεραν ούτε μία σταλιά έργο από τις θέσεις που κατείχαν, συμβάλλοντας έτσι στη χειροτέρευση της κατάστασης της οικονομίας και της κοινωνίας.