Μπορεί ο πρωθυπουργός να ήταν φειδωλός στις υποσχέσεις τους, σε σχέση με αυτά που περίμεναν οι πολλοί, ωστόσο ακόμη και αυτά τα ολίγα που υποσχέθηκε έχουν ένα σημαντικό κόστος και είναι άγνωστο πως θα βρεθούν αυτά τα χρήματα.
Το θέμα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, αν τελικά επιτευχθεί ο στόχος και ανασταλεί το μέτρο περικοπής των συντάξεων και κατά συνέπεια, υπάρχει απόκλιση στον προϋπολογισμό του 2019 και εν συνεχεία κάθε χρόνο μετά 1,8 δισ.
Η άσκηση δεν βγαίνει εκτός και αν η κυβέρνηση παίζει…. Τζόκερ.
Ο Αλ. Τσίπρας, έκανε την παροχή, ότι ο στόχος που έχει τεθεί από την ελληνική πλευρά για τον δημοσιονομικό χώρο, δηλαδή το ποσό πάνω από το 3,5% πλεόνασμα κάθε χρόνο, θα επιτευχθεί. Οι δανειστές δεν το αποδέχονται και αν μάλιστα δεν ισχύσει η περικοπή των συντάξεων, όχι μόνο θα τεθεί εν αμφιβόλω ο δημοσιονομικός χώρος, αλλά ακόμη και αυτό το 3,5% πλεόνασμα.
Το πακέτο που έχει ψηφιστεί, περιλαμβάνει κάποια μέτρα (συντάξεις και αφορολόγητο) και κάποια αντίμετρα (ΕΝΦΙΑ, μείωση φορολογίας, κοινωνικές παροχές κλπ), στην περίπτωση υπέρβασης του στόχου. Αυτό σημαίνει όμως ότι η κατάργηση μέτρων, φέρνει αυτόματη κατάργηση και αντιμέτρων.
Ας δούμε λίγο το σημαίνει το «πακέτο» της κυβέρνησης;
Ο πρωθυπουργός δεν είπε λέξη για την φορολογία των φυσικών προσώπων. Η συμφωνία αναφέρει ότι εφόσον μειωθεί το αφορολόγητο θα μειωθεί και ο κατώτατος συντελεστής φορολόγησης από το 22% στο 20%. Είναι ένα από τα βασικά αντίμετρα που θα ενεργοποιούνταν σε περίπτωση μείωση του αφορολογήτου.
Δεν θα υπάρξει κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους έχοντες ετήσια εισοδήματα έως 30.000 ευρώ. Ο λόγος είναι ακριβώς ο ίδιος με τα όσα προαναφέρθηκαν για τη μείωση του κατώτατου συντελεστή.
Δεν θα υπάρξει καμία ελάφρυνση –το αντίθετο υπάρχει η πιθανότητα να υπάρξει και αύξηση- τους φόρου κατοχής για τη μεσαία και τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, ο πρωθυπουργός μίλησε για μείωση της συνολικής απόδοσης του ΕΝΦΙΑ στα 1,8 δις. έως το 2020 αντί για 2,65 δις. προαναγγέλλοντας και αλλαγή στη δομή του φόρου ώστε στην πραγματικότητα ο ΕΝΦΙΑ να μετατραπεί σε έναν νέο ΦΜΑΠ. Δεδομένου ότι μέχρι το 2020 θα πρέπει να προχωρήσει και η εξίσωση των εμπορικών αξιών των ακινήτων με τις αντικειμενικές, θα υπάρξουν χιλιάδες ιδιοκτήτες με μεσαία και μεγάλη περιουσία οι οποίοι θα βρεθούν να πληρώνουν ακόμη και περισσότερα σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς.
Δεν θα δοθεί επίδομα στέγασης παρά στους μισούς που ήταν προγραμματισμένο: ο Αλέξης Τσίπρας περιόρισε τους δικαιούχους σε 300.000 άτομα από 500.000 που είχε ανακοινωθεί πέρυσι κάτι που σημαίνει ότι θα ανακοινωθεί και «ψαλίδισμα» των εισοδηματικών κριτηρίων. Αυτό συμβαίνει διότι το επίδομα στέγασης ήταν ένα από τα αντίμετρα σε περίπτωση περικοπής των συντάξεων. Αν δεν υπάρξει η περικοπή, ο προϋπολογισμός θα «χωρέσει» με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό ένα επίδομα στέγασης 300-350 εκατ ευρώ αντί για 600 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινωθεί προ εβδομάδων.
Ναι μεν θα υπάρξει μείωση επιβάρυνσης για τους αυτοαπασχολούμενους με ατομικό εισόδημα άνω των 7000 ευρώ λόγω της μείωσης του συντελεστή υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από το 20% στο 13,33%, το πραγματικό όφελος όμως θα είναι σαφώς μικρότερο καθώς θα προχωρήσει από την 1/1/2019 και η κατάργηση της έκπτωσης του 15% στη «βάση υπολογισμού» των ασφαλιστικών εισφορών. Όσον αφορά στην επικουρική ασφάλιση και στο εφάπαξ, η «χρυσή τομή» που βρέθηκε για να μην φορτωθούν περίπου 150.000 επαγγελματίες αναδρομικές εισφορές 11% του εισοδήματός τους από την 1/1/2017, είναι η εξής: οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες (κυρίως γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, αρτοποιοί κλπ), ναι μεν θα πληρώνουν το ελάχιστο των 64,5 ευρώ τον μήνα για εφάπαξ και επικούρηση αλλά από την άλλη θα υπάρξει και ανάλογη προσαρμογή τόσο της επικουρικής σύνταξης όσο και του εφάπαξ προς τα κάτω. Στην πραγματικότητα, οι επαγγελματίες θα πρέπει να περιμένουν μια επικουρική σύνταξη της τάξεως των ολίγων δεκάδων ευρώ.
Τα 11 μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την περίοδο 2018-2022 έχουν συνολικό προϋπολογισμό άνω των 4,5 δις. ευρώ. Το 1 δις. ευρώ (το οποίο και θα κατευθυνθεί για την επιστροφή των αναδρομικών στους ένστολους ύστερα από την απόφαση του ΣτΕ) προγραμματίζεται να εξοικονομηθεί από το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα. Κοινωνικό μέρισμα θα υπάρξει μόνο αν βρεθεί «πρόσθετος» δημοσιονομικός χώρος δηλαδή αν η υπερφορολόγηση στείλει και έτος το πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 4,2-4,3% του ΑΕΠ αντί για 3,5% που έχει προβλεφθεί. Τα υπόλοιπα 3,5 δις. ευρώ αποτελούν το άθροισμα του δημοσιονομικού χώρου που η κυβέρνηση έχει προβλέψει για την περίοδο 2019-2022. Με αυτά τα 3,5 δις. ευρώ θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ κατά περίπου 850 εκατ. ευρώ για τη διετία 2019-2020, οι προσλήψεις που εξαγγέλθηκαν για τα προγράμματα βοήθειας στο σπίτι και για την ειδική αγωγή, η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων σταδιακά από το 29% στο 25%., η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους επαγγελματίες και η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ (από το 24% στο 22% και από το 13% στο 12%) για την περίοδο μετά το 2021.
Του Θανάση Παπαδή