Τα μαρκαρίσματα από …δεξιά!
Το συμπέρασμα της στήλης από τη χθεσινή ψηφοφορία για την τροπολογία που αφορούσε την ευκολότερη παροχή άδειας διαμονής κι εργασίας σε μετανάστες είναι ότι ο καθένας πήρε αυτό που προσδοκούσε, δεδομένων όσων είχαν μεσολαβήσει κι επίσης ότι η ΝΔ έχει καταφέρει να είναι μόνη της και κυβέρνηση κι αντιπολίτευση συνάμα. Ο Αντώνης Σαμαράς το πήγε μέχρι τέλους (οποιοδήποτε πισωγύρισμα θα τον εξέθετε και δεν είναι αυτή η ιδιοσυγκρασία του ανδρός), αλλά και η κυβέρνηση είχε κάπως οριοθετήσει το ζήτημα «απαλλάσσοντας» τον πρώην πρωθυπουργό από την υποχρέωση της κομματικής πειθαρχίας, η οποία ίσχυσε χωρίς διαρροές για όλους τους άλλους κυβερνητικούς βουλευτές. Πάντως, δεν μπορεί η κυβέρνηση να συνεχίσει για πολύ να προσποιείται ότι δεν υπάρχει θέμα με την πιο δεξιά συνιστώσα της ευρείας κεντροδεξιάς παράταξης. Η εξουσία πάντα λειτουργεί συγκολλητικά, αλλά το θέμα στα δεξιά είναι υπαρκτό. Από την άλλη, το να συντάσσεται ένας πρώην πρωθυπουργός της ΝΔ με τον Βελόπουλο, τη Νίκη και τους Σπαρτιάτες απέναντι σε όλο το υπόλοιπο κοινοβουλευτικό φάσμα, πάλι κάπως «χτυπάει». Η στήλη υποθέτει ότι ο κ. Σαμαράς το στάθμισε και αποφάσισε ότι δεν τον ενοχλεί. Επαναλαμβάνουμε, πάντως, ότι το πρόβλημα της έλλειψης εργατών σε σειρά κρίσιμων για την εθνική οικονομία κλάδων είναι υπαρκτό και χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο και συγκροτημένο σχέδιο αντιμετώπισής του μακριά από εύκολους λαϊκισμούς κι άρνηση της πραγματικότητας.
Μία ατυχής τροπολογία
Στο άλλο πολιτικό θέμα της χθεσινής ημέρας, αυτό της κυβερνητικής τροπολογίας για την Ανάπλαση Α.Ε., όλα είναι θέμα εντυπώσεων. Για τις οποίες υποτίθεται ότι όλοι οι πολιτικοί κόπτονται. Αν η τροπολογία είχε έρθει όσο ήταν ακόμα Δήμαρχος ο Κώστας Μπακογιάννης κανείς δεν θα μπορούσε να πει ο,τιδήποτε εναντίον της κυβέρνησης κι επιπλέον η κυβέρνηση θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι δίνει και μαθήματα έμπρακτης καταδίκης της παραμικρής σκέψης περί νεποτισμού. Όμως, η τροπολογία, ήρθε αφού ο Κώστας Μπακογιάννης ηττήθηκε. Οπότε εύλογα θα αναρωτηθεί ακόμα και ο πιο καλοπροαίρετος αν η ίδια τροπολογία θα είχε έρθει στη Βουλή σε περίπτωση που είχε επανεκλεγεί ο κ. Μπακογιάννης. Σε επίπεδο εντυπώσεων, λοιπόν, υπάρχει θέμα κι ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας δεν θα μπορούσε να αντιδράσει με οποιονδήποτε άλλον τρόπο πέραν αυτού που αντέδρασε. Τώρα μένει να δούμε αν η κυβέρνηση θα επιμείνει στην τροπολογία στην οποία αντιδρά φυσικά η αντιπολίτευση και σε δεύτερο χρόνο ποια θα είναι τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα εταιρεία με τη διευρυμένη ατζέντα αναπλάσεων σε όλη τη χώρα.
Ποιους εκθέτει η υπόθεση Κουτσολιούτσου;
Την ίδια στιγμή, να σημειώσουμε ότι έχουν περάσει πέντε χρόνια κι ακόμα η ελληνική δικαιοσύνη δεν έχει καταφέρει να βγάλει άκρη με την πολύκροτη υπόθεση Folli Follie. Η εμπέδωση της αίσθησης ότι δεν αποδίδεται δικαιοσύνη ή ότι η δικαιοσύνη δεν είναι και πολύ τυφλή ή έχει πολλές και διαφορετικές ταχύτητες είναι τεράστιο πρόβλημα με οδυνηρές έως και διαλυτικές κοινωνικές προεκτάσεις. Κι ο κ. Φλωρίδης οφείλει να το δει το θέμα και μέσα από αυτή τη σκοπιά, ειδικά μετά την πρόσφατη παρέμβασή του στη Βουλή, όπου δεν δίστασε τα πει τα πράγματα με το όνομά τους για όσα έγιναν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την αλλαγή του ποινικού κώδικα στις καθυστερήσεις κυριολεκτικά του κοινοβουλευτικού βίου της. Πάντως, η νέα αναβολή που δόθηκε στη δίκη γιατί ο ΔΣΑ δεν έδωσε άδεια στους δικηγόρους – μέλη του να παραστούν, εκθέτει πολύ κόσμο και κυρίως τους ίδιους τους λειτουργούς της δικαιοσύνης, διότι ως τέτοιοι λογίζονται και οι δικηγόροι, σωστά; Πάντως, για τον κατά τα άλλα λαλίστατο πρόεδρο του ΔΣΑ κ. Δημήτρη Βερβεσό χθες ήταν απλά μία ακόμα Τρίτη και στην προσωπική του σελίδα στα social media όπου αναζητήσαμε εναγωνίως μία εξήγηση ή έστω μία από τις συνήθως καυστικές παρεμβάσεις του, εντοπίσαμε μέχρι αργά χθες απλά μία ανάρτηση για μία επιστημονική ημερίδα και φυσικά τις μαχητικές φωτογραφίες του από τις προ ημερών διαδηλώσεις των δικηγόρων.
Τα σενάρια για τη στάση των funds που ήρθαν μέσα στην κρίση
Τις τελευταίες ημέρες έχουν πυκνώσει οι φήμες περί πώλησης συμμετοχών που διαθέτει ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα, η CVC. Πρόκειται, άραγε, περί της γνωστής φιλολογίας που έρχεται και επανέρχεται ή ο διεθνής όμιλος θεωρεί πράγματι πως φέτος είναι μια καλή ευκαιρία να πάρει τις αποδόσεις που προσδοκούσε όταν επένδυση στη χώρα μας; Όταν ο Economist πανηγυρίζει για τις επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας, όταν επισημαίνει την απόδοση του 40% στο ελληνικό χρηματιστήριο και μας προτρέπει να πιούμε «ένα ποτήρι ούζο στην υγεία της Ελλάδας», σίγουρα αυξάνονται οι πιθανότητες κάποιων ξένων επενδυτών να βρουν αγοραστές για τα assets που απέκτησαν στα πέτρινα χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για τα ακίνητα – φιλέτα που αγόρασαν διάφορα funds πριν από χρόνια, αλλά και για συμμετοχές σε τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, κ.α.
Τι θα κάνουν οι ξένοι των τραπεζών;
Η διάθεση ποσοστού της Τράπεζας Πειραιώς από το ΤΧΣ, που θα ξεκινήσει αμέσως μετά τις γιορτές, συντηρεί και τη φιλολογία για τη στάση των ξένων επενδυτών στις ελληνικές τράπεζες. Τι θα κάνει άραγε ο John Paulson που έχει γύρω στο 18,6% της Πειραιώς, αλλά και 10% της ΕΥΔΑΠ; Ο Χένρι Χόλτερμαν που πουλάει σιγά – σιγά τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, θα κρατήσει ή θα αυξήσει το 8% που ελέγχει στην Alpha Bank; H Fairfax του Πρεμ Γουάτσα που επένδυσε Ελλάδα στα πολύ δύσκολα και σήμερα έχει το 33% της Eurobank επιμένει ελληνικά. Ειδικά όταν κάθε φορά που ο Γουάτσα έρχεται στη χώρα μας απολαμβάνει τιμές σχεδόν εθνικού ευεργέτη! Οι πρόσφατοι επενδυτές όπως οι Ιταλοί της Unicredit που τοποθετήθηκαν στην Alpha τι θα κάνουν άραγε;
Τα (μη) κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων
Η κυβέρνηση έχει διακηρύξει από χρόνια πως μία από τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής είναι η ενίσχυση του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων, μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών, ώστε να αποκτήσουν ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, να βελτιωθεί η οργάνωσή τους και να ενισχυθεί η διεθνής παρουσία τους. Μάλιστα προχώρησε και στην παροχή κινήτρων όπως η περυσινή ρύθμιση για τη φορολογική έκπτωση των τόκων δανείου που παίρνει μια επιχείρηση για την απόκτηση συμμετοχών, δηλαδή ποσοστού σε άλλες επιχειρήσεις. Όμως έχουν περάσει τόσοι μήνες χωρίς οι φορολογικές αρχές να έχουν συμφωνήσει πως ακριβώς θα εφαρμοστεί η ρύθμιση του 2022 για το συγκεκριμένο ζήτημα. Μήπως κάποια στιγμή πρέπει να ξεκαθαρίσει η κατάσταση για να ξέρουν και οι επιχειρηματίες που τολμούν να προχωρήσουν σε εξαγορές ή συγχωνεύσεις αν θα επωφεληθούν ή όχι από τα κίνητρα;