Τρίτη, 26 Νοε.
9oC Αθήνα

Τα τρία αγκάθια για την συμφωνία του ν. Κατσέλη

προστασία α' κατοικίας

Η άμμος τελειώνει στην κλεψύδρα της διαπραγμάτευσης για τον νέο ν. Κατσέλη και όλοι στην κυβέρνηση θέλουν να πιστεύουν πως μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα θα έχει κλείσει το θέμα.

Οι δανειστές δεν δείχνουν να βάζουν πολύ νερό στο κρασί τους και η κυβέρνηση έχει να επιλέξει ανάμεσα σε έναν μη επιθυμητό συμβιβασμό και σε μία μονομερή ενέργεια που επίσης δεν την θέλει στην παρούσα χρονική στιγμή.

Κυρίως η ΕΚΤ θέλει ένα πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο, κάτι που θα σημαίνει πολύ λιγότερους να συμμετέχουν στην πλατφόρμα προστασίας της πρώτης κατοικίας. Σοβαρές αντιρρήσεις υπάρχουν σε τρία σημεία.

  1. Το πρώτο έχει να κάνει με την συμμετοχή στην πλατφόρμα των επιχειρηματικών δανείων με ενέχυρο πρώτης κατοικίας. Οι δανειστές δεν θέλουν να υπάρχουν ή αν υπάρχουν να έχουν πάρα πολλές ασφαλιστικές δικλείδες, που ουσιαστικά να αποτελεί δώρο άδωρο για τους περισσότερους. Η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να υπάρχουν στο νέο πλαίσιο και τα επιχειρηματικά δάνεια και πάνω σε αυτές τις αντιθέσεις γίνεται … παζάρι διαρκείας.
  2. Το ύψος των περιουσιακών στοιχείων. Οι δανειστές θεωρούν ότι το ύψος της ακίνητης περιουσίας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 100% του υπολοίπου του δανείου και οι καταθέσεις να περιορίζονται στο 30% το πολύ του υπολοίπου. Η κυβέρνηση δείχνει να υποχωρεί και να αποδέχεται τις απαιτήσεις αυτές, ζητώντας όμως να ανέβουν λίγο τα όρια.
  3. Πρόβλημα υπάρχει ακόμη και με το ύψος της αντικειμενικές αξίας. Οι δανειστές την θεωρούν υπερβολική, αλλά εκεί μάλλον είναι το πλέον εύκολο αγκάθι, ειδικά αν βρεθεί φόρμουλα στα δύο πιο πάνω σημεία.

Η συμφωνία ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές είναι ότι θα έχει βρεθεί φόρμουλα μέχρι την Κυριακή, έτσι ώστε στο EuroWorking Group την Δευτέρα να κλείσει θετικά η δεύτερη αξιολόγηση και να ανάψει πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ.

Ο χρόνος πιέζει για την οριστικοποίηση και ενεργοποίηση του νέου πλαισίου αφού από την 1η Μαρτίου το πτωχευτικό δίκαιο ιδιωτών εφαρμόζεται χωρίς προστασία της πρώτης κατοικίας καθώς ο νόμος Κατσέλη έληξε στις 28 Φεβρουαρίου. Το μόνο που υπάρχει σε αυτή τη φάση είναι ένα άτυπο μορατόριουμ από τις τράπεζες στους πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία για τη δημιουργία της πλατφόρμας που θα υποδέχεται και θα επεξεργάζεται τις αιτήσεις των οφειλετών. Μάλιστα έχουν δώσει τη σχετική εντολή στον σύμβουλό τους, που έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου, την PWC.

Έτσι, μόλις οριστικοποιηθεί και ψηφιστεί το νέο πλαίσιο, θα κουμπώσουν οι παράμετροί του στο υπό δημιουργία σύστημα, με στόχο να είναι έτοιμο και να ανοίξει για το κοινό έως και τις αρχές Ιουνίου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις