Όμως ειδικά για τους νέους αγρότες υπάρχουν κανόνες της εφορίας, τους οποίους θα πρέπει να τους σταθμίσουν οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να δουν τι τους συμφέρει και ανάλογα να πράξουν.
Ένας από αυτούς είναι η ένταξη ή όχι στο καθεστώς ΦΠΑ.
Τη δυνατότητα να ενταχθούν στο ειδικό καθεστώς έχουν οι νέοι αγρότες, δηλαδή οι αγρότες που ξεκινούν την άσκηση αγροτικής εκμετάλλευσης για πρώτη φορά. Σε κάθε περίπτωση, όμως, μπορούν να επιλέξουν την ένταξή τους στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α.. Στην περίπτωση αυτή, που θα επιλέξουν δηλαδή την ένταξή τους στο κανονικό καθεστώς υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση έναρξης και να παραμείνουν σε αυτό τουλάχιστον για μια τριετία. Πάντως ο αγρότης, που πληροί τα κριτήρια για ένταξη στο ειδικό καθεστώς αγροτών, δεν υποχρεούται στην υποβολή δήλωσης έναρξης εργασιών, όπως οι υπόλοιποι υποκείμενοι του κανονικού καθεστώτος Φ.Π.Α.. Αρκεί η εγγραφή του στο Μητρώο TAXIS αγροτών που μπορεί να πραγματοποιηθεί μέχρι την πρώτη αίτηση επιστροφής του φόρου (δηλαδή από την 1 Μαρτίου έως την 31 Οκτωβρίου εκάστου έτους), με την υποβολή του εντύπου Μ0. Επίσης, ο συγκεκριμένος αγρότης χρησιμοποιώντας το έντυπο δήλωσης διακοπής εργασιών, μπορεί να απενταχθεί από το ειδικό καθεστώς οποτεδήποτε, χωρίς την επιβολή προστίμου, αρκεί να μην έχει λάβει την κατ’ αποκοπή επιστροφή Φ.Π.Α. για τα έτη που ζητά την απένταξη.
Οι απαλλαγές από το ΦΠΑ
Το ειδικό καθεστώς αγροτών είναι προαιρετικό καθεστώς, και το οποίο απαλλάσσει τους αγρότες που εντάσσονται σε αυτό από τις υποχρεώσεις, που έχουν όσοι υπάγονται στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., δηλαδή από τις υποχρεώσεις τήρησης λογιστικών αρχείων (βιβλίων), έκδοσης στοιχείων και υποβολής δηλώσεων Φ.Π.Α.. Παράλληλα, για τον Φ.Π.Α. των εισροών τους, που προορίζονται για την αγροτική τους εκμετάλλευση (σπόροι, λιπάσματα, μηχανήματα) προβλέπεται επιστροφή του Φ.Π.Α. με ειδικό τρόπο. Δηλαδή, η επιστροφή δεν γίνεται με βάση τις πραγματικές αγορές που πραγματοποίησε ο αγρότης ή τις πραγματικές υπηρεσίες που έλαβε, αλλά γίνεται με την εφαρμογή κατ’ αποκοπή συντελεστή επιστροφής επί των παραδόσεων αγροτικών προϊόντων παραγωγής του και παροχών αγροτικών υπηρεσιών του, τα οποία προκύπτουν από τα σχετικά παραστατικά.
Για να λάβει την επιστροφή ο αγρότης, κατά τα προαναφερθέντα, υποβάλλει, εφόσον το επιθυμεί, μια δήλωση – αίτηση επιστροφής (Έντυπο 010Α – ΦΠΑ έκδοση 2014 Φ6 ΤΑΧΙ5 «Δήλωση – Αίτηση και αναλυτική κατάσταση δικαιολογητικών»). Ο κατ’ αποκοπή συντελεστής επιστροφής Φ.Π.Α., που ισχύει για αιτήσεις επιστροφής είναι 6%.
Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος δεν επιβαρύνουν με Φ.Π.Α. τις παραδόσεις των αγαθών τους και τις παροχές των υπηρεσιών τους. Για τον Φ.Π.Α. που επιβαρύνει τις αγορές αγαθών ή τις λήψεις υπηρεσιών, τις οποίες πραγματοποίησαν για την άσκηση της αγροτικής τους εκμετάλλευσης, δικαιούνται επιστροφής του Φ.Π.Α. από το Δημόσιο, το οποίο καταβάλλει στον αγρότη ποσό, που προκύπτει με την εφαρμογή κατ’ αποκοπή συντελεστή 6% στην αξία των παραδιδόμενων αγροτικών προϊόντων και των παρεχόμενων αγροτικών υπηρεσιών προς άλλους υποκείμενους στον φόρο. Τα αγροτικά προϊόντα και οι αγροτικές υπηρεσίες επί των οποίων εφαρμόζεται ο κατ’ αποκοπή συντελεστής 6%, για την επιστροφή, είναι αυτά που κατονομάζονται στον Πίνακα του Παραρτήματος IV του Κώδικα Φ.Π.Α..