Πέμπτη, 4 Ιουλ.
28oC Αθήνα

Θολό τοπίο στις Βρυξέλες για την καταβολή της δόσης στην Ελλάδα – Τι λένε οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ

Θολό τοπίο στις Βρυξέλες για την καταβολή της δόσης στην Ελλάδα – Τι λένε οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ

– Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί η δόση των 8,1 δισ. σε υποδόσεις
– “Πιστεύω ότι θα προχωρήσει το ζήτημα της Ελλάδας”, δήλωσε ο Σόιμπλε για το Eurogroup
– Κοινό σημείο αναφοράς των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ η πρόοδος της χώρας μας
– Τα σχόλια για την έκθεση της Τρόικας

Την πεποίθηση ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα προχωρήσουν σήμερα με το ζήτημα της Ελλάδας εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο», δήλωσε, σημειώνοντας ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος είναι πολύ συγκεκριμένη και ως εκ τούτου, πρόσθεσε, «πιστεύω ότι το Eurogroup θα προχωρήσει σήμερα με την Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι η αξιολόγηση της τρόικας, αποτελεί τη βάση για επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στο ζήτημα της Ελλάδας.

Τέλος, η υπουργός οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ ανέφερε ότι αναμένει από το σημερινό Eurogroup να συμφωνήσει για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα. Παράλληλα, η Μ. Φέκτερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα εργάζεται για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων που συνοδεύουν τη δόση.

Ερωτηθείσα αν η βοήθεια θα εκταμιευθεί σε μικρότερα τμήματα, η Μ. Φέκτερ απάντησε ότι δεν είναι ακόμα σαφές, τάχθηκε ωστόσο υπέρ της καταβολής ολόκληρης της δόσης εντός του Ιουλίου.

Πιθανή η καταβολή της δόσης σε υποδόσεις

Λίγο μετά τις 11.30 π.μ. η Τρόικα με την έκθεση της ουσιαστικά ανακοίνωσε πως ήρθε σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση. Στην έκθεσή της, μιλάει για πρόοδο αλλά και αβεβαιότητες στο ελληνικό πρόγραμμα, για νέα μέτρα, για επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2014, ενώ διαφωνεί με την προσωρινή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ. (διαβάστε την έκθεση της Τρόικας εδώ)

“Θα ακούσουμε την τρόικα για τη συμφωνία που σημειώθηκε σε τεχνικό επίπεδο με την Ελλάδα και επί της βάσης αυτής θα εξετάσουμε πότε και πώς θα εκταμιευθεί η δόση”, υπογράμμισε ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι υπάρχει η δυνατότητα να καταβληθεί η δόση τμηματικά σε υποδόσεις, αν αυτό είναι «αναγκαίο και μπορεί να βοηθήσει», κάτι το οποίο θα αποφασιστεί με βάση την εισήγηση της τρόικας.

Στην Πορτογαλία και την Ελλάδα είναι απαραίτητη η πολιτική σταθερότητα προκειμένου οι χώρες αυτές να παραμείνουν στη σωστή τροχιά και για να εργαστούν στην εφαρμογή του προγράμματος, κατέληξε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Από την πλευρά του, ο εκρπόσωπος του Όλι Ρεν, Σάιμον Ο’ Κόνορ, τόνισε ότι η απόφαση για τον τρόπο καταβολής της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα θα ληφθεί σήμερα από τους υπουργούς οικονομικών του ευρώ μετά τη συμφωνία που υπάρχει σε τεχνικό επίπεδο, ενώ και εκείνος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει εκταμίευση της τμηματικά σε υποδόσεις.

Σύμφωνα με τον Ο’ Κόνορ, υπάρχει ήδη ανάλογο προηγούμενο καθώς στις δύο προηγούμενες αξιολογήσεις οι δόσεις καταβλήθηκαν σε υποδόσεις και είναι “ένας καλός τρόπος που μπορούμε να ακολουθήσουμε”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τρόικα ανακοίνωσε τη συμφωνία με την Ελλάδα – Διαβάστε τη

Ντάισελμπλουμ: Πιθανό να καταβληθεί στην Ελλάδα η δόση των 8,1 δισ. ευρώ σε υποδόσεις

Αποθέωση από Σόιμπλε: Η έκθεση της τρόικας θα είναι θετική

Σόιμπλε: Το ευρώ είναι ανθεκτικό… Δεν θα επηρεαστεί από την κρίση στην Ελλάδα

Σόιμπλε: Σημάδια ανάκαμψης στην Ελλάδα – Τι αναφέρει για τα λάθη του ΔΝΤ και το κούρεμα του χρέους

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε