Πέμπτη, 4 Ιουλ.
26oC Αθήνα

Θέμα NewsIt: Τι κρύβει το πορτοφόλι του Έλληνα

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Πόσα χρήματα έχετε στο πορτοφόλι σας αυτή τη στιγμή?

Όλο και λιγότερα χρήματα φαίνεται να έχει ο Έλληνας στο πορτοφόλι του γεγονός που δείχνει οτι η οικονομική κρίση συνεχίζει να επηρεάζει την καθημερινή ζωή των πολιτών.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό γνωστού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος ο μέσος όρος χρημάτων που έχει στο πορτοφόλι του ο Έλληνας δεν ξεπερνάει τα 80 ευρώ. Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η διακύμανση του συγκεκριμένου ποσού που διαφέρει ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και το επάγγελμα των ερωτηθέντων.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 600 ατόμων (50% άνδρες και 50% γυναίκες, ηλικίας 25-55 ετών), με τη μέθοδο της τυχαίας δειγματοληψίας. 

Οι άνδρες δήλωσαν ότι το πορτοφόλι τους ήταν γεμάτο με 103 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ το αντίστοιχο ποσό για τις γυναίκες είναι περίπου 60 ευρώ. Αντίστοιχα, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία 40-54 ετών είχαν στη διάθεσή τους 89 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ οι νεότεροι (25-29) μόλις 48 ευρώ. Τα περισσότερα χρήματα στο πορτοφόλι φαίνεται πως διαθέτουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, 114 ευρώ κατά προσέγγιση, σε αντίθεση με τις νοικοκυρές που, κατά δήλωσή τους, το πορτοφόλι τους δεν είχε περισσότερα από 47 ευρώ κατά μέσο όρο. 

Μέσα στο 2010 ο μέσος όρος των χρημάτων που έχει ο έλληνας στο πορτοφόλι του αναμένεται να είναι κάτω από 80 ευρώ σύμφωνα με μελέτες της Ένωσης Καταναλωτών που βρίσκονται σε εξέλιξη.Το γεγονός αυτό οφείλεται στην έλλειψη ρευστότητας που υπαρχει στην αγορά, στην μείωση των καταναλωτικών δανείων την ανεργία αλλά και στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Έτσι λοιπόν ο μέσος όρος για το ανδρικό πορτοφόλι φαίνεται οτι δεν θα ξεπερνάει τα 55 ευρώ ενώ για το γυναικείο τα 50 ευρώ. Όσον αφορά τους νεους ηλικίας 20-29 ετών ο μέσος όρος υπολογίζεται στα 20 ευρώ κατά προσέγγιση.

Μερικά αποτελέσματα ακόμα της έρευνας δείχνουν πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες καλά κρατούν αφού το 95% βρίσκει ακόμα χρήματα στο πορτοφόλι του επιστρέφοντας στο σπίτι σε σύγκριση με τους δημοσίους υπαλλήλους που το ποσοστό κυμαίνεται στο 86% και στους ιδιωτικούς στο 87%. 

Επίσης το 43% των ερωτηθέντων ηλικίας 30-39 ετών έχουν στο πορτοφόλι τους κάρτες πληρωμών ενώ το 89% όσων έχουν πορτοφόλι δηλώνουν ότι επιστρέφοντας στο σπίτι στο τέλος της ημέρας έχουν ακόμα χρήματα στο πορτοφόλι τους. Ιδιαίτερα οι γυναίκες ηλικίας 40-54 ετών, σε ποσοστό 95% επιστρέφουν στο σπίτι με χρήματα. 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε