Site icon NewsIT

Θέλουν γραπτή δέσμευση ότι θα τηρηθούν τα μέτρα για να δώσουν τα χρήματα της 6ης δόσης- “Όλα καλά” λέει η Κυβέρνηση

26.09.2011 | 09:23
Θέλουν γραπτή δέσμευση ότι θα τηρηθούν τα μέτρα για να δώσουν τα χρήματα της 6ης δόσης- “Όλα καλά” λέει η Κυβέρνηση

- Βενιζέλος: Έχουν δημιουργήσει θετική εντύπωση τα μέτρα που ήδη πήραμε - Ποιούς όρους έθεσαν στον Ευάγγελο Βενιζέλο για να μας δώσουν την 6η δόση - Πάταξη της φοροδιαφυγής, συρρίκνωση του δημοσίου και αποκρατικοποιήσεις ΤΩΡΑ ζητήθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών - Έρχονται και νέα μέτρα - "Η Ελλάδα δε θα χρεοκοπήσει ούτε θα βγει από το ευρώ" είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μετά τη συνάντηση με τη Λαγκάρντ - Στο Eurogroup της 3ης Οκτωβρίου η απόφαση για την 6η δόση

Μετά τη συνάντησή του στην Ουάσιγκτον με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο Ε. Βενιζέλος δήλωσε ικανοποιημένος από τη συζήτηση η οποία έγινε χωρίς την παρουσία συνεργατών:
“Τα δύσκολα και σκληρά μέτρα που έχουμε λάβει, τα μέτρα που αποφάσισε η Κυβέρνηση και στηρίζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, έχουν δημιουργήσει μια πολύ θετική εντύπωση, γιατί έχουν όλοι πειστεί ότι η Ελλάδα αντιλαμβάνεται την κατάσταση, θέλει να προστατευτεί, θέλει να σπάσει τον φαύλο κύκλο, θέλει να βγει από αυτή την κατάσταση της μειωμένης δημοσιονομικής κυριαρχίας που πλήττει την υπερηφάνεια των Ελλήνων”, δήλωσε ο κ. Βενιζέλος
Ήδη, εξέδωσε ανακοίνωση το ΔΝΤ για την επιστροφή της τρόικας τις επόμενες μέρες. Ήδη έχει συζητηθεί επί της ουσίας το ζήτημα, δηλαδή το πώς θα φτάσουμε στους δημοσιονομικούς στόχους του 2011 και του 2012. Ολοκληρώνουμε και την συζήτηση για τα επόμενα δύο χρόνια, το 2013 και το 2014. Αυτά έχουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος, έτσι ώστε η χώρα να βγει ξανά ισότιμα στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά”.

Ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας μας πρόσθεσε: “Άρα, λοιπόν, ο ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει ότι οι πολύ μεγάλες θυσίες του μπορεί να προστατέψουν τη χώρα και να προστατέψουν εισοδήματα, περιουσίες και προοπτικές, δηλαδή να μην χάσουμε περισσότερα και σε ορατό χρονικό διάστημα να αποκαταστήσουμε τη βλάβη που έχει υποστεί η χώρα, λόγω των δικών μας ευθυνών, φυσικά πάντα με προέχουσες τις πολιτικές ευθύνες”.

Τι ζητάει τώρα η Τρόικα

Για άλλη μια φορά τα …«έψαλλε» ..η τρόϊκα στην ελληνική πλευρά, επαναλαμβάνοντας ότι η συνταγή που υιοθετεί δεν είναι η ενδεδειγμένη για την ..θεραπεία του «ασθενούς»:
ΔΝΤ και ευρωπαίοι εταίροι διεμήνυσαν στον υπουργό Οικονομικών πως λιτότητα και χαράτσια δεν οδηγούν πουθενά, αν το κράτος δεν απλώσει τα δίχτυα του για να πιάσει την «επώνυμη» φοροδιαφυγή, αν δεν πληρώσουν όσοι έκλεψαν το δημόσιο και αν δεν γίνουν πράξη αποκρατικοποιήσεις, δραστική συρρίκνωση του δημοσίου και μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές..

Και ζητούν σοβαρές αποφάσεις τώρα…

Ίσως δεν είναι τυχαίο που ο Ευάγγελος Βενιζέλος έλεγε από την Ουάσιγκτον πως «υπάρχει πρόβλημα παραοικονομίας, φοροδιαφυγής, κρατισμού και αυτό πρέπει να λυθεί τώρα»!

Προτεραιότητα θα δοθεί πλέον –επειδή το ζητά και η Τρόικα- στο να εντοπιστεί και ο πλούτος που φοροδιαφεύγει. Μια προτεραιότητα που έχει τεθεί βεβαίως πολλές φορές μέχρι σήμερα από την Αθήνα, χωρίς όμως να υπάρξουν θεαματικά αποτελέσματα..

Σε αυτό το πνεύμα και ο επικεφαλής της «ομάδας δράσης» για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, δήλωσε σε συνέντευξή του στη Ντόιτσε-Βέλε ότι «η ΕΕ στέλνει την task force για να βοηθήσει την Ελλάδα στους στόχους της» και συμπλήρωσε πως «οι Έλληνες έχουν πάρει το μήνυμα πως έχει έρθει η ώρα να κάνουν κάτι και να μην περιμένουν απλά βοήθεια από το εξωτερικό.

Η Ευρωπαϊκή Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα θα εγκατασταθεί στο υπουργείο Οικονομικών, θα ετοιμάσει προτάσεις και θα προωθήσει μέτρα για τη ριζική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στη χώρα μας.

Στο στόχαστρο μπαίνουν επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μεγαλογιατροί και δικηγόροι, μεσίτες, βιομήχανοι, εταιρίες και κυκλώματα της νύχτας, των τελωνείων, των καυσίμων αλλά και πρώην κρατικοί λειτουργοί, αιρετοί άρχοντες ακόμα και πολιτικοί.

Άμεσα όμως αναμένεται να δρομολογηθούν και μία σειρά από μέτρα που είχαν συμφωνηθεί να έχουν ολοκληρωθεί από τον Ιούνιο ( όπως η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, των κλειστών επαγγελμάτων και της αγορά εργασίας ), αλλά έμειναν πίσω.

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να δείξει πως «τρέχει τις εξελίξεις» και μένει συνεπής στις υποχρεώσεις της, για να «κερδίσει» την εκταμίευση της 6ης δόσης, που ναι μεν σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο έχει διασφαλιστεί, αλλά κρίσιμο είναι το ερώτημα του.. πότε θα εκταμιευτεί..

Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούσαν πως η απόφαση για την 6η δόση θα ληφθεί στο Eurogroup στις 3 Οκτωβρίου, ο Όλι Ρεν όμως από την Ουάσιγκτον υπολόγιζε “αισιόδοξα” περί τα μέσα του μηνός.

Η «ομοβροντία» των νέων μέτρων θα γνωστοποιηθεί άμεσα, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, έως την Παρασκευή ενδέχεται να ανακοινωθούν τα αναθεωρημένα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος ( 2011 – 2015). Εκτός από αιματηρές περικοπές και χαράτσια της περιόδου 2013-2014 που επισπεύδονται, η Τρόικα απαιτεί αλλαγή πορείας και μέτρα ουσίας, όχι πια μόνο λύσεις πανικού και ατελείωτα χαράτσια σε μισθοσυντήρητους και μικρομεσαίους.

Στις συναντήσεις του Ευ.Βενιζέλου στην Ουάσιγκτον, διάχυτη ήταν η δυσπιστία για την ως τώρα απόδοση του προγράμματος. Η ύφεση, που φέτος θα φθάσει το 5,5%, αποτέλεσε την «άμυνα» του Ευάγγελου Βενιζέλου στη χθεσινή συνάντηση που είχε με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον για την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου στην χώρα μας.

Στην «ατζέντα» βρέθηκε επίσης το θέμα των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων κάτι που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στα υψηλόβαθμα στελέχη της Τρόικας που παρατηρούν ότι η Αθήνα δεν «κάνει αυτά που πρέπει να κάνει».
Στην συνάντηση παρευρέθηκε και ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πόλ Τόμσεν.

Στην Αθήνα, η αρμόδια διυπουργική επιτροπή «άναψε» το «πράσινο φως» για την μεταβίβαση στο Ταμείο Περιουσίας των πρώτων πέντε Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, που θα διατεθούν σε θεσμικούς επενδυτές: ΕΛΠΕ, ΛΑΡΚΟ, ΟΔΙΕ και τις εταιρίες Διεθνής Αερολιμένας Α.Ε και Ελληνικό.

Παράλληλα, στο Ταμείο περνούν και άλλα 35 ακίνητα του Δημοσίου που μέχρι τώρα την διαχείριση ασκούσε η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (ΚΕΔ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα έως την Τετάρτη για να βάλει την σφραγίδα της στην 6η δόση!

Μέρκελ: Καταστροφική μια στάση πληρωμών στην Ελλάδα

Έλεος! Βάζουν ”χέρι” στις καταθέσεις και ετοιμάζουν νέα έκτακτη εισφορά

“Η Ελλάδα είναι και θα είναι πάντα στο ευρώ και…

Αμερική Ρωσία και Κίνα ζητούν την διάσωση της Ελλάδας

”Ξεζουμίζουμε τους Έλληνες με λιτότητα”

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version