Με στόχο την παροχή τεχνογνωσίας για την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του λαθρεμπορίου ελληνική αποστολή εικοσιπέντε στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, της Γενικής Γραμματείας Kαταπολέμησης της Διαφθοράς και της Οικονομικής Αστυνομίας, με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τ. Αλεξιάδη, βρίσκεται στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.
Η επίσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε θέματα φοροδιαφυγής, διαφθοράς και λαθρεμπορίου και τη συνοδεύουν ο Γενικός Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Γ. Βασιλειάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλής και ο Ειδικός Γραμματέας του Σ.Δ.Ο.Ε., Κ. Χρήστου. Την ελληνική αποστολή υποδέχθηκε ο Υπουργός Οικονομικών του Γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας κ. Νόρμπερτ Βάλτερ – Μπόργιανς.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κατά την άφιξη της ελληνικής αποστολής υπογραμμίστηκε η σταθερή συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Ρηνανίας – Βεσταφαλίας, ως ένα έμπρακτο δείγμα Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Μπόργιανς : Είχα προτείνει και στο παρελθόν ανταλλαγή τεχνογνωσίας αλλά δεν βρήκα ανταπόκριση
Συγκεκριμένα ο κ. Μπόργιανς τόνισε ότι «η συγκεκριμένη ανταλλαγή τεχνογνωσίας αποδεικνύει ότι και οι δύο πλευρές λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους το Μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη τον Ιανουάριο και υποστηρίζουν την δίκαιη φορολόγηση για κάθε πολίτη. Μόλις πριν λίγα χρόνια είχα προσφέρει συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας και δεν είχα λάβει καμία αντίδραση από την Ελλάδα. Η σημερινή σας επίσκεψη εδώ και η εκπαίδευση στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία αποδεικνύουν ότι η κατάσταση έχει αλλάξει.Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η αποστολή θα μπορούσε να υποστηρίξει τις προσπάθειες που γίνονται από την ελληνική φορολογική διοίκηση».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αλεξιάδης : Εκατοντάδες ονόματα της λίστας Μπόργιανς ταυτοποιήθηκαν σε χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Αλεξιάδης από την πλευρά του επεσήμανε ότι «στην εποχή που η ιδέα της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών και το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα θίγονται ποικιλοτρόπως, η αδιαμφισβήτητη και ανιδιοτελής διάθεσή σας να βοηθήσετε τη χώρα μας, στην προσπάθεια ανάκαμψης από την κρίση είναι πραγματικά αξιέπαινη». Αναφερόμενος στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσουν οι έλεγχοι άμεσα και αξιόπιστα, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι χαρακτηριστική είναι «η περίπτωση της λίστας Φαλτσιανί, όπου η ταυτοποίηση του πρώτου ονόματος πραγματοποιήθηκε τρία χρόνια μετά την παραλαβή της λίστας από την τότε ελληνική κυβέρνηση, ενώ στην περίπτωση της λίστας Μπόργιανς, εκατοντάδες ονόματα ταυτοποιήθηκαν σε χρονικό διάστημα μόλις τριών εβδομάδων».
Βασιλειάδης : Πάνω απο 1000 δικογραφίες έχουν σχηματιστεί για τη λίστα Μπόργιανς
Ο Γενικός Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, κ. Βασιλειάδης επεσήμανε ότι η λίστα Μπόργιανς «βρίσκεται σε πλήρη επεξεργασία και οι εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση μας έχουν ενημερώσει ότι ήδη έχουν σχηματιστεί πάνω από 1.000 δικογραφίες. Οι έλεγχοι προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς και πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα που θα φανούν και στα ταμεία του κράτους. Η πολιτική ηγεσία βρίσκεται δίπλα στις εισαγγελικές αρχές χωρίς καθόλου να παρεμβαίνουμε στο έργο τους, αλλά παρέχοντάς τους κάθε δυνατή βοήθεια όταν ζητηθεί». Παράλληλα ο κ. Βασιλειάδης τόνισε ιδιαίτερα την συνδρομή του κ. Βάλτερ Μπόργιανς και των αρχών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στην Ελλάδα.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, κ. Πιτσιλής τόνισε :«Είμαστε αποφασισμένοι να χτυπήσουμε τη φοροσδιαφυγή σε όλα τα επίπεδα και η προσπάθειά μας αυτή ήδη αποφέρει καρπούς, ιδίως στον τομέα της μεγάλης φοροδιαφυγής». Παράλληλα αναφερόμενος στην επίσκεψη της ελληνικής αποστολής στο Ντίσελντορφ ο κ. Πιτσιλής σημείωσε ότι «οι τοπικές φορολογικές αρχές θα προσφέρουν εξειδικευμένη εκπαίδευση και θα μοιραστούν την πολύτιμη γνώση τους σε αυτά τα ζητήματα» με τους Έλληνες ελεγκτές και έκλεισε λέγοντας ότι «η παρουσία μας, λοιπόν, εδώ, αντανακλά τη σημασία που έχει για μας η κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να εμπεδώσουμε το αίσθημα φορολογικής δικαιοσύνης σε όλους τους πολίτες».
Στα δισεκατομυρία προσθετων εσόδων που μπορει να αποφέρει η καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος αναφέρθηκε ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ, κ. Κωνσταντίνος Χρήστου, τονίζοντας ότι «η αποφασιστική δράση για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος θα μπορούσε να αποφέρει δισεκατομμύρια πρόσθετων εσόδων για τους δημόσιους προϋπολογισμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη και να μας απαλλάξει από πολιτικές λιτότητας». Παράλληλα επεσήμανε πως η «πείρα κατέδειξε ότι τα κράτη μέλη μπορούν να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικό τρόπο αυτές τις προκλήσεις μόνο εάν συνεργάζονται μεταξύ τους. Σε μια Ευρώπη στην οποία αναπτύσσονται φυγόκεντρες δυνάμεις που σκοπό έχουν τον διαμελισμό της, η απάντηση της ΕΕ πρέπει να είναι η ενίσχυση της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα».
Σημειώνεται πως με το ταξίδι της ελληνικής αποστολής στη Γερμανία και την πραγματοποίηση του σεμιναρίου στο οποίο θα συμμετάσχουν οι Έλληνες ελεγκτές υλοποιείται η κοινή δήλωση προθέσεων την οποία υπέγραψαν οι ελληνικές Αρχές και οι φορολογικές Αρχές του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, στις 16 Ιανουαρίου 2016. Στη κοινή δήλωση προθέ σεων προβλέπεται η αμοιβαία υποστήριξη σε δράσεις κατά της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς.
Τα υπηρεσιακά στελέχη θα παρακολουθήσουν εβδομαδιαίο σεμινάριο στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, στην Ακαδημία της Βόννης, από ειδικά καταρτισμένους συναδέλφους τους. Το σεμινάριο θα επαναληφθεί και την επόμενη εβδομάδα για επιπλέον εικοσιπέντε Έλληνες, υπηρεσιακά στελέχη.