Κυριακή, 30 Ιουν.
32oC Αθήνα

Τα σενάρια για τη ρύθμιση χρεών της πανδημίας: Δόσεις και bonus μόνο για πληγέντες

Τα σενάρια για τη ρύθμιση χρεών της πανδημίας: Δόσεις και bonus μόνο για πληγέντες

Τα βλέμματα της αγοράς είναι στραμμένα στις αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση για τα συσσωρευμένα χρέη που θα αφήσει «προίκα» στους φορολογούμενους η πανδημία. Και γι’ αυτό είναι στα σκαριά μια ρύθμιση χρεών. 

Στο υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι δεν είναι επί του παρόντος να λάβει τις οριστικές αποφάσεις (λέγε με ρύθμιση), αλλά οι επιτελείς του αφήνουν να εννοηθεί ότι… κάτι θα γίνει και δεν ζητηθεί από όσους έχουν χρέη να τα εξοφλήσουν εφάπαξ.

Όπως είναι γνωστό στους πληττόμενους από τον κορονοϊό, οι οφειλές που γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία, είναι παγωμένες μέχρι το τέλος Απριλίου.

Click4more Σταϊκούρας: Πρόσθετες πρωτοβουλίες για να στηριχθεί η εστίαση

Τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι είναι αρκετά και όλα έχουν μία κοινή συνισταμένη. Να βοηθηθούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι που έχουν συσσωρευμένες οφειλές να πάρουν… ανάσα.

Η βασική κατεύθυνση θα είναι το σύνολο των οφειλών να ρυθμιστεί σε πολλές δόσεις, στο μοντέλο των 120 δόσεων που «τρέχει» σήμερα, για παλιές οφειλές. Επίσης είναι ξεκάθαρο ότι το μοντέλο που ισχύσει θα έχει δύο βασικές παραμέτρους.

  • Δεν θα αφορά όλα τα χρέη, παρά μόνο εκείνα που έχουν «γεννηθεί» μέσα στην πανδημία.
  • Θα αφορά μόνο εκείνους που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας διέψευσε χθες σενάρια για «κούρεμα» οφειλών και εν πολλοίς είναι αληθές, αφού δεν υπάρχει καμία απολύτως σκέψη για «κούρεμα».

Μπορεί όμως εκτός από τις δόσεις, είναι πιθανό να δοθεί και ένα κίνητρο εφάπαξ πληρωμής, στο μοντέλο αυτού που ίσχυσε στις αρχές της πανδημίας. Το κίνητρο βέβαια μπορεί να είναι ισχυρό, bonus δηλαδή άνω του 10% – 15%. Πέρυσι το κίνητρο μείωσης ήταν 25% εφόσον κάποιος πλήρωνε εφάπαξ την οφειλή, μέτρο που είχε σημειώσει σημαντική επιτυχία.

Οι δόσεις

Το δεύτερο σενάριο είναι η υπάρξει ένα ευνοϊκό πρόγραμμα δόσεων. Η αρχική σκέψη είναι οι δόσεις να φτάνουν ακόμη και τις 100 ή 120 δόσεις και να κλιμακώνεται, ανάλογα με το προφίλ των επιχειρηματία ή του εργαζόμενου και το μέγεθος της κρίσης που βίωσε.

Υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο που θέλει να υιοθετείται πρόταση της ΕΕ, για πάγωμα των χρεών της πανδημίας έως το τέλος του 2022. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλέον πιθανό είναι να «τρέξουν» παράλληλα και τα τρία σενάρια και ο κάθε φορολογούμενος να επιλέγει, ανάλογα και τις δυνατότητές του το ποια από τις αυτές θα επιλέξει.

Click4more Αποδείξεις: Προς μείωση το όριο του 30% λόγω κορονοϊού

Οι φορείς των επιχειρήσεων πάντως ζητούν να θεσπιστεί ένα μοντέλο ανάλογο με αυτό των 120 δόσεων, για τις υποχρεώσεις εκείνες που γεννήθηκαν από τον Μάρτιο και μετά. Στο υπουργείο Οικονομικών ακούνε με προσοχή τα αιτήματα και κατ’  αρχήν δεν είναι αρνητικοί. Ωστόσο δεν βιάζονται να λάβουν τις αποφάσεις τους, δεδομένου ότι τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο δεν υπάρχει καμία πίεση χρόνου, αφού έχουν «παγώσει» οι οφειλές έως το τέλος Απριλίου ενώ  παράλληλα έχει ανασταλεί η πληρωμή των δόσεων ρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν αποφασιστεί οι δόσεις ρυθμίσεων που έμειναν απλήρωτες έχουν προστεθεί στο τέλος του προγράμματος ως υπεράριθμες.

Τα χρέη της πανδημίας

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν οι οφειλές που έχουν γεννηθεί μέσα στην πανδημία υπερβαίνουν τα 5 δισ. και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, εξ αυτών αποκλειστικά λόγω πανδημίας είναι τα 3 δισ..

Ένα άλλο σενάριο που υπάρχει είναι μία ντιρεκτίβα που προωθείται σε επίπεδο Ευρωζώνης. Σύμφωνα με αυτήν θα παγώσουν μέχρι το τέλος του 2022 η πληρωμή οφειλών που γεννήθηκαν από την αρχή της πανδημίας, έως και τον Ιούνιο του 2021.

Η ρύθμιση αυτή θα περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων, την αναβολή των πληρωμών που οφείλονται σε δόσεις, την ευκολότερη πρόσβαση σε προγράμματα πληρωμής φορολογικών οφειλών και την χορήγηση περιόδων απαλλαγής από τόκους, την αναστολή της είσπραξης φορολογικών οφειλών και την ταχεία επιστροφή φόρων.

Οι δανειστές

Λόγο όμως σε αυτή την ρύθμιση θα έχουν οι δανειστές και για τον λόγο αυτό στο υπουργείο Οικονομικών έχουν μία σειρά εναλλακτικά σενάρια. Ένα εξ αυτών είναι να προχωρήσουν σε ένα lifting στο υπάρχον σχέδιο εξόφλησης οφειλών σε 12 ή 24 δόσεις.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις