Ενώ η πρόταση του πρόεδρου του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) για μεσοσταθμικό επιτόκιο 4% έγινε δεκτή από την Ελληνική κυβέρνηση, οι δανειστές μας αρνήθηκαν να προχωρήσουν στην συμφωνία καθώς θεωρούν ότι με την συγκεκριμένη πρόταση το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο.
Οι αποκλίσεις που υπάρχουν μεταξύ των συνομιλητών θα καθυστερήσει αρκετά το κλείσιμο της συμφωνίας καθώς δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την επόμενη Κυριακή.
Ο πρόεδρος του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα έφυγε από την Αθήνα και οι συνομιλίες για το ελληνικό χρέος θα συνεχιστούν μέσω τηλεφώνου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό.
Η συμφωνία για το PSI δεν είναι πιθανό να επιτευχθεί πριν από την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε πηγή που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας ότι ο Τσαρλς Νταλάρα και ο ειδικός του σύμβουλος Ζαν Λιμιέρ έφυγαν σήμερα το πρωί με προορισμό το Παρίσι, έπειτα από δύο ημέρες συνομιλιών.
“Τα πράγματα είναι περίπλοκα, φτάνουμε πιο κοντά στους αριθμούς αλλά υπάρχει αρκετή δουλειά μπροστά”, σημείωσε η ίδια πηγή.
Σήμερα συνεχίζονται τηλεφωνικά οι συνομιλίες του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Τσαρλς Νταλάρα, εκπρόσωπο του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF), για το ζήτημα του κουρέματος, όπως πληροφόρησε ο κ. Βενιζέλος τους δημοσιογράφους κατά την αποχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.
Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) ανακοίνωσε οτι η συμφωνία για την ανταλλαγή ομολόγων με στόχο την απομείωση της αξίας του ελληνικού χρέους που διακρατούν πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, καλώντας όλες τις πλευρές να δράσουν “αποφασιστικά” ώστε να οριστικοποιηθεί.
“Τα στοιχεία μιας χωρίς προηγούμενο εθελοντικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα αρχίζουν να μπαίνουν στη θέση τους”, ανέφερε το IIF, σε ανακοίνωσή του η οποία εκδόθηκε μετά τη συνάντηση του εκπροσώπου του Τσαρλς Νταλάρα με τον Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο στην Αθήνα.
Το IIF αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι η συμφωνία θα συμβάλλει στην “οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στην παγκόσμια οικονομία”, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.
Οι όροι της συμφωνίας δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.
Η φερόμενη ως κλεισμένη συμφωνία για το ελληνικό χρέος πως δεν έχει λάβει ακόμα την τελική της μορφή, καθώς οι χώρες με την υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζητούν πλέον τώρα χαμηλότερο επιτόκιο για τα νέα ομόλογα, προκειμένου να βεβαιωθεί η εξασφαλισμένη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο ζητούν το μεσοσταθμικό επιτόκιο να μειωθεί στα νέα ομόλογα στο 3,5% έναντι του 4,2%, που φαινόταν πως προέβλεπε η αρχική συμφωνία.
Η νέα αυτή καθυστέρηση στη συμφωνία για το κούρεμα φέρεται να οφείλεται στην παρέμβαση της τρόικας, οι οποίες ουσιαστικά υποχρέωσαν τους εκπροσώπους του IIF και τους θεσμικούς φορείς σε συνεχείς τηλεδιασκέψεις. Και ο λόγος είναι πως παραμένουν ανοιχτές ακόμα οι διαφωνίες μεταξύ της Κομισιόν και του ΔΝΤ σε επιμέρους θέματα, κυρίως νομικής φύσης.
Την ίδια ώρα, το πρακτορείο Reuters αναφέρει πως είναι κοντά η βασική συμφωνία για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων με τις απώλειες που θα υποστούν οι ιδιώτες πιστωτές να φτάνουν στο 70%.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις έχει ξεκινήσει με επιτόκιο 3,5% για τα ομόλογα λήξεως έως το 2014, στο 3,9% για ομόλογα έως το 2020 και επιτόκιο 4,6 για ομόλογα που λήγουν μετά το 2021.
Στο μεταξύ όπως αναφέρουν τα Νέα του Σαββατοκύριακού σε υπογραφή 4 μίνι μνημονίων που θα ενοποιηθούν σε ένα κείμενο θα πρέπει να προβούν οι αρχηγοί των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλιστούν τα χρήματα που θα επιτρέψουν την ομαλή εφαρμογή του PSI. (Διαβάστε την είδηση)
Διαβάστε επίσης :