Site icon NewsIT
18:46 | 28.04.14

Τα stress tests και η ελληνική Προεδρεία θέμα στο Bloomberg

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Newsit Newsroom

Αδιέξοδο παρατηρείται στις αποφάσεις των ευρωπαϊκών κρατών που επιθυμούν την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, σχετικά με το είδος των συναλλαγών που θα φορολογούνται, όπως αναφέρεται σε ανταπόκριση από την Ουάσινγκτον στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ. Επίσης, σημειώνεται ότι «ο χρόνος αρχίζει να κυλάει αντίστροφα ενόψει των ευρωεκλογών». 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε ένα από τα κείμενα που ετοίμασε η ελληνική Προεδρία της ΕΕ για τον φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, τονίζεται ότι “μία πιθανή λύση θα ήταν να συνεχιστεί η διερεύνηση για μία προοδευτική εφαρμογή του φόρου” και προστίθεται ότι “αυτή η προσπάθεια θα μπορούσε να επικεντρωθεί στη φορολόγηση μετοχών και παραγώγων”.

Στην εν λόγω ανταπόκριση, υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι όπως φαίνεται από έγγραφα της ΕΕ, οι 11 χώρες που τάσσονται υπέρ της επιβολής φόρου παραμένουν διχασμένες σχετικά με το άν θα φορολογούνται όλα τα χρηματοοικονομικά παράγωγα ή μόνο τα μετοχικά παράγωγα ή κανένα είδος παραγώγων. Οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, όπως και της Βρετανίας που έχει απορρίψει την επιβολή φόρου, συναντώνται σήμερα στο Παρίσι.

Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, η Γαλλία και η Γερμανία, που τάσσονται υπέρ της επιβολής του φόρου, επιθυμούν την επίτευξη συμφωνίας πριν από τις ευρωεκλογές, στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διερευνούν τώρα μία σταδιακή προσέγγιση που θα μπορούσε να στοχοποιεί ένα ευρύτερο φάσμα συναλλαγών τα επόμενα χρόνια.

“Ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από χώρες που λένε “ναι” στην φορολόγηση των παραγώγων, αλλά δεν θέτουν ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Πρόκειται για κούφιες υποσχέσεις” δήλωσε ο Alexandre Naulot, σύμβουλος πολιτικής στην Oxfam France.

Στη συνέχεια, τονίζεται ότι οι υπέρμαχοι του φόρου επισημαίνουν πως οι αξιωματούχοι θα πρέπει να διερευνούν τα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι ρυθμιστικές αρχές των χρηματοοικονομικών αγορών, ώστε να ελέγχουν εάν οι τράπεζες και οι άλλες εταιρείες καταβάλλουν ως οφείλουν τις εισφορές τους, ενώ οι αντίπαλοι του μέτρου ισχυρίζονται ότι η επιβολή φόρου θα έπληττε τις χρηματοπιστωτικές αγορές χωρίς να αποδίδει μεγάλα οφέλη. Τα κράτη που ασκούν πιέσεις για την επιβολή φόρου είναι διχασμένα, επίσης, σχετικά με το ποιος θα συλλέγει τους φόρους, εάν δηλαδή θα παρακρατείται στη χώρα που βρίσκεται η εταιρεία που πραγματοποιεί τη συναλλαγή ή στη χώρα που πραγματοποιείται η συναλλαγή.

Εν τω μεταξύ, σε άλλο δημοσίευμα του Μπλούμπεργκ γίνεται αναφορά στα stress tests των τραπεζών και στο ότι η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προτίθεται να διερευνήσει την αντοχή του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, για ένα υποθετικό καταστροφικό σενάριο, όπως μία παγκόσμια κατάρρευση της αγοράς ομολόγων ή μία νομισματική κρίση στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με προσχέδιο ανακοίνωσης, στην οποία αναμένεται να προβεί σήμερα η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, οι προοπτικές για την επόμενη τριετία περιλαμβάνουν τους πιο σημαντικούς κινδύνους για τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις τους στους συνολικούς ισολογισμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι Βρυξέλλες θα απαγορεύσουν τις συναλλαγές με ιδρύματα στην Κριμαία

«Τράβηξαν» καταθέσεις 22,4 εκατ. δολαρίων πριν το κούρεμα – 4 συναλλαγές από εταιρεία που εκπροσωπεί το Γραφείο του Νίκου Αναστασιάδη

Τέλος τα επικυρωμένα αντίγραφα στις συναλλαγές με το Δημόσιο

Αποκόλληση της ΕΕ από τη Ρωσία και νέες πηγές ενέργειας προτείνει η Ρουμανία

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version