Δευτέρα, 7 Οκτ.
22oC Αθήνα

Θαύμα, θαύμα από την τρόικα – Σκέφτεται να δώσει ανάσα με μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα

Θαύμα, θαύμα από την τρόικα – Σκέφτεται να δώσει ανάσα με μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα

Νερό στο …κρασί των πρωτογενών πλεονασμάτων σκέφτεται να βάλει η τρόικα. Ακούγεται σαν ανέκδοτο ή σαν θαύμα αν προτιμάτε. Οι δανειστές βλέποντας πως το διεθνές και ειδικότερα το ευρωπαϊκό περιβάλλον επιδεινώνεται, σκέφτονται να χαλαρώσουν τη μέγγενη στα δημοσιονομικά μέσω της υποχώρησης στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η τρόικα προβληματίζεται με τους πολύ υψηλούς στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ.

Ο φόβος είναι πως αν επιμείνουν στο στόχο είναι πολύ πιθανό να “πνίξουν” την οποιαδήποτε αναπτυξιακή πνοή υπάρξει στην Ελλάδα, αφού η επιμονή θα οδηγήσει σε πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα τα οποία με τη σειρά τους θα κρατήσουν καθηλωμένη στην ύφεση την οικονομία.

Το ζήτημα, λένε οι πληροφορίες, παραμένει ακόμα σε επίπεδο προθέσεων και δεν πρόκειται να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην παρούσα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Υπάρχουν, όμως και παράγοντες που εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται η τρόικα να δώσει το “καρότο” των μικρότερων πρωτογενών πλεονασμάτων για να διεκδικήσει αποδοχή των απόψεών της σε άλλα ζητήματα και κυρίως στο ασφαλιστικό.

Στο τελευταία να επισημάνουμε ότι το ΠΑΣΟΚ δια στόματος του πρώην υπουργού Εργασίας κ. Γιώργου Κουτρουμάνη εξέφρασε την αντίθεσή του τόσο στην υπαγωγή των επικουρικών και του εφάπαξ στο ΙΚΑ, όσο και σε αλλαγές στην εργατική νομοθεσία.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε