Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι ακόμα καλύτερα και οι κεφαλαιακές ανάγκες πολύ λιγότερες αν στις υποθέσεις εργασίας είχαν υιοθετηθεί οι νεώτερες εκτιμήσεις για την πορεία του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Η ΕΚΤ στους υπολογισμούς της έλαβε υπόψη ότι η υποχώρηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα θα είναι φέτος 2,3%. Όμως, οι νεώτερες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ύφεση 1,3% φέτος, εκτίμηση που αποδέχθηκε και το κουαρτέτο και αναμένεται να ληφθεί υπόψη για την κατάρτιση του προϋπολογισμού.
Αν μάλιστα ληφθούν υπόψη οι εκτιμήσεις του ΚΕΠΕ για ύφεση 1% φέτος ή του Economist για 0,5%, γίνεται αντιληπτό πως η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών είναι καλύτερη από εκείνη που προέκυψε από τα stress tests της ΕΚΤ.
Αλλά και για τον επόμενο χρόνο η μείωση του ΑΕΠ κατά 1,3% είναι μεγαλύτερη από εκείνη που αναμένεται να προκύψει τελικά. Αν ληφθούν υπόψη οι νεώτερες εκτιμήσεις για την ύφεση το 2015, τότε γίνεται αντιληπτό ότι οι προϋποθέσεις για την πορεία της οικονομίας είναι πιο ευνοϊκές και όπως λένε αναλυτές τραπεζών η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη νωρίτερα από το χρόνο που είχε υπολογιστεί αρχικά με βάση το σενάριο για ύφεση 2,3% φέτος.