Site icon NewsIT

Τα όπλα για να αντιμετωπιστούν τα ζοφερά σενάρια για μεγάλη ύφεση και έκρηξη της ανεργίας

14.04.2020 | 08:03
Τα όπλα για να αντιμετωπιστούν τα ζοφερά σενάρια για μεγάλη ύφεση και έκρηξη της ανεργίας

Η επόμενη ημέρα προβληματίζει πλέον την κυβέρνηση, δεδομένου ότι όπως περιέγραψε με το διάγγελμά του και ο πρωθυπουργός χθες, αμέσως μετά το Πάσχα θα μπει στο τραπέζι η συζήτηση για την χαλάρωση των μέτρων. Στο υπουργείο Οικονομικών, όπως είχαμε γράψει και χθες κάνουν συνεχή σχέδια, έτσι ώστε να μπορέσουν στο μέτρο του δυνατού να στηριχθεί η πραγματική οικονομία με δύο βασικούς στόχους. Ο ένας να μετριαστεί όσο αυτό είναι δυνατό το μέγεθος της ύφεσης και το άλλο να σωθούν όσο περισσότερες θέσεις εργασίας είναι εφικτό.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν άριστα ότι και η ύφεση θα είναι βαθιά κοντά στο 10% και η ανεργία θα εκτοξευτεί, σε σχέση με τα σημερινά ήδη υψηλά επίπεδα. Έχουν κάνει μία στρατηγική επιλογή και αυτή είναι να στηριχθεί η οικονομία και η απασχόληση στο μέγιστο δυνατό βαθμό όταν η οικονομία θα ξεκινήσει να λειτουργεί.

Click4more Τα «κρυφά» μηνύματα Μητσοτάκη για οικονομία, άρση των περιορισμών και αλλαγές στο Δημόσιο

Σκέψεις υπάρχουν διάφορες και θα αυτές θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται όταν αρχίσει να διαφαίνεται η επιστροφή.

Ένα εξ αυτών των μέτρων ή πάση δυνάμει ενίσχυση των επιχειρήσεων με δάνεια, που θα περιέχουν ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Όπως και σε όλα τα μέτρα στήριξης, βασική προϋπόθεση για τις επιχειρήσεις που θα λάβουν βοήθεια θα είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Ο τουρισμός

Ο τουρισμός είναι βέβαια το μεγάλο ζητούμενο όπως λένε στην κυβέρνηση και αυτό διότι ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων κάθε χρόνο εργάζεται εποχικά στην βαριά βιομηχανία της Ελλάδος. Έχει δυο βασικά προβλήματα η στήριξη του κλάδου και των εργαζομένων. Για τις επιχειρήσεις κλειδί θα είναι οι υποδείξεις των επιστημόνων. Δηλαδή κατά πόσο θα είναι εφικτή η λειτουργία επιχείρησης σε ένα νησί. Αν αυτό γίνει θα υπάρξουν εργαλεία για να δοθεί ανάσα σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Για τους εργαζόμενους τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα και αυτό διότι είναι ουσιαστικά, οι περισσότεροι «αόρατοι». Δηλαδή όταν ξέσπασε η κρίση δεν είχαν ξεκινήσει να εργάζονται, άρα δεν είχαν καταγραφεί κάπου προκειμένου το επίσημο κράτος να τους βρει και τους αποζημιώσει, έστω και εν μέρει. Επίσης οι εργαζόμενοι στην τουριστική βιομηχανία δεν είναι οι ίδιοι κάθε χρόνο, αφού είναι ίσως ο κλάδος που έχει τόσο μεγάλη εναλλαγή προσώπων και σε μεγάλο βαθμό αυτό είναι φυσιολογικό.

Για τις επιχειρήσεις πάντως υπάρχει η σκέψη να δοθεί μεγάλος βάρος στον εσωτερικό τουρισμό με voucher και πακέτα που θα έχουν ως αποκλειστικά δικαιούχους Έλληνες. Κατά πόσο αυτό βέβαια θα καταστεί χρήσιμο εργαλείο είναι ένα άλλο θέμα, αφού κανείς δεν μπορεί να πει από τώρα σε τι βαθμό θα υπάρχει ο δείκτης του φόβου ή ο δείκτης της διάδοσης του κορονοιού. Εν πολλοίς τα πάντα είναι ρευστά, αλλά η πρόθεση της κυβέρνησης παραμένει δεδομένη. Να κρατήσει όσα περισσότερα όπλα μπορεί στην φαρέτρα ώστε όταν γίνει η επιστροφή να πέσουν στην μάχη. Ο βαθμός απόδοσης ή όχι είναι κάτι που θα φανεί εν καιρώ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version