Στα …κινητά!

Η πιο σημαντική είδηση από το χθεσινό τετ α τετ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκο Ανδρουλάκη ήταν ότι άρχισαν να χορεύουν…τανγκό. Την αναφορά έκανε ο Ανδρουλάκης. Και στη συναίνεση χρειάζονται δύο, όπως στο τανγκό και ο κάθε χορευτής μπορεί να ακολουθεί τα δικά του βήματα, ακόμη και όταν έρχεται κοντά με τον άλλον. Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης φαίνεται ότι αποφάσισαν να αφήσουν πίσω τους το αν έχουν ή δεν έχουν χημεία -μια χαρά χημεία έχουν, όταν θέλουν- και να είναι ανοιχτά τα κινητά τους όταν ο ένας κρίνει ότι θα θέλει να συνομιλήσει με τον άλλον για ένα μείζον θέμα. Το ραντεβού άργησε τρία χρόνια αλλά κάλιο αργά παρά ποτέ.

Τα ντολμαδάκια …της Μαρίκας

Το βίντεο με τους κοχλιούς της μητέρας του στην Κρήτη που ήταν το μόνο επιτυχημένο της προεκλογικής καμπάνιας του για τις ευρωεκλογές, θύμισε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Θυμήθηκε μέχρι τα διάσημα ντολμαδάκια της Μαρίκας Μητσοτάκη. «Μου είπαν τι να σε κεράσω» του είπε ο πρωθυπουργός. «…Ντολμαδάκια» απάντησε εκείνος. Τελικά, ήπιαν πράσινο τσάι. Αμφότεροι προσήλθαν στην συνάντηση με καλή διάθεση και με την ίδια χώρησαν, που σημαίνει ότι δεν τσίτωσε η συζήτηση στη μία ώρα και 20 λεπτά που κράτησε η συνάντηση.

«Θα τα δούμε όλα στην ώρα τους»

Συμφώνησαν για μια εθνική στρατηγική για το δημογραφικό και την Ελλάδα που φθίνει. Μια στρατηγική που θα ψηφίζεται από ευρεία πλειοψηφία και δεν θα αλλάζει από κυβέρνηση σε κυβέρνηση. Ο Μητσοτάκης έδωσε στον Ανδρουλάκη το πρόγραμμα της κυβέρνησης του και του πρότεινε να κάνει τις δικές του προτάσεις. Πρόσθεσε ότι η αρμόδια υπουργός Σοφία Ζαχαράκη μπορεί να το συντονίσει. Θετικός εμφανίστηκε ο Μητσοτάκης και για μια Αρχή Καταναλωτή που θα δίνει οδηγία ακόμη και για σαμποτάζ σε προϊόντα εταιρειών που κερδοσκοπούν.

Ασυμβίβαστα για αφυπηρετούντες

Στο πλαίσιο του Κράτους Δικαίου ο Ανδρουλάκης επισήμανε την ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Να ισχύουν ακόμη και ασυμβίβαστα. Για παράδειγμα για τρία χρόνια μετά την συνταξιοδότηση τους να μην παίρνουν έμμισθες θέσεις. «Θα τα δούμε όλα στην ώρα τους» απάντησε ο πρωθυπουργός.

Ισως από το 2026

Από το 2025 θα μπορούσε να εκκινήσει η διαδικασία για την συνταγματική αναθεώρηση. Ο χρόνος όμως ακόμη δεν έχει αποφασιστεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς η πρωτοβουλία είναι της κυβέρνησης. Πιθανόν να μετατεθεί και για το 2026 ώστε η συζήτηση να είναι ζωντανή μέχρι τις εκλογές του 2027. Οι θέσεις των κομμάτων θα δίνουν και το στίγμα τους.

Η γραμμή Γερουλάνου

Το ΠΑΣΟΚ έως το 2027 που θα γίνουν εκλογές, δεν φαίνεται να απειλείται από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που στην πραγματικότητα του χάρισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να αποτινάξει από πάνω του, όμως, το «όχι σε όλα» που προσιδιάζει σε κόμμα διαμαρτυρίας. Ο Παύλος Γερουλάνος που ακόμη δεν έχει αναρρώσει πλήρως από την επέμβαση στις φωνητικές του χορδές, είναι της γραμμής ότι πρέπει επί της αρχής να ψηφίζει όχι στα νομοσχέδια της κυβέρνησης αλλά ναι ακόμη και σε πολλά άρθρα που τυχόν αφορούν θέματα για το καλό των πολιτών. Να μην το χαρίσει αυτό το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ είναι η άποψη του. Φαίνεται να υπάρχει μια ευρύτερη συμφωνία μεταξύ των κορυφαίων για τον θεσμικό ρόλο που πρέπει να παίξει το ΠΑΣΟΚ. Ναι στην σκληρή αντιπολίτευση, αλλά επί της ουσίας και χωρίς το αλαλούμ όπως με τη μείωση του ΦΠΑ που ο καθένας έβγαινε και έλεγε το μακρύ του και το κοντό του για ένα θέμα που ο Ανδρουλάκης έχει σημαία του.

Στη Νέα Υόρκη

Στην Νέα Υόρκη φτάνει σήμερα ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας Στέφανος Κασσελάκης με τον σύζυγό του Τάιλερ Μάκμπεθ. Θα έχει επαφές με ομογενείς και επενδυτές. Τα πρώτα ραντεβού έχουν κλειστεί για την Δευτέρα. Θέλει να αρχίσει να κάνει γνωστό το κόμμα του. Παράλληλα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του newsIT, αναζητεί και χρηματοδότες. Ένα κόμμα είναι «σπορ» ακριβό. Και δεν είναι «προσωποπαγές» όπως έχει δηλώσει ο ίδιος.

Αναζητεί χρηματοδότες

Η χρηματοδότηση του κόμματος του είναι μέσα στις προτεραιότητες του. Θα τηρήσει το γράμμα του νόμου να δέχεται μέχρι 20.000 ευρώ το χρόνο από φυσικά πρόσωπα. Όλα θα γίνονται μέσω τραπεζικών καταθέσεων. Ανά τρίμηνο θα παρουσιάζονται και στοιχεία, θα ανακοινώνεται για παράδειγμα ότι 50 φυσικά πρόσωπα (χωρίς τα ονόματα τους) κατέθεσαν αυτό το ποσόν προς ενίσχυση του κόμματος. Η καμπάνια που έκανε για τον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, δεν είχε πάει καλά. Στην έκκληση που έκανε στην ΚΕ είχε πενιχρά αποτελέσματα. Συγκεντρώθηκαν 7.000 ευρώ και ο ίδιος δώρισε άλλα 20.000 ευρώ. Το Κίνημα Δημοκρατίας δεν δικαιούται κρατική επιχορήγηση και εφόσον οι εκλογές γίνουν το 2027 θα χρειαστεί πολλές επιχορηγήσεις. Είναι ένας αγώνας αντοχής. Και διαρκείας όπως φαίνεται. Αφού η μίσθωση την οποία διαπραγματεύεται για τα γραφεία του Παύλου είναι για μια πενταετία. Ήρθε για να μείνει!

Θετικός ο Ράμμος για την ΠτΔ;

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης ήταν ο πρώτος πολιτικός αρχηγός ο οποίος πρότεινε συγκεκριμένο πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, τον πρώην αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και νυν πρόεδρο της Αρχής για την διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών κ. Χρήστο Ράμμο. Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε προτείνει για ΠτΔ τον Κώστα Καραμανλή. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του newsIT τον είχε ενημερώσει για αυτήν την πρόθεση του. Δεν τον απέτρεψε. Αλλά μετά από λίγες ημέρες σε ομιλία του, έκοψε κάθε σενάριο εμπλοκής του ονόματος του για την προεδρία της Δημοκρατίας. Δήλωσε ότι τον τιμά η σκέψη, ιδίως όταν προέρχεται από έναν πρώην πρωθυπουργό, αλλά «το θέμα ούτε με αφορά, ούτε με ενδιαφέρει». Ο Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε ότι πριν προτείνει τον κύριο Ράμμο, τον ενημέρωσε. Η διαφορά του Ράμμου από τον Κώστα Καραμανλή είναι ότι δεν έδωσε διαρροή ότι δεν ενδιαφέρεται. Δέχεται πυρ ομαδόν από την κυβέρνηση για πολιτικά παιχνίδια και ταύτιση με τον κεντροαριστερό χώρο ενώ είναι επικεφαλής μιας Ανεξάρτητης Αρχής.

Το ρεσιτάλ Τσίπρα!

