Νέο οικονομετρικό υπόδειγμα για την εκτίμηση του ελληνικού ΑΕΠ σε πραγματικό χρόνο, ανακοίνωσε σήμερα σε μελέτη της, η διεύθυνση Οικονομικών μελετών της Eurobank.
Η χρονική υστέρηση που χαρακτηρίζει τη δημοσίευση των περισσότερων μακροοικονομικών στοιχείων από τους αρμόδιους φορείς είναι ένα πρόβλημα που συναντάται σε όλες σχεδόν τις σύγχρονες οικονομίες, καθώς η συλλογή, επεξεργασία και δημοσιοποίηση των σχετικών στοιχείων απαιτεί συνήθως χρόνο. Το πρόβλημα αυτό παρεμποδίζει την κατανόηση των πλέον πρόσφατων τάσεων και εξελίξεων σε σχέση με τις οικονομικές αποφάσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων και, κατ επέκταση, αποτελεί αρνητικό παράγοντα για τη λήψη αποφάσεων δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής. Έχει επίσης σημαντικές δυνητικές επιπτώσεις στην εξέλιξη των τιμών στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, μετοχών και σταθερού εισοδήματος, αναφέρεται στην μελέτη.
Στο ειδική εφαρμογή της μελέτης παρουσιάζονται εκτιμήσεις για το ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ της Ελλάδας το τρέχον τέταρτο τρίμηνο του 2013, βάσει σειράς σχετικών μακροοικονομικών στοιχείων που έχουν δημοσιευτεί έως την 15η Νοεμβρίου 2013. Αποτελεί δε την πρώτη δημοσιευμένη μελέτη αυτού του είδους για το ελληνικό ΑΕΠ στη διεθνή βιβλιογραφία. Σημειώνεται, τέλος, ότι η πρώτη επίσημη εκτίμηση (από την ΕΛ.ΣΤΑΤ) για το ΑΕΠ της Ελλάδας το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους δεν αναμένεται να δημοσιευθεί πριν το Φεβρουάριο του 2014.
Συνοπτικά, οι προκαταρτικές εκτιμήσεις του οικονομετρικού υποδείγματός της Eurobank υποδηλώνουν μείωση του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 3,5% το 2013 και θετικό ρυθμό τριμηνιαίας μεταβολής (σε κυκλικά προσαρμοσμένους όρους) το 1ο τρίμηνο του 2014.
Η εγκυρότητα των εκτιμήσεων αυτών προϋποθέτει την απουσία κάποιας σημαντικής αναθεώρησης των επίσημων εκτιμήσεων για το ΑΕΠ της χώρας το 3ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ή/και προηγούμενων τριμήνων Επιπροσθέτως, η μελέτη μας αναδεικνύει την σημαντική προβλεπτική ικανότητα του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος που δημοσιεύει το ΙΟΒΕ για την εξέλιξη της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας τα επόμενα τρίμηνα.
Η αναθεωρημένη εκτίμηση του οικονομετρικού υποδείγματός μας για το ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ της Ελλάδας το 4ο τρίμηνο του 2013 (και η προκαταρτική εκτίμηση για το 1ο τρίμηνο του 2014) θα δημοσιευθούν στις αρχές Φεβρουαρίου του 2014.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Eurobank: Eϊναι απαραίτητη η συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας
Αποφυγή οριζόντιων μέτρων για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού του 2014 “βλέπει” η Eurobank
Eurobank: Σημάδια σταθεροποίησης στην οικονομία το 2014 υπό όρους
Το σχέδιο συγχώνευσης της Eurobank με το νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο