Site icon NewsIT

Τι φοβούνται οι CEO’ s από την εξάπλωση του κορονοϊού

03.09.2020 | 14:49
Τι φοβούνται οι CEO’ s από την εξάπλωση του κορονοϊού

Η προσέλκυση ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού έχει αναδειχθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι CEOs σε κάποιες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου.

Αυτό προκύπτει από την έρευνα “2020 CEO Outlook” που εκπόνησε η KPMG. Η πλειοψηφία των CEOs εστιάζει στην αξιοποίηση των περιβαλλοντικών ωφελειών του lockdown. Το ένα τρίτο εξ’ αυτών, εκφράζει μικρότερη βεβαιότητα για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης κατά τα επόμενα τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, ως αποτέλεσμα της νόσου COVID-19, οι CEOs των εταιρειών με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο έχουν αναγνωρίσει την προσέλκυση ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού ως μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις για την ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα εξετάζουν την ευρύτερη κοινωνική συνεισφορά και τον σκοπό της εταιρείας τους. Σε αυτήν την πρώτη έρευνα του είδους της που καταγράφει κατά πόσο έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες και οι ανησυχίες των CEOs κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας πανδημίας, η KPMG πραγματοποίησε δύο έρευνες, μία κατά την έναρξη της πανδημίας τον Ιανουάριο και μία τον Ιούλιο/Αύγουστο.

Από την έρευνα προκύπτει ότι η ατζέντα των ηγετών έχει μεταβληθεί δραστικά από την αρχή της χρονιάς, καθώς προϋπάρχουσες τάσεις, όπως οι παράγοντες ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία και Διακυβέρνηση), η ευέλικτη εργασία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχουν επιταχυνθεί. Κατά την εξέταση των προοπτικών ανάπτυξης για τα επόμενα τρία χρόνια, το 32% των CEOs εκφράζει μικρότερη βεβαιότητα τώρα από ότι στην αρχή του χρόνου για την παγκόσμια οικονομία. Οι CEOs ωστόσο είναι περισσότερο αισιόδοξοι για τις προοπτικές ανάπτυξης των δικών τους χωρών (45% βεβαιότητα), και εκφράζουν μεγαλύτερη βεβαιότητα επίσης για την ανθεκτικότητα της δικής τους επιχείρησης κατά τα επόμενα τρία χρόνια.

Ο Bill Thomas, Global Chairman & CEO της KPMG International, αναφέρει σχετικά: «Η σημαντική αλλαγή στις προτεραιότητες των CEOs κατά τους τελευταίους έξι μήνες αποτελεί σαφή ένδειξη ότι οι επιχειρήσεις χρειάστηκε να αλλάξουν ταχύτατα πορεία ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της πανδημίας. Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων παγκοσμίως επιχειρούν να διαχειριστούν την αβεβαιότητα με αποφασιστικότητα. Αυτή η κρίση έχει επιταχύνει τις στρατηγικές που είχαν ήδη υιοθετηθεί σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την κοινωνική ευθύνη. Ωστόσο, σε άλλους τομείς ο σχεδιασμός για το μέλλον είναι πολύ δυσκολότερος, ειδικά κατά την εξέταση μελλοντικών τρόπων εργασίας και επίλυσης προβλημάτων. Επομένως ίσως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι CEOs εστιάζουν στη σημασία του ταλαντούχου δυναμικού ώστε να διατηρήσουν και να αναπτύξουν οποιαδήποτε μελλοντική επιχείρηση».

Ως “ασπίδα προστασίας” απέναντι στις αντίξοες συνθήκες, μεταξύ άλλων, οι CEOs έχουν επενδύσει σημαντικά στην τεχνολογία κατά την περίοδο του lockdown, και ποντάρουν σε βασικές διαστάσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού για να καταστήσουν τις εταιρείες τους περισσότερο ανθεκτικές από λειτουργική άποψη, πιο ευέλικτες και πιο πελατοκεντρικές. Η πλειοψηφία (80%) των ηγετών είδαν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεών τους να επιταχύνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι μεγαλύτερες εξελίξεις έχουν σημειωθεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό των λειτουργιών, όπου 30% αναφέρουν ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί τους έχει φέρει χρόνια μπροστά από το σημείο όπου περίμεναν να είναι αυτήν τη στιγμή.

Η έρευνα του Ιανουαρίου/Φεβρουαρίου περιλαμβάνει ηγέτες από 11 βασικές αγορές (Αυστραλία, Καναδάς, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ) και 11 βασικούς κλάδους (διαχείριση περιουσίας, αυτοκινητοβιομηχανία, τραπεζική, λιανική, ενέργεια, υποδομές, ασφάλειες, βιοεπιστήμες, μεταποίηση, τεχνολογία και τηλεπικοινωνίες). 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version