Δευτέρα, 18 Νοε.
15oC Αθήνα

Τα σενάρια για την μείωση των πλεονασμάτων: Τι ελπίζει και τι φοβάται η κυβέρνηση

Σταϊκούρας

Η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι πολύ ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα για την τρέχουσα χρονιά. Όλος ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και ειδικά του υπουργείου Οικονομικών κινείται πάνω σε αυτή την πλατφόρμα. Ο υπουργός Οικονομικών δεν δείχνει ούτε να βιάζεται, αλλά ούτε και να θέλει να κάνει λάθη.

Προετοιμάζει το έδαφος βήμα βήμα, δεν θέλει σε καμία περίπτωση να αιφνιδιάσει τους δανειστές, αλλά παράλληλα δεν θέλει να βρεθεί μπροστά σε μία κάθετη άρνηση. Έτσι όλα τα σενάρια που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών βασίζονται σε μία κεντρική παράμετρο: ότι η άσκηση βγαίνει.

Ήδη οι όλοι οι δανειστές έχουν ενημερωθεί ότι η Ελλάδα θα θέσει και επίσημα το θέμα και απλά περιμένουν την στιγμή. Η ελληνική πλευρά δεν θέλει από την μία να πάει πολύ μακριά σε χρόνο η κατάσταση, αλλά από την άλλη δεν θέλει να βρεθεί σε δυσάρεστες εκπλήξεις. Κατά συνέπεια αναζητεί την κατάλληλη στιγμή.

Click4more Ξεκινάει η «μητέρα των μαχών» για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

Με βάση τον σχεδιασμό που υπάρχει η κατάλληλη αυτή στιγμή μπορεί να είναι προς το τέλος 4μηνου. Να έχει ολοκληρωθεί η 5η αξιολόγηση και να έχουν προηγηθεί κάποιες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό ιδανικό θα ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα να υποχωρήσει για το 2021 και το 2022 στα επίπεδα του 2%, αλλά ακόμη και 2,5% να είναι θα θεωρηθεί μία σημαντική επιτυχία διότι αυτομάτως στην πρώτη περίπτωση απελευθερώνονται πόροι ύψους 2 δισ. ευρώ αν είναι 2,5% το πρωτογενές πλεόνασμα και 3 δισ. ευρώ αν υποχωρήσει στα επίπεδα του 2%. Όπως και να έχει στη κυβέρνηση πιστεύουν ότι αν τελικά το ποσό αυτό κατευθυνθεί στην ανάπτυξη, τότε θα μπορέσει να δώσει μεγάλη ανάσα στην οικονομία και παράλληλα να μπορέσει η κυβέρνηση να κάνει πράξη τις εξαγγελίες της για ακόμη μεγαλύτερη μείωση της φορολογίας.

Οι “σύμμαχοι” και το ιδανικό σενάριο

Στην «μάχη» αυτή η κυβέρνηση έχει συμμάχους το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την ΕΚΤ. Θετικοί δείχνουν να είναι και οι αξιωματούχοι της Κομισιόν, ενώ ο ESM αν και δεν βλέπει αρνητικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο εντούτοις θέλει να έχει «δέσει» από παντού ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει βήματα προς τα πίσω. Αυτή που σίγουρα δεν βλέπει με καλό μάτι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι η Γερμανία που θέλει να παραμείνει η Ελλάδα πιστή σε αυτά που έχει υπογράψει μέχρι κεραίας και χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση.

Ιδανικό σενάριο για την ελληνική πλευρά θα ήταν το θέμα να κλείσει, θετικά βέβαια, μέσα στο πρώτο 6μηνο, αλλά πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις διαδικασίες, αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο μάλλον θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις