Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ο κ. Σόιμπλε υπογραμμίζει: «Αν μια χώρα δεν θέλει να βγει από το ευρώ πρέπει να κάνει δομικές αλλαγές, όπως η Ελλάδα. Με το ευρώ τελείωσε η εποχή στην οποία κάποιες χώρες παρέμεναν ανταγωνιστικές, διαμέσου της υποτίμησης των νομισμάτων. Πρόκειται για μια πολιτική, συντομότερη οδό. Σε αυτό συμφωνώ απόλυτα με την ανάλυση του Μάριο Ντράγκι, σε σχέση με τα ελαττώματα της Ευρωζώνης. Αυτό που λέει πάντα ο Ντράγκι είναι ότι οι χώρες πρέπει να δημιουργήσουν από μόνες τους τις συνθήκες για να αναπτυχθούν. Και σε αυτό το θέμα η Ελλάδα βελτιώνεται. Τα προγράμματα βοήθειας που αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης για την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Κύπρο, την Ισπανία και την Ιρλανδία δέχθηκαν πολλές κριτικές, αλλά έφεραν πάντα αποτελέσματα».
Σε ερώτηση της ιταλικής εφημερίδας αν «ήταν λάθος η πρότασή του να βγει, προσωρινά, η Ελλάδα από το ευρώ, τον δραματικό Ιούλιο του 2015» ο Γερμανός υπουργός οικονομικών απαντά: «Γνωρίζετε αυτό που είπε δημόσια ο Ιταλός υπουργός Πιερ Κάρλο Πάντοαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υπουργών Οικονομικών ήταν πεπεισμένη πως θα ήταν καλύτερα αν η Ελλάδα έβγαινε προσωρινά από το ευρώ. Είναι η Ελλάδα, η οποία αποφάσισε κάτι το διαφορετικό. Τώρα καταβάλλουμε προσπάθειες, ώστε το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας να έχει επιτυχία».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τέλος, Ο στενός συνεργάτης της Μέρκελ, αναφερόμενος στην Ιταλία, τονίζει ότι, όπως πίστευε ανέκαθεν, «χωρίς την Ιταλία δεν μπορεί να γίνει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» και πως «η Ιταλία πρέπει να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