Διαβάστε όλο το άρθρο των Financial Times με τον χαρακτηριστικότατο τίτλο.
Θα είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση ισορροπίας. Την Κυριακή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποκαλύψει τα αποτελέσματα των stress test που διενεργεί σε 130 τράπεζες της ευρωζώνης.
Οι ρυθμιστές πρέπει να αποδείξουν στους επενδυτές ότι υπήρξαν αυστηροί στους ελέγχους των προϋπολογισμών, αλλά παράλληλα να μην προκαλέσουν σοκ στις αγορές, που είναι ήδη νευρικές για την επιδείνωση στις προοπτικές της ευρωζώνης.
Εν μέσω έντονων φημολογιών για το αποτέλεσμα, ορισμένοι επενδυτές έθεταν αυτές τις ημέρες ερωτήματα όπως κατά πόσον θα φέρει η ανακοίνωση την «κάθαρση» που αναμένεται.
Ο Philippe Bodereau, διεθνής επικεφαλής χρηματοπιστωτικής έρευνας στην Pimco, εκτιμά ότι 18 τράπεζες θα αποτύχουν στα stress test της ΕΚΤ, με βάση τις δικές του έρευνες. Πιστεύει πάντως ότι θα είναι κυρίως μικρές τράπεζες.
«Αν κάπου εμφανιστεί ένα μικρό περιθώριο για αμφίρροπη κατάληξη, πιστεύω ότι το ένστικτο της ΕΚΤ θα την ωθήσει μάλλον προς το συμφέρον των τραπεζών,” σχολιάζει ο κ. Bodereau.
«Ως επενδυτής ομολόγων, το ιδανικό σενάριο για εμένα θα ήταν να υπάρξουν πολλές αποτυχίες που θα υποχρεώσουν σε μεγάλες αντλήσεις κεφαλαίων. Αλλά δεν νομίζω ότι θα συμβεί αυτό».
Οι αναλυτές του Berenberg πιστεύουν ότι, αν προκληθεί ράλι τιμών στις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών μετά τα αποτελέσματα, την επόμενη εβδομάδα, θα είναι βραχύβιο και εκτιμούν: «Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ΕΚΤ έκανε συμβιβασμό για να αντεπεξέλθει στις προσδοκίες των πολιτικών, των τραπεζών και των αγορών. Οπότε, τα ουσιώδη προβλήματα παραμένουν άλυτα».
Η «Καθολική Αποτίμηση» (Comprehensive Assessment) των τραπεζών εφαρμόστηκε πέρσι και διενεργείται με την συμμετοχή χιλιάδων αξιωματούχων, λογιστών και συμβούλων. Οι τράπεζες ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα της έρευνας, που αποτελείται από την επιθεώρηση ποιότητας ενεργητικών (Asset Quality Review) και τα stress test και θα ακολουθήσει πλήρης κοινοποίηση την Κυριακή.
Ανάμεσα στις τράπεζες που οι αναλυτές θεωρούν ότι έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να αποτύχουν στα stress test είναι οι Banca Monte dei Paschi di Siena και Banco Popolare της Ιταλίας, η IKB της Γερμανίας, η Millennium BCP της Πορτογαλίας και η Permanent TSB της Ιρλανδίας. Ορισμένες μη εισηγμένες γερμανικές τράπεζες, καθώς και μικρότερες τράπεζες στην Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Ιταλία, θεωρούνται επίσης οι πλέον ευάλωτες.
Η Fitch Ratings σχολιάζει ότι αρκετές από τις τράπεζες που θα «αποτύχουν» θα σημειώσουν απλώς τεχνική αποτυχία, δεδομένου ότι έχουν ήδη αντιμετωπίσει τα κεφαλαιακά τους ελλείμματα φέτος ή μπορούν εύκολα να εξασφαλίσουν κεφάλαια μέσα από τον ίδιο τον τραπεζικό όμιλο.
Η ΕΚΤ έχει ισχυριστεί ότι τα stress test έχουν ήδη σημειώσει επιτυχία, καθώς ενθάρρυναν τις τράπεζες να καθαρίσουν προκαταβολικά τους ισολογισμούς τους.
Ορισμένοι εμπειρογνώμονες συμφωνούν, θεωρώντας ότι οι αγορές έχουν δώσει υπερβολική σημασία στον αριθμό των αποτυχιών, αλλά όχι αρκετή σημασία στην δυναμική πρόοδο που έχει δρομολογηθεί τον τελευταίο χρόνο. Οι τράπεζες έχουν αντλήσει κεφάλαια 47 δισ. ευρώ ενόψει του AQR και των stress test, σύμφωνα με τα στοιχεία της Morgan Stanley. Ανάμεσα στις σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίων, ήταν η άντληση 8,5 δισ. ευρώ της Deutsche Bank τον Ιούνιο.
Ο Nicolas Véron του Peterson Institute δήλωσε: «Είναι πολύ απλουστευτικό να πούμε ότι ο αριθμός των αποτυχιών της Κυριακής θα είναι το μόνο βαρόμετρο που θα κρίνει την αξιοπιστία της επιθεώρησης. Η ΕΚΤ έχει ήδη κάνει πολύ θόρυβο ώστε να υποχρεώσει τις τράπεζες να δράσουν προκαταβολικά αντλώντας κεφάλαια πριν την επιθεώρηση».
Ως αποτέλεσμα της ανακοίνωσης της Κυριακής, θα ακολουθήσουν μήνες με ακόλουθες ρυθμιστικές δράσεις, καθώς η ΕΚΤ θα αναλαμβάνει το σκήπτρο του νέου επόπτη της ευρωζώνης. «Η Κυριακή θα είναι ορόσημο, αλλά δεν θα είναι το τέλος της ιστορίας», σχολιάζει ο κ. Véron.