Όταν πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δίνει μαθήματα θεσμικής νομιμότητας και ευπρέπειας όσον αφορά στην Προεδρία της Δημοκρατίας ή έχει «ξεχάσει» τι έπραξε εκείνος ή θεωρεί ότι στη χώρα ευδοκιμούν ακόμη οι λωτοφάγοι. Ένα μόνο θα υπενθυμίσω. Το πως κρέμασε κυριολεκτικά τον τότε Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο ο οποίος ήδη είχε ενημερώσει τον Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ ότι θα αποχωρήσει από την θέση του διότι θα προταθεί για το ανώτατο αξίωμα της χώρας. Περίμενε την ανακοίνωση του ονόματος του από τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. Κάτι άρχισε να υποψιάζεται, όταν ο Νίκος Παππάς δεν σήκωνε τα τηλέφωνα. Άκουσε μετά το όνομα του Προκόπη Παυλόπουλου. Μετά ο Αβραμόπουλος ήταν αυτός που δεν σήκωνε τα τηλέφωνα, ούτε στις κλήσεις του Παππά ούτε στου Τσίπρα.

Οι δύσκολες γιορτές για τους τραπεζίτες!

Η στήλη δε γνωρίζει αν θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, όπως κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες, αλλά φαίνεται πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περιορίσει το ύψος των προμηθειών που χρεώνουν οι τράπεζες και ταυτόχρονα να πιέσει για τη βελτίωση του επιπέδου υπηρεσιών προς τους καταναλωτές που, σε ορισμένες περιπτώσεις, θυμίζει το παλιό, καλό, ελληνικό δημόσιο! Οι διαφορές στο ύψος των προμηθειών με τα περισσότερα κράτη – μέλη της Ευρώπης είναι τεράστιες αφού οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν τρία ευρώ προμήθεια για μεταφορά ποσού 500 ευρώ μεταξύ δύο τραπεζών όταν οι Ευρωπαίοι πληρώνουν κάτι σέντς για μεταφορά δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Πολύ μεγάλες είναι και οι διαφορές στα επιτόκια καταθέσεων με τις εγχώριες τράπεζες να προσφέρουν για προθεσμιακές καταθέσεις έτους ή τριετίας μικρότερα επιτόκια από αυτά που προσφέρουν οι ηλεκτρονικές τράπεζες όπως η Revolut και η N26, για ανοικτές καταθέσεις και από το πρώτο ευρώ! Χθες κυκλοφόρησαν και παραινέσεις της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδας για ενίσχυση του ανταγωνισμού και ουσιαστική προώθηση στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες. Αρκούν οι παραινέσεις ή χρειάζεται ουσιαστικότερη παρέμβαση από την ΤτΕ ώστε να κινητοποιηθούν οι διοικήσεις; Θα ικανοποιηθεί η κυβέρνηση μόνο με την επέκταση του IRIS μέσω αύξησης του πλαφόν που είναι σήμερα 500 ευρώ την ημέρα; Όπως φαίνεται μπορεί οι τραπεζίτες να απέφυγαν την έκτακτη εισφορά στα κέρδη, αλλά με αντάλλαγμα του ουσιαστικό κούρεμα των προμηθειών. Βέβαια, τέτοιες υποσχέσεις έχουμε ξαναακούσει. Αλλά ας είμαστε αισιόδοξοι. Γιορτές έρχονται!

Η Ελλάδα, η Τουρκία και οι πόλεμοι του 21ου αιώνα

Από τα πολλά και ενδιαφέροντα που είπε ο Πάνος Παπαδόπουλος της Marathon Venture Capital πριν από λίγες ημέρες στην κοινή συνεδρίαση των ειδικών επιτροπών έρευνας και τεχνολογίας και εθνικής άμυνας της Βουλής, η στήλη συγκράτησε την περιγραφή για το τι κάνει η Τουρκία, όταν εμείς ασχολούμαστε ακόμα με τις κλασσικές προμήθειες συστημάτων από Δυτική Ευρώπη και ΗΠΑ. Όπως είπε ο Π. Παπαδόπουλος «η τουρκική αμυντική βιομηχανία επενδύει σε συστήματα που συνδυάζουν τεχνολογία αιχμής και φιλοδοξία. Ανάμεσα στις πρόσφατες εξελίξεις:

  • Η ανάπτυξη του μαχητικού αεροσκάφους TF-X Kaan, που σχεδιάζεται ως ανταγωνιστής σε παγκόσμιο επίπεδο
  • Η δημιουργία του jet-powered drone Kizilelma, που μπορεί να δρα σαν αυτόνομος συνοδός σε μαχητικά πέμπτης γενιάς.
  • Τα πλοία επιφανείας χωρίς πλήρωμα (USVs) όπως το ULAQ, που προσφέρουν νέες δυνατότητες στον ναυτικό πόλεμο.
  • Οι τεχνολογίες προώθησης πυραύλων από την Roketsan.

Η ανάπτυξη πυραύλων cruise, όπως ο Gezgin, που επεκτείνουν την επιχειρησιακή εμβέλεια της Τουρκίας. Η Τουρκία πλεόν μπορεί να πλήξει στόχους στην ενδοχώρα μας και ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι μπορεί να κλιμακώσουν την παραγωγή της κατά το δοκούν αντί να επιζητεί έγκριση από ξένες δυνάμεις.

Πρόκειται για «απτές πραγματικότητες που αλλάζουν τη γεωστρατηγική ισορροπία και ενισχύουν την Τουρκική οικονομία κατά 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023. Και εδώ, στην Ελλάδα, θα έπρεπε να είχε ηχήσει συναγερμός. Δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό. Πρέπει να λειτουργούμε σαν να ξεκινάει πόλεμος αύριο». Τι κάνει η δική μας αμυντική βιομηχανία εκτός από τις εκατέρωθεν προσφυγές και διαρροές για τις προμήθειες από τρίτες χώρες; Δείτε τι συμβαίνει στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Ο Κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε το ρόλο του ελληνικού SWF

Μετά και τις αντιδράσεις που είχαν προκληθεί από την αγορά επιχειρηματικών κεφαλαίων (private equity) που μετέφερε στο Μέγαρο Μαξίμου πως δεν είναι δυνατόν να την ανταγωνίζεται το εθνικό επενδυτικό ταμείο (SWF) που φτιάχνει η ΕΕΣΥΠ (λέγε με Growthfund), ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης βγήκε χθες και έβαλε τα πράγματα στη θέση του. Κατά την ομιλία του στο συνέδριο της ΕΕΣΥΠ, είπε πως το συγκεκριμένο ταμείο, που ξεκινά με μαγιά 300 εκατ. ευρώ, θα έχει μόνο μειοψηφικές συμμετοχές. «Δεν θέλουμε να ανταγωνιστούμε ή να αποκαταστήσουμε τους επενδυτές του ιδιωτικού τομέα. Ερχόμαστε να συμπληρώσουμε τους ιδιώτες επενδυτές σε τομείς που και πάλι ο ιδιωτικός τομέας θα έχει την πρωτοβουλία» εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης που επανέλαβε πως το εθνικό επενδυτικό ταμείο θα είναι «μειοψηφικός συνεπενδυτής». Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε χθες πως το νέο ταμείο, εκτός από τα 300 εκατ. ευρώ βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και επενδυτικά ταμεία του αραβικού κόσμου ώστε να αυξήσει τα κεφάλαιά του. Υπενθυμίζουμε πως αυτά τα 300 εκατ. ευρώ είναι το 50% του τιμήματος που εισέπραξε η ΕΕΣΥΠ για την επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο ελληνικό δημόσιο. Σύμβουλος για τη σύσταση και λειτουργία του νέου fund είναι η Blackrock.

Βαλκάνιοι και Ινδοί καλοβλέπουν τα ελληνικά λιμάνια

Το είπε χθες στο συνέδριο της ΕΕΣΥΠ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας. Βαλκανικές χώρες «καίγονται» ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση και να χρησιμοποιήσουν τα ελληνικά λιμάνια, ενώ αντίστοιχο στόχο έχει και η Ινδία. Στο επίκεντρο, είπε ο υπουργός, βρίσκονται τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Θεσσαλονίκης, Βόλου, Ηγουμενίτσας και Πειραιά. Για να τα αξιοποιήσουν, όμως, χρειάζεται και σύνδεση με το τρένο που σήμερα στα περισσότερα δεν υπάρχει ή είναι ανεπαρκής. Γι’ αυτό νωρίτερα ο κ. Χατζηδάκης είπε πως υπήρξε ρύθμιση που προβλέπει πως πλέον το 50% των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις λιμένων θα πηγαίνουν για αναβάθμιση των υπολοίπων λιμανιών της χώρας, ενώ μέχρι τώρα το 100% πήγαινε για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους. Γι’ αυτό το λόγο και ο κ. Σταϊκούρας μίλησε χθες εκτενώς για τη σύνδεση του σιδηροδρόμου με τα λιμάνια. Γιατί, όπως είπε και η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ) Λουκία Σαράντη, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ούτε η σύνδεση του προβλήτα 6 του ΟΛΘ με το σιδηροδρομικό δίκτυο! Και κάποιες εταιρείες φορτώνουν τα εμπορεύματα που φτάνουν στη Θεσσαλονίκη σε φορτηγά και τα ξεφορτώνουν στην Κεντρική Ευρώπη προκειμένου στη συνέχεια να μεταφερθούν με τρένο!

