- 56 εκ. ευρώ οι απλήρωτες συναλαγματικές για το πρώτο εξάμηνο 2010 - 1 στα 2 γραμμάτια διαμαρτύρονται - Καταστροφικές οι συνέπειες για αγοραστές και πωλητές
Δραματική χαρακτηρίζεται η κατάσταση στον εμπορικό κόσμο με 31.584 συναλλαγματικές να παραμένουν απλήρωτες το πρώτο εξάμηνο του 2010. Ο εμπορικός κόσμος, προκειμένου να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του αναγκάζεται να καταφύγει στα γραμμάτια, αφού οι τράπεζες έχουν σταματήσει να χορηγούν πια μπλοκ επιταγών και δάνεια. Κατά συνέπεια, τα ληξιπρόθεσμα γραμμάτια σπάνε κάθε ρεκόρ.
Χαρακτηριστική η περίπτωση του κ. Γιώργου Κάντσου, εμπόρου αυτοκινήτων, που αποκαλύπτει στο NewsΙt πως οι πελάτες του αυτή την στιγμή του χρωστάνε 800.000 ευρώ από διαμαρτυρόμενα γραμμάτια. “Εκεί που υπήρχαν 10 πελάτες το χρόνο με γραμμάτια που δεν μπορούσαν να τα πληρώσουν, τώρα έχουν γίνει 50, με αποτέλεσμα να βρίσκομαι σε πολύ δύσκολη θέση” τονίζει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος αναφέρει πως είναι δύσκολο πια να εισπράξει τα χρήματά του, αφού οι περισσότεροι πελάτες είναι εξαφανισμένοι και πολλά από τα αυτοκίνητα που έχει πουλήσει είναι κατεσχεμένα.
Ακούστε τι είπε στο NewsΙtο κ. Κάντζος
Σύμφωνα με τα στοιχεία το πρώτο τρίμηνο του 2010, τα απλήρωτα γραμμάτια ανέρχονται σε 12.640, συνολικού ποσού 20,108 εκατ. ευρώ, ενώ οι ακάλυπτες επιταγές έχουν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με πέρισυ την ίδια εποχή κατά 42,82%. Σε αριθμούς οι ακάλυπτες επιταγές το πρώτο τρίμηνο του 2010 ήταν συνολικής αξίας 150,821 εκατ. ευρώ, ενώ στο αντίστοιχο διάστημα το 2009 το ποσό ανερχόταν στα 366,011 εκατ ευρώ.
“Πολλοί επιχειρηματίες έχασαν τα μπλοκ τους λόγω σφραγισμένων επιταγών και αναγκάστηκαν να βρούν λύση με τα γραμμάτια” λέει στο Newsit ο Γιώργος Μπενέτος, πρόεδρος του επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά. “Ρευστό δεν υπάρχει, δάνεια δεν δίνουν οι τράπεζες, άρα για να επιβιώσεις μία επιχείρηση, ο μόνος τρόπος είναι οι συναλαγματικές”, επισημαίνει.
Ο ίδιος αναφέρει πως από την αρχή του χρόνου 31.584 συναλλαγματικές παραμένουν απλήρωτες και το συνολικό ποσό φτάνει στα 55,5 εκ. ευρώ. “Πρόκειται για ποσά τα οποία αφορούν πληρωμές περισσότερο προμηθευτών αλλά και πρώτων υλών που δυστυχώς από αυτά εξαρτάται ο έμπορος”, τονίζει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τάσος Χάρος, ιδιοκτήτης εμπορικού καταστήματος στο κέντρο του Πειραιά μιλώντας στο Newsit περιγράφει τη δυσκολία που αντιμετωπίζει, προκειμένου να αποπληρώσει τους προμηθευτές του. “Από την στιγμή που χρωστάω 5.000 ευρώ, δίνω τα 2.000 με γραμμάτια και τα υπόλοιπα με δόσεις. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Μπλοπκ επιταγών δεν μου δίνει καμία τράπεζα άρα λοιπόν η μόνη λύση είναι οι συναλαγματικές κι ας ρισκάρω περισσότερο. Αν δεν βάλω γραμμάτια θα το κλείσω το μαγαζί”’.