Οικονομία

Τα σενάρια για τον ΕΝΦΙΑ του 2021 και το ενδεχόμενο αυξήσεων

Ίσως η πλέον δύσκολη «άσκηση» για το οικονομικό επιτελείο είναι ο ΕΝΦΙΑ για το 2021. Και αυτό διότι από την μία η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στους δανειστές ότι θα προχωρήσει το σενάριο για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, ώστε αυτές να πλησιάσουν τις εμπορικές, αλλά από την άλλη η πανδημία φέρνει εμπόδια.

Χθες η Κομισιόν προανήγγειλε ουσιαστικά την εξέλιξη αυτή, αλλά μόνο σίγουρο δεν μπορεί να θεωρηθεί μία τέτοια εξέλιξη και αυτό διότι, είναι εξαιρετικά δύσκολο σε μία περίοδο πανδημίας με πιεσμένα τα εισοδήματα να υπάρξουν αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Ο αντίλογος ότι θα υπάρξουν και μειώσεις, δεν πείθει κανέναν και αυτό για δύο βασικούς λόγους. Ο ένας έχει να κάνει με το ότι οι αυξήσεις θα είναι στις αποκαλούμενες λαϊκές γειτονιές και οι μειώσεις στις πλούσιες. Βέβαια αυτό είναι απόρροια της πορείας των αξιών. Για παράδειγμα στο Μεταξουργείο οι τιμές αυξήθηκαν, αλλά στην Εκάλη μειώθηκαν.

Ένας άλλος λόγος είναι πως σε περιόδους κρίσης η αύξηση εξοργίζει και η μείωση θεωρείται ως φυσική εξέλιξη. Έτσι ότι δουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ θα αντιδράσουν αρνητικά και όσοι δουν μειωμένο, απλά θα το προσπεράσουν.

Έτσι η κυβέρνηση δεν θέλει να μπει σε αυτό το δίλλημα έστω και αν αποτελεί προγραμματική της δέσμευση, έστω και αν το θέλουν δανειστές, έστω και αν αυτό είναι το λογικό.

Όλα ανοιχτά

Έτσι παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν στην 9η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας αποκαλύπτει ότι έχει «κλειδώσει» για τον Μάρτιο η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές και οι αλλαγές στον φετινό ΕΝΦΙΑ, όλα είναι ανοιχτά.

Κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι η υπό εξέλιξη άσκηση της εξίσωσης των αντικειμενικών και η προβολή στον ΕΝΦΙΑ δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών από φέτος σημειώνοντας με νόημα ότι όλα θα εξαρτηθούν από την πανδημία και τις συνθήκες που θα έχει διαμορφώσει στην οικονομία.

Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι και το οποίο είναι και το πλέον πιθανό, είναι οι ανατροπές στη φορολογία ακινήτων να σπάσουν σε δύο φάσεις. Φέτος να προχωρήσει η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε περίπου 3.000 περιοχές σ όλη τη χώρα και τον επόμενο χρόνο να τεθούν σε εφαρμογή οι νέες αντικειμενικές και ο ΕΝΦΙΑ.

Παρόλα αυτά οι δανειστές στη έκθεση αξιολόγησης προαναγγέλλουν ολοκλήρωση της άσκησης της εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές μέσα στο Μάρτιο και υπογραμμίζουν τη δέσμευση της κυβέρνησης για αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ μέχρι το τέλος Απριλίου με στόχο να αποτραπούν μεγάλες επιβαρύνσεις κυρίως στους έχοντες μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία.

click4more: Τέλη κυκλοφορίας: Μειωμένα με νέα τροπολογία – Ποιες επιταγές αναστέλλονται για 75 μέρες

 

Σύμφωνα με την έκθεση «ο καθορισμός των νέων αντικειμενικών αξιών που αναμένεται έως τον Μάρτιο θα διευρύνει ουσιαστικά τη βάση φόρου ακινήτων. Στη συνέχεια, οι αρχές σκοπεύουν να ολοκληρώσουν το σχεδιασμό μιας μεταρρύθμισης ουδέτερης απόδοσης στον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας έως τα τέλη Απριλίου».

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι ο δημοσιονομικός χώρος 300 – 400 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα προκύψει από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξίων και κυρίως από την επέκταση του συστήματος των τιμών ζώνης στις 3.000 νέες περιοχές σε όλη τη χώρα θα χρησιμοποιηθεί για την εξουδετέρωση των επιβαρύνσεων στον ΕΝΦΙΑ, από τον οποίο προβλέπονται φέτος έσοδα 2,6 δις. ευρώ.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζονται τις τιμές ζώνης που έχουν εισηγηθεί οι εκτιμητές ακινήτων και σύμφωνα με τις οποίες προκύπτουν αυξήσεις 30%, 50% ακόμη και 100% σε ορισμένες περιοχές.

Μόλις ολοκληρωθεί ευθυγράμμιση των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα τρέξουν την άσκηση της προσαρμογής των νέων τιμών ζώνης στην ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων και τον ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν.

Μείωση συντελεστών ΕΝΦΙΑ

Προκειμένου να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους από το άλμα που θα κάνουν οι τιμές ζώνης σε πολλές περιοχές της χώρας το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να προχωρήσει σε μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ.

Οι αλλαγές στην κλίμακα υπολογισμού του φόρου ακινήτων θα φέρει ελαφρύνσεις για τους φορολογούμενους με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία αλλά περισσότερους φόρους σε όσους κατέχουν μεγάλης αξίας ακίνητα σε περιοχές – φιλέτα σε νησιά π.χ. Μύκονο και Σαντορίνη ή σε τουριστικές περιοχές που θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα και που μέχρι σήμερα βρίσκονταν στο απυρόβλητο της Εφορίας.

Η κυβέρνηση προεκλογικά είχε δεσμευτεί για περαιτέρω μείωση 8% του ΕΝΦΙΑ με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να δηλώνει ότι «αν η άσκηση για τις νέες αντικειμενικές αξίες ολοκληρωθεί φέτος και μπει στα συστήματα του ΕΝΦΙΑ, τότε θα δούμε αν προκύπτει δημοσιονομικό περιθώριο για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ».

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Το πλάνο για τη μείωση των φόρων
Βάση αυτού του σχεδίου κινείται το οικονομικό επιτελείο σε ό,τι αφορά τη φορολογική πολιτική που αναμένεται να εφαρμοστεί από το 2026
Το πλάνο για τη μείωση των φόρων