Σάββατο, 23 Νοε.
20oC Αθήνα

Συντάξεις: Τι αλλάζει στις νέες επικουρικές για τους νυν και νέους ασφαλισμένους

ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών κατά 3,3 δισ. ευρώ το 2020

Μία νέα εποχή ξημερώνει για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, με την υιοθέτηση από την 1η Ιανουαρίου του 2022 του κεφαλαιοποιητικού συστήματος για τους νέους ασφαλισμένους σε ότι αφορά τις επικουρικές συντάξεις.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν χθες με αφορμή την παρουσίαση του νέου συστήματος από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Πάνο Τσακλόγλου, υπάρχουν πολλά νέα στοιχεία που θα λειτουργήσουν υπέρ των εργαζομένων.

Παράλληλα η κυβέρνηση, μέσω των δύο αξιωματούχων, ανέλαβε δύο βασικές δεσμεύσεις. Η πρώτη αφορά τους νυν ασφαλισμένους που θα συνεχίσουν με το σημερινό αναδιανεμητικό σύστημα και η άλλη τους νέους.

Για την πρώτη κατηγορία το κράτος εγγυάται το ύψος της σύνταξης και σημειώνεται ότι δεν θα επηρεασθεί στο ελάχιστο το ύψος των παροχών. Αντιθέτως, όπως τονίστηκε υπάρχει η πιθανότητα να υπάρξει και μικρή αύξηση.

Η δεύτερη δέσμευση αφορά τους νέους ασφαλισμένους στο νέο ταμείο για τους οποίους το σύστημα θα εγγυάται κατ’ ελάχιστο την επιστροφή των εισφορών που έδωσαν στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

Τα πλεονεκτήματα σύμφωνα με την κυβέρνηση

Σύμφωνα με το υπουργείο τα πλεονεκτήματα του νέου συστήματος:

  • Οδηγεί σε υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους ασφαλισμένους, όπως δείχνει η ευρωπαϊκή εμπειρία την οποία ακολουθούμε, με πλήρη διασφάλιση των υφιστάμενων συντάξεων.

  • Εισάγει τη λογική του «ατομικού κουμπαρά», δίνοντας στον νέο ασφαλισμένο περισσότερες επιλογές και μεγαλύτερο έλεγχο στο τελικό ύψος της σύνταξής του.

  • Βοηθά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των νέων προς το ασφαλιστικό σύστημα συνδέοντάς τους με την σύνταξή τους και απαντώντας στην ανησυχία που εκφράζουν πολλοί νέοι ότι «δεν θα πάρω ποτέ σύνταξη».

  • Δημιουργεί καινούρια κουλτούρα αποταμίευσης, με σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία – Γιατί μέσα από το νέο σύστημα θα δημιουργηθεί και ένας εθνικός «κουμπαράς», οι πόροι του οποίου θα επενδυθούν στην εθνική οικονομία – Οι επενδύσεις σημαίνουν ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας, αυξημένα έσοδα για το κράτος.

  • Ενισχύει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος αποσυνδέοντας την επικουρική ασφάλιση από τις δυσμενείς δημογραφικές εξελίξεις.

Παραδείγματα συντάξεων:

  1. Εργαζόμενος ιδιωτικού τομέα αμειβόμενος με τον μισθό 1.500 ευρώ και 40 έτη ασφάλισης.

  • Μηνιαία επικουρική σύνταξη 353 ευρώ με το σημερινό «παλαιό» σύστημα.

  • Μηνιαία επικουρική σύνταξη 505 ευρώ (αύξηση 43%) με το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα (υποθέτοντας αποδόσεις ίσες με το μέσο όρο των αποδόσεων των κεφαλαιοποιητικών συνταξιοδοτικών συστημάτων των χωρών μελών του ΟΟΣΑ – περίοδος αναφοράς 2008-2018).

  1. Εργαζόμενος αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό, 650 ευρώ και 40 έτη ασφάλισης

  • Μηνιαία επικουρική σύνταξη 153 ευρώ με το «παλαιό» σύστημα

  • Μηνιαία επικουρική σύνταξη 219 (αύξηση 43%) με το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα (υποθέτοντας αποδόσεις ίσες με το μέσο όρο των αποδόσεων των κεφαλαιοποιητικών συνταξιοδοτικών συστημάτων των χωρών μελών του ΟΟΣΑ – περίοδος αναφοράς 2008-2018).

Τελευταίες ειδήσεις