«Ένα σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης που εγγυάται τη χορήγηση βίζας σε πολίτες εκτός της Ε.Ε., έναντι επενδύσεων σε ακίνητα ύψους 250.000 ευρώ οδηγεί σε μαζικές εξώσεις, καθώς ενοικιαστές αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να ανοίξουν δρόμο για την ένταξη των κατοικιών στο Airbnb», γράφει η Telegraph.
«Στον απόηχο της “επιδημίας” του Airbnb σε πόλεις όπως η Βαρκελώνη, τα σπίτια αγοράζονται και μετατρέπονται σε κατοικίες Airbnb, κυρίως από Κινέζους επενδυτές, καθώς το “σχέδιο” «χρυσή βίζα» προμοτάρεται ιδιαίτερα από την ελληνική κυβέρνηση», σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου.
[read4more]
Η Telegraph κάνει αναφορά σε μια νέα έρευνα, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν ολόκληρες περιοχές στην Αθήνα και άλλες ελληνικές πόλεις όπου το Airbnb «κατέχει» από 81% έως 95% των ενοικίων. «Τα τελευταία δυο χρόνια, ο αριθμός των σπιτιών Airbnb έχουν αυξηθεί από 9.000 σε 129.000, με πηγές της αγοράς ακινήτων να ισχυρίζονται ότι τα περισσότερα από αυτά προσέρχονται από κατόχους της “χρυσής βίζας”», σημειώνει η εφημερίδα.
Σύμφωνα με το άρθρο, η κυβέρνηση σχεδιάζει να επεκτείνει το πρόγραμμα «χρυσή βίζα» που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια.
Η «χρυσή βίζα» που δίνει η Ελλάδα είναι η πιο φθηνή στην Ευρώπη. Δίνει το δικαίωμα στους κατόχους της, να ζουν και να εργάζονται στην Ελλάδα, να ταξιδεύουν ελεύθερα στην Ε.Ε. και μπορούν να κάνουν αίτηση για υπηκοότητα. Η πλειοψηφία των κατόχων της χρυσής βίζας είναι Κινέζοι, αλλά η Telegraph σημειώνει πως τελευταία στο… χορό μπαίνουν επίσης Ρώσοι και Τούρκοι εξαιτίας του χαμηλού κόστους για την έκδοσή της.
Στην Telegraph μιλά η 22χρονη φοιτήτρια, η Νάντια. Λέει πως ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοίκιαζε στο Παγκράτι, την ενημέρωσε ότι πρέπει να φύγει, γιατί πούλησε το σπίτι για να μετατραπεί αυτό σε Airbnb. Αποκαλύπτει δε ότι δυσκολεύεται να βρει σπίτια όπως αυτό στο οποίο μένει τώρα. Και σημειώνεται πως το κόστος των ενοικίων στο κέντρο της Αθήνας έχει αυξηθεί κατά 200 με 300 ευρώ.
Η 22χρονη δεν είναι η μοναδική. Ο 37χρονος ιχθυοπώλης Αντώνης Ζαβιτσάνος, η οικογενειακή επιχείρηση του οποίου βρίσκεται, από το 1956, λίγα τετράγωνα μακριά από την πλατεία Συντάγματος, λέει στην εφημερίδα ότι ενημερώθηκε πως του κάνουν έξωση και αυτό γιατί εταιρία αγόρασε το ακίνητο όπου βρίσκεται το μαγαζί του και θα το μετατρέψει σε boutique hotel. Μετακόμισε την επιχείρησή του στο Λυκαβηττό, όπου το ενοίκιο είναι μεν υψηλό, αλλά όχι τόσο όσο στην περιοχή κοντά στο Σύνταγμα.
Εκπρόσωπος της Airbnb δηλώνει στην Telegraph πως «η αναφορά αυτή είναι μια προσπάθεια από μια εταιρία ξενοδοχείων να προστατεύσει τα κέρδη της και να κηλιδώσει τους οικοδεσπότες, που μοιράζουν τα κέρδη τους σε οικογένειες, επιχειρήσεις και τοπικές κοινότητες».
Εκπρόσωπος του οργανισμού Enterprise Greece (σ.σ. εταιρία για την προσέλκυση επενδύσεων) αρνήθηκε ότι το πρόγραμμα «χρυσή βίζα» προσελκύει επενδυτές Airbnb. «Η Ελλάδα ακολουθεί τους κανόνες της Ε.Ε., κάνει ενδελεχείς ελέγχους και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να προστατεύσει τα συμφέροντα τόσο των επενδυτών όσο και του κράτους».
Η Telegraph υπενθυμίζει ότι η Κομισιόν εξέδωσε οδηγία τον Ιανουάριο με την οποία ζητά να τεθούν αυστηρότεροι περιορισμοί στις «χρυσές» βίζες. «Πριν από δυο εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση πέρασε ένα νέο σχετικό νόμο, όμως πολλοί εκφράζουν τον φόβο ότι δεν θα καταφέρει να κάνει πολλά για να συγκρατήσει το “τσουνάμι” των ξένων επενδυτών», αναφέρει.
Τον Ιανουάριο του 2018 «η Airbnb ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα συμφώνησε σε πλήρη απελευθέρωση των βραχέων μισθώσεων, αθετώντας τις προηγούμενες δεσμεύσεις της. Ο αριθμός των ελληνική “χρυσών” βιζών τριπλασιάστηκε το 2018», καταλήγει το δημοσίευμα της Telegraph.
Πηγή: Telegraph