Site icon NewsIT

ΘΕΜΑ NEWSIT: Πάνω από 9.000 επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο

14.02.2010 | 14:32
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Το 2010 για τις επιχειρήσεις κυρίως τις μικρομεσαίες αναμένεται να είναι γολγοθάς.

Ηδη το 2009 έκλεισαν περισσότερες από 90.00 επιχειρήσεις, ενώ αν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι το 2010 θα κλείσουν περισσότερες προειδοποιεί ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ.Σωτήρης Αντωνίου.

Ο κ. Αντωνίου μιλώντας στο Νewsit ανέφερε ότι η πρωτοφανής αρνητική ψυχολογία στους καταναλωτές έχει ως αποτέλεσμα την αναβολή αγορών, ενώ ούτε οι εκπτώσεις δεν βοήθησαν τα εμπορικά καταστήματα να συλλέξουν ρευστό με αποτέλεσμα το 2010 να εξελίσσεται σε μία από τις πιο δύσκολες χρονιές όσον αφορά στον εμπορικό κόσμο. 

Μάλιστα, χαρακτηριστικό της εμπορικής απραξίας είναι πως το στοκ εμπόρευμα δεν έχει φύγει και μετά τις εκπτώσεις θα συνεχίστουν οι προσφορές για να μπορέσουν οι καταστηματάρχες να προσελκύσουν τους καταναλωτές.

Την κατάσταση έρχεται να επιδεινώσει και το γεγονός ότι οι τράπεζες κρατούν κλειστές ακόμα στρόφιγγες, κάτι που προκαλεί άμεση πτώση του τζίρου της τάξεως του 15%. 

Όπως αναφέρει ο κ. Αντωνίου, οι πλανόδιοι πωλητές και το παρεμπόριο είναι ακόμα μια πληγή για τους καταστηματάρχες, καθώς
χάνεται ένα 12% του τζίρου. 

Από τους βασικότερους παράγοντες που θα κλείσουν περισσότερες από 9.000 επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου είναι οι εξής:

 

  • Ο αθέμιτος ανταγωνισμός, καθώς υπάρχουν καταστήματα που ρίχνουν τις τιμές πολύ χαμηλά με αποτέλεσμα αυτός που έχει αγοράσει πιο ποιοτικά προϊόντα να αναγκάζεται να πουλήσει σε τιμές κόστους.

  • Δεν ασφαλίζεται το εμπόρευμα, καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι διστακτικές να ασφαλήσουν μιας και η χώρα βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο.

  • Ακύρωση καινούριων παραγγελιών, λόγω αδυναμίας των επιχειρήσεων να πληρώσουν στην ώρα τους.

  • Αύξηση των ενοικίων που είναι ήδη σε υψηλό επίπεδο, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες των επιχειρηματιών να μειώσουν το κόστος. 

    Πάντως, η κατάσταση είναι δραματική όπως επισημαίνει ο κ. Αντωνίου, λέγοντας πως η αντιμετώπιση του
    προβλήματος τουλάχιστον σε αυτούς που έχουν πάνω από μία επιχείρηση είναι το να κλείσουν τις πιο ζημιογόνες, ενώ αυτοί που έχουν μόνο μία προσπαθούν να την κρατήσουν με νύχια και με δόντια ακόμα και με εξευτελιστικές προσφορές.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version