Site icon NewsIT
06:56 | 11.01.19

Τα κλειδιά για το ολοκληρωτικό come back της ελληνικής οικονομίας

Τα κλειδιά για το ολοκληρωτικό come back της ελληνικής οικονομίας
Newsit Newsroom

Η Ελλάδα θα επιχειρήσει άμεσα να κάνει δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, ίσως και στο τέλος της άλλης εβδομάδος, αλλά η αξιοπιστία της χώρας απέναντι στις αγορές και τους επενδυτές όχι μόνο δεν έχει αποκατασταθεί αλλά τείνει να χειροτερέψει.

Οι καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αλλά και την βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος για την προσέλκυση επενδύσεων, είναι οι τρεις τομείς που δυσχεραίνουν την προσπάθεια για πραγματική επάνοδο της χώρας στις αγορές.
Μέσα στο 2019 θα επιχειρηθούν πιθανότατα τρεις μικρές εκδόσεις, που θα φέρουν στα δημόσια ταμεία από 3 έως και 7 δις τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ουσιαστικά για αναχρηματοδότηση υφιστάμενων ομολόγων.
Η επιστροφή στις αγορές για την χρηματοδότηση του συνόλου των αναγκών της χώρας, δεν προβλέπεται πριν από το 2020 – στην καλύτερη περίπτωση – ενώ το 2021 θα πρέπει η χώρα να βγει στις αγορές για την κάλυψη των αναγκών της, αφού μέχρι τότε επαρκεί το μαξιλάρι ασφαλείας που υπάρχει.
Οι αγορές ζητούν συγκεκριμένα πράγματα που η Ελλάδα για την ώρα δεν τα κάνει ή για την ακρίβεια δεν τα κάνει με την επιθυμητή ταχύτητα και συνέπεια.
Μεταρρυθμίσεις: Παρατηρούνται σοβαρές καθυστερήσεις σε κομβικής σημασίας ζητήματα, όπως για παράδειγμα η δημόσια διοίκηση, ο μηχανισμός ελέγχου των φορολογουμένων κλπ.
Οι αποκρατικοποιήσεις και το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας είναι δύο τομείς που υπάρχει στασιμότητα. Το μεγαλύτερο οικιστικό έργο στην Ευρώπη, αυτό του Ελληνικού έχει βαλτώσει και δεν αναμένεται, με τον ρυθμό που πάει να ξεκινήσει ούτε μέσα στο 2019. Όμως και τα άλλα project όπως των Ελληνικών Πετρελαίων έχουν καθυστερήσει σημαντικά, ενώ projects όπως του Ελ. Βενιζέλος που έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί ανεξήγητα καθυστερούν. Στην ενέργεια δεν υπάρχει κινητικότητα και ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές μονάδες πάει από αναβολή σε αναβολή, ενώ υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες αν τελικά θα έχει αίσιο τέλος.
Οι επενδύσεις που η ελληνική οικονομία θα περίμενες ώστε να κάνει το come back δεν έρχονται. Το περιβάλλον παραμένει εχθρικό. Η επιχειρηματικότητα αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό και μέσα σε αυτό το σκηνικό μάλλον δεν βρίσκονται θαρραλέοι, έστω και αν όλοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα αυτή την περίοδο προσφέρεται για επενδύσεις.
Η επιστροφή στις αγορές δεν διατάσσεται και δεν κερδίζεται από διοικητικού τύπου αποφάσεις, κερδίζεται μέρα με την μέρα, ώρα με την ώρα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αλλάξει ρότα να δει το θέμα με περισσότερη σοβαρότητα, όχι μόνο γιατί θα μπορεί να μην εξαρτάται από κεφαλαιακά μαξιλάρια, αλλά κυρίως γιατί η εμπιστοσύνη των αγορών, θα έρθει μόλις η χώρα επιστρέψει στην βιώσιμη ανάπτυξη και έρθουν επενδύσεις.

Του Θανάση Παπαδή

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version