Οικονομία

Τα λάθος ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης, οι υπουργοί που κάνουν τους αδιάφορους, η δύσκολη σχέση ΣΕΒ – «Ελληνικής Παραγωγής» και οι ξεχασμένες επενδύσεις του ΤΑΙΠΕΔ

Οι απώλειες του Ταμείου Ανάκαμψης και τα λάθος ορόσημα

Οι ενδοκυβερνητικές τριβές και διαρροές για τις μεγάλες καθυστερήσεις στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, θέμα με το οποίο ασχολήθηκε πρόσφατα η στήλη, είναι παρωνυχίδα μπροστά στη βεβαιότητα ανθρώπων της αγοράς για «τη σίγουρη απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, αν δεν βάλουν πλάτη η Ιταλία και η Ισπανία ώστε να υπάρξει παράταση μετά το 2025». Μέχρι να φτάσουμε στο 2025 και στην πιθανή παράταση, η Ελλάδα πρέπει να ικανοποιήσει κάποια ορόσημα. Έχει δεσμευτεί για την ολοκλήρωση συγκεκριμένου ποσοστού ενός έργου εντός συγκεκριμένης προθεσμίας. «Ακόμα και αυτά τα ορόσημα έχουν μπει λάθος» εξηγούν. Προβλέπουν, για παράδειγμα, απορρόφηση 100 ή 200 εκατ. ευρώ με συγκεκριμένο φυσικό αντικείμενο, την κατασκευή ενός τμήματος έργου, που οι αρμόδιοι γνωρίζουν πως δε μπορεί να κατασκευαστεί εντός του χρόνου στον οποίο δεσμεύτηκαν. Έτσι η Ελλάδα κινδυνεύει να μην καλύπτει τα ορόσημα και να μην μπορεί να πάρει τις δόσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, ακόμα και από το πρώτο εξάμηνο του 2024. «Η τρίτη δόση, που εκκρεμεί, μπορεί να είναι και η τελευταία για την επόμενη διετία» λένε οι πλέον απαισιόδοξοι.

Οι υπουργοί που σφυρίζουν αδιάφορα

Αυτό που προκαλεί μέγα εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι μόνο ο κίνδυνος να χαθούν σημαντικότατα κονδύλια για κρίσιμα έργα. Έχουν την ελπίδα της παράτασης με τις πλάτες της Ιταλίας που πρέπει να απορροφήσει 100 δισ. ευρώ μέχρι το 2025! Το κλίμα είναι βαρύ για ορισμένους υπουργούς οι οποίοι έχουν τρία και τέσσερα μεγάλα έργα στο Ταμείο Ανάκαμψης που τα κρατούν στο συρτάρι για έξι και πλέον μήνες χωρίς να σημειώνεται ουσιαστική πρόοδος. «Ακόμα και υπουργοί που εμφανίζονται πολύ κινητικοί σε δηλώσεις δεν κάνουν σχεδόν τίποτα για να προχωρήσουν κολλημένοι διαγωνισμοί ή για να προκηρυχθούν έργα και προγράμματα που είχαν δρομολογηθεί για τις αρχές του έτους που τελειώνει» υποστηρίζουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Αντίθετα υπάρχουν υπουργοί που, επειδή «έφαγαν ξύλο» τους τελευταίους μήνες, έχουν αρχίσει να τρέχουν για να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί του Ταμείου Ανάκαμψης. Ένα παράδειγμα; Ο Βασίλης Κικίλιας.

Ο ΣΕΒ και η «Ελληνική Παραγωγή»

Χθες, την ίδια ημέρα που ο Μιχάλης Στασινόπουλος, της Βιοχάλκο και της «Ελληνικής Παραγωγής» παρουσίασε τις προτάσεις για τη στήριξη και ανάπτυξη της βιομηχανίας, η διοίκηση του ΣΕΒ αποφάσισε να διοργανώσει εκδήλωση για την κυβερνοασφάλεια με προσκεκλημένο τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και διακεκριμένων εμπειρογνωμόνων στην προστασία από τους χάκερς. Η πλευρά της βιομηχανίας θεωρεί πως ο ΣΕΒ δεν έχει στηρίξει αρκετά τον κλάδο κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης. Και πως θα μπορούσε εξάλλου να το πράξει όταν στο προεδρείο του συνδέσμου συμμετέχουν επιχειρηματίες που είδαν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται ακριβώς λόγω της κρίσης. Στον ΣΕΒ απαντούν πως έχουν πραγματοποιήσει πολλές συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς ακριβώς για το θέμα της ενέργειας. Πρόσφατα έγινε και μια συνάντηση με τον ΥΠΕΝ Θεόδωρο Σκυλακάκη και συμφωνήθηκαν κάποια μέτρα. Για να εφαρμοστούν ορισμένα από αυτά χρειάζονται, όμως, ρυθμίσεις. Και, μεταξύ μας, αυτή η εμμονή της ηγεσίας του ΣΕΒ για τις startups όταν βλέπει να κλείνουν βιομηχανικές μονάδες ανά τη χώρα, κάτι δείχνει!

Οι επενδύσεις στα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ που δεν γίνονται!

Με ένα πικρό χαμόγελο απαντούν όσοι θυμούνται τις περίφημες προτάσεις Γ. Στουρνάρα – Στέφανου Μάνου και λοιπών προσωπικοτήτων σύμφωνα με τις οποίες το δημόσιο θα συγκέντρωνε δεκάδες δισεκατομμύρια με αξιοποίηση κρατικών ακινήτων. Βλέπουν την τύχη που έχουν οι επενδύσεις σε ακίνητα που παραχώρησε ή πώλησε την τελευταία δεκαετία το ΤΑΙΠΕΔ. Οι περισσότερες βρίσκονται υπό το μηδέν όπως το σχέδιο της NCH Capital στην Κέρκυρα, στο οποίο είχε βάλει τον θεμέλιο λίθο ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το σχέδιο του Ιβάν Σαββίδη στο Παλιούρι Χαλκιδικής, κ.α. Κάποια άλλα ακίνητα βγαίνουν ξανά και ξανά σε διαγωνισμό χωρίς τελικά να προχωρούν οι επενδύσεις όπως η Βερβερόντα στην Ερμιόνη. Στον τελευταίο διαγωνισμό υπήρξε τελικά ενδιαφέρον από την οικογένεια Γούτου, γνωστού μεγαλομεσίτη και μεγαλοϊδιοκτήτη στην περιοχή.

Γιατί μπαίνουν στα νερά οι Ταμβακάκης, Καραμούζης, Θεοδωρόπουλος;

Να αξιοποιήσουν την ισχυρή παρουσία που ήδη διαθέτουν είτε στον τομέα των τροφίμων και της διανομής προϊόντων επιχειρούν οι δύο γνωστοί πρώην τραπεζίτες Απ. Ταμβακάκης και Ν. Καραμούζης καθώς και ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Ετσι συμφώνησαν να αποκτήσουν πλειοψηφικό πακέτο της Σ. Μεντεκίδης ΑΕ που εμφιαλώνεται τα νερά «Σέλι» και «Διός». Ακούγεται πως δεν θα περιοριστούν στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία στο χώρο του εμφιαλωμένου νερού.

Η συνάντηση Σκρέκα – ΠΑΕΓΑΕ

Το γραφείο του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα η διοίκηση της «Γενικών Αποθηκών» (ΠΑΕΓΑΕ), της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας στο χώρο των logistics. Η ΠΑΕΓΑΕ διαθέτει στη Μαγούλα Αττικής τη μεγαλύτερη ενιαία ιδιωτική εγκατάσταση στον κλάδο των logistics και, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο εξαγοράς από ισχυρούς ομίλους του κλάδου. Πρόκειται για περισσότερα από 1.000 στρέμματα με 105.000 τετραγωνικά μέτρα στεγασμένων χώρων. Η συνάντηση με τον Κ. Σκρέκα έγινε με αφορμή την επένδυση για αύξηση των στεγασμένων χώρων στη Μαγούλα κατά 150.000 τετραγωνικά μέτρα. Εδώ και πέντε χρόνια προσπαθούν στην ΠΑΕΓΑΕ να εξασφαλίσουν τις σχετικές άδειες και φαίνεται πως είναι πολύ κοντά.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα