Σήμερα κλειδώνουν όλα τα μέτρα. Έχουν υπολογιστεί και επιπλέον 2,5 δισ. λόγω απωλειών εισοδημάτων από τις περικοπές. Το νέο πακέτο θα έχει στα χέρια του αύριο ο Αντώνης Σαμαράς, μια ημέρα πριν τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Eurogroup και λίγα 24ωρα πριν τις κρίσιμες συναντήσεις του με την Α. Μέρκελ και τον Φ. Ολάντ σε Βερολίνο και Παρίσι, όπου και αναμένεται να ζητήσει διετή παράταση του προγράμματος προσαρμογής.
Τα νέα μέτρα θα φέρουν μειώσεις σε όλα τα επίπεδα. Αρκεί ένα μόνο νούμερο για να καταλάβει κανείς. Από το 2010 και μέχρι τα σημερινά μέτρα η αγοραστική δύναμη του Έλληνα πέφτει από τα 189 δισ. ευρώ στα 116 δισ. ευρώ. Λείπουν από την τσέπη του κάθε πολίτη και από τη αγορά περισσότερα από 70 δισ. ευρώ.
Για μια ακόμη φορά εκτός από τις περικοπές σε δαπάνες του δημοσίου τη… νύφη αναμένεται να πληρώσουν τα γνωστά … υποζύγια.
Μισθωτοί και συνταξιούχοι δηλαδή.
Δεν θα αποφευχθούν περικοπές και στις χαμηλές συντάξεις, κλιμακωτά από 2% ως 15% για ποσά πιθανότατα από 800 ευρώ και πάνω. Μένει ανοιχτό όμως να δούμε εάν θα καταργηθεί η 13η και 14η επικουρική σύνταξη.
Σε επίπεδο δημοσίου αναζητείται τρόπος να μην πέσει “τσεκούρι” στα δώρα Χριστουγέννων-Πάσχα και το επίδομα αδείας (διαβάστε εδώ), ενώ από το 2013 είναι βέβαιο πως θα μπει μαχαίρι και στα ειδικά μισθολόγια του δημοσίου, με τους ενστόλους αυτή τη στιγμή να εξαιρούνται.
Στη μείωση των δαπανών του δημοσίου περιλαμβάνεται και το μέτρο της εφεδρείας ( διαβάστε εδώ για την εφεδρεία), αλλά κυρίως οι περικοπές των μισθών και των δαπανών στις ΔΕΚΟ. Οι μισθοί των ΔΕΚΟ αναμένεται να πέσουν ως και 30% ενώ αντίστοιχη θα είναι η μείωση και των λειτουργικών τους δαπανών.
Εκτός των επιδομάτων ανεργίας και του οικογενειακού όλα τα υπόλοιπα επιδόματα κόβονται. Μόνο πολίτες με εισοδήματα κάτω των 5.000 ευρώ το χρόνο θα λαμβάνουν επίδομα, ενώ μόλις των 50% του σημερινού ποσού θα λαμβάνουν οι πολίτες με εισοδήματα ως 30.000 ευρώ το χρόνο. Για όσους έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα τα επιδόματα περικόπτονται πλήρως.
Σε εργασιακό επίπεδο μια μόνη αύξηση υπάρχει, αλλά και αυτή αφορά στα έτη ασφάλισης που απαιτούνται για να βγει κανείς σε σύνταξη και που αυξάνονται από τα 15 στα 20 έτη. Είναι ένα μέτρο που ελήφθη για να μην αυξηθούν γενικώς τα όρια ηλικίας από τα 65 στα 66 ή τα 67.
Ένα μέτρο που έχει εξαγγελθεί και από τα τρία κόμματα της κυβέρνησης και πριν και μετά της εκλογές, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% για εφέτος πήγε… περίπατο. Μια ολόκληρη σεζόν πήγε χαμένη με αμφίβολα αποτελέσματα για έσοδα του κράτους και ακόμη το μέτρο παραμένει στον αέρα καθώς η τρόικα δεν έχει πεισθεί.
Λουκέτα και μειώσεις παντού
Δημόσιοι οργανισμοί, δημοτικές επιχειρήσεις τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ, ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Σύμφωνα με τη “Ναυτεμπορική” στον τομέα της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης σχεδιάζεται η αναστολή λειτουργίας περίπου 150 σχολών με χαμηλή ζήτηση μέσω του Προγράμματος με κωδική ονομασία «Αθηνά» .
Σύμφωνα με τα στοιχεία των Εκθέσεων της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ) – η οποία αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα – και του ΟΟΣΑ, είναι δεκάδες οι όμοιες σχολές. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν 22 Παιδαγωγικά τμήματα, 32 σχολές Πληροφορικής, 14 Γεωπονίας, 14 Θεάτρου, 21 σχολές Αρχιτεκτονικής, 36 Οικονομικά τμήματα και 50 τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων! Ετσι λοιπόν το πρώτο βήμα εξορθολογισμού αποφασίστηκε να γίνει με τα Πανεπιστήμια Στερεάς Ελλάδος, Δυτικής Ελλάδας, Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας.
Στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει καταργηθούν, περίπου, 1.200 αναπτυξιακές εταιρείες δήμων.
Στην υγεία το κονδύλι θα μειωθεί 800 εκατομμύρια ευρώ, θα αυξηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων σε φάρμακα και νοσήλια, ενώ μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα εξασφαλιστούν επιπλέον πόροι.
Διαβάστε επίσης: