Περίπου σε δέκα ημέρες ανακοινωθεί το νέο πακέτο στήριξης για νοικοκυριά, αγρότες και επιχειρήσεις που πλήττονται με ένταση λόγω των αυξημένων τιμών στην ενέργεια, τα είδη διατροφής, τα εμπορεύματα και τις πρώτες ύλες.
Η Σύνοδος Κορυφής που ξεκινάει σήμερα (10.03.2022) στις Βερσαλλίες, αλλά και η συνεδρίαση της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη θα δώσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την ενέργεια, καθώς και το περιεχόμενο του νέου πακέτου στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πιο συγκεκριμένα οι ηγέτες των 27 της Ε.Ε. που συνέρχονται σήμερα και αύριο στην Γαλλία, θα λάβουν μία σειρά από αποφάσεις, οι οποίες σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία είναι δείξουν το τι θα περιλαμβάνουν τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.
Παράλληλα σήμερα συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να καθορίσει τη νομισματική της πολιτική ενώ το μεσημέρι η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει τον πληθωρισμό για το Φεβρουάριο τον οποίο ακρίβεια και ενεργειακή κρίση έχουν οδηγήσει στην περιοχή του 7%.
Πολλά είναι τα σενάρια για το περιεχόμενο των μέτρων, αλλά τίποτε δεδομένο μέχρι στιγμής. Ο δρόμος για επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις, έχει ήδη ανοίξει με τη νέα εργαλειοθήκη που παρουσίασε η Κομισιόν την Τρίτη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παράλληλα επί του παρόντος στο οικονομικό επιτελείο απορρίπτουν προτάσεις για μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα ή μείωση του ΦΠΑ σε κάποια συγκεκριμένα βασικά προιόντα.
Την ίδια στιγμή στο τραπέζι μπαίνουν κάποια «έξυπνα» μέτρα απέναντι στον εφιάλτη των λιανικών τιμών των καυσίμων.
Στο πακέτο της κυβέρνησης, δεδομένη θεωρείται η «επιταγή ακρίβειας» για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει επανάληψη του μοντέλου των Χριστουγέννων όταν περίπου 800.000 χαμηλοσυνταξιούχοι (έως 600 ευρώ το μήνα) και περίπου 170.000 ΑΜΕΑ έλαβαν έκτακτο επίδομα 250 +50 ευρώ (η προσαύξηση για κάθε μέλος της οικογένειας) και οι δικαιούχοι ΚΕΑ, διπλό μηνιάτικο.
Παράλληλα θα συνεχιστεί η ενίσχυση για ρεύμα και φυσικό αέριο με αυξημένα ποσά, ενώ αναμένεται να αυξηθεί και η ενίσχυση για τις επιχειρήσεις από το 50% στο 75%. Να σημειωθεί ότι αποτελούσε αίτημα της Ελλάδος και για τον προηγούμενο μήνα, που ωστόσο απορρίφθηκε.
Επίσης στο τραπέζι είναι σίγουρο ότι θα μπει και το θέμα της επιστρεπτέας, είτε με νέα παράταση στην αποπληρωμή, είτε με επιπλέον «κούρεμα» ή ακόμη και την θέσπιση επιπλέον δόσεων ή ακόμη και ένα μείγμα όλων των παραπάνω.
Στη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες οι ηγέτες αναμένεται να εξετάσουν και την πρόταση για την έκδοση ενός ευρωομολόγου πολλών δισεκατομμυρίων, ως ανάχωμα στην ενεργειακή κρίση.
Επίσης αναμένεται να τεθεί και το ελληνικό «Σχέδιο έξι Σημείων» που πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή που απέστειλε στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ειδικότερα τα έξι σημεία που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση είναι τα εξής:
- Πλαφόν Τιμών: Πλαφόν στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων, το οποίο θα έχει ως σημείο αναφοράς την ιστορικά υψηλότερη τιμή αερίου πριν από την κρίση.
- Ημερήσιο Όριο Τιμών ως Προστατευτικό Μέτρο: Ένα εύρος διακύμανσης στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων, για παράδειγμα της τάξεως του +/- 10%.
- Καθορισμός Τιμών σε περίπτωση Έκτακτης Ανάγκης: Καθορισμός τιμών στο Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων, ως μέτρο έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση που υπάρξουν ανακοινώσεις που αφορούν τις ροές φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία.
- Πλαφόν στο Κέρδος: Πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, για παράδειγμα της τάξεως του 5%, βάσει της παρακολούθησης του κόστους παραγωγής από τους ρυθμιστές της αγοράς και το Σταθμισμένο Κόστος Παραγωγής Ενέργειας (LCOE) στις μονάδες παραγωγής.
- Εμπόριο με Φυσική Παράδοση: Θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να επιτραπεί, η επιλογή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που θα επιτρέπει τις συναλλαγές μόνο με φυσική παράδοση.
- Ενίσχυση Ρευστότητας: Αύξηση της ρευστότητας στην αγορά φυσικού αερίου συνδέοντας τις αγορές ΗΠΑ/ ΕΕ/ Ασίας. Για παράδειγμα, ενισχύοντας τη συνεργασία με την Κίνα όσον αφορά τα φορτία Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), με πιθανό πλαφόν στο κόστος μεταφοράς για να εξουδετερωθούν κίνητρα κερδοσκοπίας.