Επιτέλους, τελείωσε το σήριαλ με την παραχώρηση του αεροδρομίου Καλαμάτας

Λίγοι θα αμφισβητήσουν ότι το μεγάλο “αγκάθι” για να απογειωθεί η Μεσσηνία είναι το αεροδρόμιο Καλαμάτας, το οποίο ως υποδομή είναι χαμηλών προδιαγραφών. Ας σκεφτούμε μόνο ότι μέσω του αεροδρομίου, που είναι μικρό και στερείται σύγχρονου εξοπλισμού, γκολφέρ και ιδιαίτερα εύποροι άνθρωποι από όλα τα μήκη και πλάτη της γης, προσγειώνονταν στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα για να επισκεφτούν το υπερπολυτελές Costa Navarino. Ευτυχώς, έστω και με καθυστέρηση, η πραγματικότητα αυτή πρόκειται να αλλάξει μετά την παραχώρηση του «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», στην κοινοπραξία Fraport-όμιλος Κοπελούζου και όμιλος Κωνσταντακόπουλου. Το σχήμα θα επενδύσει την πρώτη τριετία 28,3 εκατ. ευρώ, με το διευθύνοντα σύμβουλο της Fraport Stefan Schulte να εκτιμά πως τη φετινή χρονιά το αεροδρόμιο θα μεταφέρει περίπου 330 χιλ. επιβάτες. Η περιοχή, ύστερα από την αναβάθμιση του αεροδρομίου, εκτιμάται ότι θα προσελκύσει ακόμη περισσότερες επενδύσεις, οι οποίες ελπίζουμε να μην σχετίζονται μόνο με την μονοκαλλιέργεια του τουρισμού.

Η ακέφαλη Export Credit Greece και τα σενάρια διαδοχής

Aκέφαλη μένει εδώ και περίπου δύο μήνες η Εxport Credit Greece. Ο λόγος για τον πρώην (κρατικό) «Οργανισμό Ασφαλιστικών Πιστώσεων», ο οποίος έχει μετονομαστεί σε Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων Α. Ε. Αποστολή της είναι η στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων που πραγματοποιούν διεθνείς συναλλαγές ή επενδύσεις, παρέχοντας στον Έλληνα εξαγωγέα ασφάλιση πιστώσεων, εγγυήσεις και χρηματοδότηση. Βλέποντας, κανείς το εμπορικό έλλειμμα να διευρύνεται (λόγω της ανάκαμψης των εισαγωγών), η δυναμική αύξηση των ελληνικών εξαγωγών αποτελεί μονόδρομο για την παραπέρα, βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Συνεπώς, το ποιο πρόσωπο θα τοποθετηθεί επικεφαλής της Export Credit Greece έχει σημασία. Το επόμενο διάστημα αναμένεται πως η κυβέρνηση θα τοποθετήσει νέο CEO στον εν λόγω φορέα. Η στήλη πληροφορείται πως, μεταξύ των επιλογών, που εξετάζεται, με καλές πιθανότητες, είναι άτομο το οποίο μπορεί να εξασφαλίσει την επιχειρησιακή συνέχεια του οργανισμού, από επιχειρησιακή πλευρά, έχοντας το κατάλληλο βιογραφικό, αλλά και προσβάσεις στο πεδίο των εξαγωγών και στο ευρύτερο παραταξιακό οικοσύστημα. Στόχος παραμένει ένας: Να «ξεκολλήσουν» τα μεγάλα projects.

Ο μαγικός καθρέφτης της βελτίωσης της διεθνούς επενδυτικής θέσης της ΕΕ

Μαγικό καθρέφτη αποτελεί η βελτίωση της διεθνούς επενδυτικής θέσης της ΕΕ το 2023. Και αυτό γιατί στηρίζεται σε μάλλον αρνητικές και όχι θετικές εξελίξεις. Το συμπέρασμα αυτό στηρίζεται κατά πρώτον στο ότι μειώθηκαν οι επενδύσεις από και προς την ΕΕ. Κατά δεύτερον, επειδή έφυγαν περισσότερες ξένες επενδύσεις από την Ευρώπη σε σχέση με εκείνες που πήρε πίσω η Ευρώπη από τον υπόλοιπο κόσμο φάνηκε πως αυξήθηκε το «ειδικό βάρος» της ΕΕ στις επενδύσεις διεθνώς. Συγκεκριμένα, γιατί οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις από μη ευρωπαϊκές χώρες στην ΕΕ μειώθηκαν περισσότερο σε σχέση με το ρυθμό που μειώθηκαν οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις της ΕΕ προς μη ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με την Eurostat, τα καθαρά αποθέματα άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) που διακρατούνται σε χώρες εκτός ΕΕ από επενδυτές που κατοικούν στην ΕΕ ανήλθαν σε 9,160 τρισ. ευρώ το 2023, αντανακλώντας μείωση 4,1% από το 2022 (9,551 τρισ. ευρώ). Η ίδια και…χειρότερη τάση ήταν ορατή και στα επενδυτικά αποθέματα που διακρατούν κάτοικοι τρίτων, δηλαδή μη ευρωπαϊκών χωρών στην ΕΕ, τα οποία μειώθηκαν σε 7,446 τρισ. ευρώ το 2023, μειωμένα κατά 5,4% σε σχέση με το 2022 (7,874 τρισ. ευρώ). Έτσι το 2023, η καθαρή επενδυτική θέση της ΕΕ έναντι του υπόλοιπου κόσμου παρέμεινε σχετικά σταθερή, με αύξηση 2,2% σε σύγκριση με το 2022. Σημειώνεται πως οι εταιρείες ειδικού σκοπού (SPE) συνέχισαν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις ΑΞΕ. Στο τέλος του 2023 αντιπροσώπευαν το 29% των συνολικών αποθεμάτων ΑΞΕ της ΕΕ που διακρατούνταν στο εξωτερικό και το 33% των αποθεμάτων ΑΞΕ που διακρατούσε ο υπόλοιπος κόσμος στην ΕΕ. 

Γιατί δεν περπατά η έκδοση κοινής ενημερότητας σε εφορία και ταμεία

Βασικός -αν όχι βασικότερος- άξονας της κυβερνητικής στρατηγικής στο δημοσιονομικό σκέλος αποτελεί η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με ορατά πλέον τα θετικά αποτελέσματα στον προϋπολογισμό, μετά από ένα μπαράζ μέτρων που έλαβε το Υπουργείο Οικονομικών (πχ σύνδεση ταμειακών μηχανών – POS, κλπ.). Μέρος αυτής της εκστρατείας αποτελεί και το ενιαίο πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας, δηλαδή η δυνατότητα έκδοσης ενημερότητας, τόσο για φορολογικές, όσο και ασφαλιστικές οφειλές και μάλιστα ταυτόχρονα. Κοινώς για να πάρει κάποιος επιχειρηματίας ενημερότητα, θα πρέπει να μην έχει ληξιπρόθεσμη οφειλή (ή αν έχει, να την έχει ρυθμίσει) ούτε σεντς ούτε στην εφορία, ούτε στον ΕΦΚΑ. Το μέτρο αυτό εκτιμώταν από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη πως θα ωφελούσε ιδίως τον ΕΦΚΑ, καθώς είναι οι οφειλές ιδίως προς τον πρώην ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) εκεινες που μένουν πίσω από πλευράς των ελευθέρων επαγγελματιών. Και αυτό την ώρα, που ο ΕΦΚΑ αναζητά δρόμους για την αύξηση της εισπραξιμότητας των χρεών προς αυτόν, προκειμένου να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τα έσοδα και να στηρίξει τις αυξημένες δαπάνες του (λόγω αυξήσεων στις συντάξεις κλπ.). Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν πως ο ΕΦΚΑ έχει προβεί σε όσες τεχνικές ενέργειες απαιτούνται προκειμένου το αρμόδιο υπουργείο (Ψηφιακής Διακυβέρνησης) να μπορεί να καταστεί ηλεκτρονικά η έκδοση της κοινής ασφαλιστικής – φορολογικής ενημερότητας, αλλά εκκρεμεί η συνδρομή της ΑΑΔΕ. Προφανώς, χωρίς τη συνδρομή της ΑΑΔΕ, στη σχετική διαδικασία δεν μπορεί να εκδοθεί κοινή ενημερότητα. Η καθυστέρηση έκδοσης κοινής ενημερότητας μετρά ήδη τρεις μήνες, καθώς ο αρχικός σχεδιασμός μιλούσε για το Σεπτέμβριο του 2024.

αποCRYPTOγράφος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας