Να σημειωθεί ότι στο προηγούμενο Eurogroup ο Ευ. Τσακαλώτος δεν συμμετείχε χωρίς προφανή αιτιολογία (σ.σ. σε συνέντευξή του είχε πει πως θεώρησε ότι θα ήταν πιο χρήσιμος εδώ για τις ευρωεκλογές), ενώ το ίδιο έπραξε και λίγες ημέρες μετά στο Euro Working Group ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
[read4more]
Και μπορεί η Ελλάδα να είναι σε προεκλογική περίοδο και μπορεί οι δύο αξιωματούχοι να μην βρίσκονται στις θέσεις τους μετά τις εκλογές, ωστόσο η παρουσία τους στις δύο κορυφαίες οικονομικές συνεδριάσεις της Ευρωζώνης δεν είναι επιλογή των ανωτέρω, αλλά υποχρέωση της χώρας. Προφανώς και αν δεν μπορούν ή θεωρούν ότι έκλεισε ο κύκλος τους στην κυβέρνηση, έχουν την δυνατότητα να παραιτηθούν και να αντικατασταθούν από υπηρεσιακούς υπουργούς. Αποτελεί ύψιστη προσβολή απέναντι στη χώρα οι υπουργοί να απέχουν των καθηκόντων τους και αυτό διότι μπορεί η κυβέρνηση να τελειώνει κάπου εδώ τον κύκλο της, ωστόσο η χώρα έχει συνέχεια και δεν παύει να υπάρχει και μετά την 7η Ιουλίου.
Ας ελπίσουμε ότι τελικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αυτή την φορά θα τιμήσει την πολιτική του διαδρομή και την συνετή του στάση όλο το προηγούμενο διάστημα και θα είναι παρόν στο Eurogroup.
Οι Ευρωπαίοι είναι στα κάγκελα μετά τις παροχές Τσίπρα και την αθέτηση πολλών από τις συμφωνίες που έχουν γίνει. Και μπορεί στην κυβέρνηση να θεωρούν τα καμπανάκια Στουρνάρα για το πρωτογενές πλεόνασμα ως άσκηση αντιπολίτευσης να μην τις λαμβάνουν σοβαρά υπόψη, ωστόσο τα ίδια ακριβώς λένε και οι δανειστές. Φοβούνται ότι η άσκηση για το 2019 δεν βγαίνει μετά τα τελευταία «δωράκια» της κυβέρνησης.
Για αύριο ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί το θέμα της έκθεσης της τρόικας για την 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Ωστόσο, επειδή η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, επελέγη η γκρίνια των δανειστών για την άκρατη παροχολογία και την μονομερή ψήφιση μέτρων να κρατηθεί – για την ώρα – πίσω από τις κλειστές πόρτες ώστε να μην εκληφθεί η όποια κριτική ως παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας.
Η αναβολή μιας συζήτησης δεν είναι ασυνήθιστη επιλογή ειδικά όταν τίθεται θέμα εθνικών εκλογών. Ωστόσο, θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι στα πηγαδάκια του Eurogroup το θέμα Ελλάδα θα συζητηθεί καθώς πλέον έχουν μαζευτεί πολλές ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης οι οποίες αντιμετωπίζονται από τους ξένους ως μονομερείς.
Σε κάθε περίπτωση, και ενώ επίκειται μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες η δημοσίευση και της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα, είναι πλέον δεδομένο ότι η ουσιαστική συζήτηση για την ελληνική οικονομία θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο. Υπάρχει μια ακόμη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές για τις 8 Ιουλίου. Δεδομένου όμως ότι πρόκειται για την επομένη των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα, θεωρείται δεδομένο ότι ούτε στην επόμενη συνεδρίαση δεν θα υπάρξει σχετική συζήτηση.