Λίγο πριν κλείσουν οι διεθνείς συναντήσεις στο Νταβός έχει ενδιαφέρον να αναφερθούμε στο κλίμα, αλλά και στα ενδιαφέροντα, που ακούστηκαν αυτές τις ημέρες για τα κρυπτονομίσματα και ειδικά για το Bitcoin του οποίου πλέον νομιμοποιήθηκε η διαπραγμάτευση στην χρηματιστηριακή αγορά της Wall Street.
Κατ’ αρχήν πρέπει θυμίσουμε ότι μόλις λίγες ημέρες πριν ξεκινήσουν οι αφίξεις στο Νταβός, η SEC δηλαδή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, έδωσε το πράσινο φως για την έγκριση διαπραγμάτευσης επενδυτικών κεφαλαίων που υποστηρίζονται από Βitcoin.
Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από περίπου δέκα χρόνια προσπαθειών των ενδιαφερόμενων να πετύχουν την «νομιμοποίηση» της διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο προϊόντων, που στηρίζονται άμεσα ή έμμεσα στο bitcoin. H SEC και ο πρόεδρός της ήταν εξ αρχής αντίθετοι υποστηρίζοντας πως τα κρυπτονομίσματα πέραν του ότι είναι «εργαλεία» ξεπλύματος μαύρου χρήματος είναι εντελώς ανεξέλεγκτα και χωρίς υποκείμενη αξία.
Η ανατροπή ήρθε πρόσφατα για την απόφαση αυτή μετά από την είσοδο στο «παιχνίδι» αυτό της BlackRock και άλλων κολοσσών στην αγορά διαχείρισης κεφαλαίων… Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ανακοινώνοντας την «αλλαγή» αυτή δήλωσε ότι εγκρίθηκε μεν η διαπραγμάτευση των αμοιβαίων κεφαλαίων που επενδύουν σε Bitcoin αλλά δεν έχει εγκριθεί το Bitcoin, το οποίο εξακολουθεί να αξιολογείται ως επενδυτικό εργαλείο εξαιρετικά υψηλού ρίσκου.
Στο Bloomberg σε σχετικό σημείωμα σχολίασαν ότι αυτό ήταν «μια από τις μεγαλύτερες νίκες των κρυπτονομισμάτων στην Ουάσινγκτον, μετά από χρόνια συγκρούσεων με τις ρυθμιστικές αρχές και τους σκεπτικιστές νομοθέτες». Ο διευθύνων σύμβουλος της Grayscale Investments, Michael Sonnenshein, αναφερόμενος στις μεγάλες εταιρείες κρυπτογράφησης που είναι παρούσες στο Νταβός, δήλωσε με έμφαση ότι «Όλοι αισθανόμαστε ότι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που παρέχουμε έχουν πλέον ενσωματωθεί σταθερά στον ιστό των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών».
Σημειωτέο ότι η Grayscale Investments, και ο ίδιος ο Michael Sonnenshein, πρωτοστάτησαν στη δικαστική διαμάχη που προκάλεσε την έγκριση των Αμοιβαίων Επενδυτικών Κεφαλαίων από την SEC.
Σύμφωνα με την SEC και τον πρόεδρό της τα κρυπτονομίσματα παραμένουν υπό την πυκνή σκιά του ανεξέλεγκτου πεδίου μέσα στο οποίο κινούνται όπως επίσης και της απάτης, κακοδιαχείρισης και της κερδοσκοπίας που κρέμεται πάνω από το χώρο τα τελευταία χρόνια.
Κάποιοι πάντως στο Νταβός, υποστηρικτές του χώρου των κρυπτονομισμάτων, υποστήριξαν ότι μετά την απόφαση της SEC «το hangover από τον Sam Bankman-Fried – τον ιδρυτή της FTX που καταδικάστηκε για εξαπάτηση πελατών και επενδυτών από δισεκατομμύρια δολάρια – φαίνεται να περνάει και να …ξεχνιέται».
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον στο Νταβός, τις τελευταίες ημέρες έχουν διοργανωθεί πολλά event στα οποία προωθείται η ισχύς και η επενδυτική ικανότητα των κρυπτονομισμάτων.
Το ενδιαφέρον είναι ότι επικεφαλείς εταιρειών που αναφέρονται στις επενδύσεις κρυπτονομισμάτων έχουν όλη την εβδομάδα συναντήσεις «ενημέρωσης» με πολλά κυβερνητικά στελέχη, υπουργούς και πρωθυπουργούς, πέρα από στελέχη επιχειρήσεων, κ.λ.π.
Εξ ίσου ενδιαφέρον όμως είναι ότι σε πάνελ με την παρουσία οικονομικών αναλυτών, ακούσθηκε η εκτίμηση ότι η απόφαση της SEC ανοίγει πλέον τον δρόμο όχι μόνο να ακολουθήσουν και άλλα μεγάλα χρηματιστήρια στην ίδια κατεύθυνση, αλλά για κάτι πολύ πιο σημαντικό.
Συγκεκριμένα, αποδίδεται στην «νομιμοποίηση» της διαπραγμάτευσης των αμοιβαίων κεφαλαίων Bitcoin – προφανώς και όσων ακολουθήσουν – η ευθύνη για το άνοιγμα ενός νέου χώρου νομιμοποίησης φορο-αποφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος, που είναι πολύ πιθανό να αντικαταστήσει την ανάγκη των «φορολογικών παραδείσων» και του τραπεζικού απορρήτου.
Καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα για αυστηρούς ελέγχους ειδικά καθώς οι γεωπολιτικές συγκρούσεις αυξάνονται, η αγορά των κρυπτονομισμάτων εμφανίζεται σαν μία ιδανική προς το παρόν διέξοδος, για την απόκρυψη της προέλευσης του χρήματος και την εντέλει νομιμοποίησή του, μέσα από την έγκριση της διαπραγμάτευσής του, έστω και αν παραμένει εν ισχύ η «μη έγκριση» του ίδιου του κρυπτονομίσματος, καθώς αυτό παραμένει εκτός συστημικής εποπτείας. Προς το παρόν…