Οικονομία

Τι ισχύει με τα αναδρομικά και τις συντάξεις των δικαστικών – Γιατί η απόφαση δεν τους «πιάνει» όλους

Η δικαίωση των δικαστικών που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη προκειμένου να επανέλθουν οι συντάξεις τους στα επίπεδα του 2012 και να λάβουν αναδρομικά τις οικονομικές απώλειες που είχαν έως και σήμερα, έχει δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας στις τάξεις των δικαστικών λειτουργών και «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Η ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο οποίο είχε προσφύγει ο πρώην πρόεδρος του Νίκος Αγγελάρας μετά  την απόφαση του Μισθοδικείου να δικαιωθεί ως προς το θέμα των περικοπών των συντάξεων των απόμαχων δικαστών, έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου 4387/2106, αλλά και όσες προηγήθηκαν.  Έτσι αναδρομικά και συντάξεις στα επίπεδα του 2012 θα δουν όσοι δικαστικοί έχουν προσφύγει και θα έχει θετική έκβαση η απόφαση των δικαστικών αρχών.  

«Αναδρομικά θα πάρουν μόνο όσοι έχουν προσφύγει»

«Το δικαστήριο είπε ότι και ο νόμος Κατρούγκαλου το 2016 είναι παράνομος πάνω στο κομμάτι αυτό, άρα πρέπει να επανέρθουν στις συντάξιμες αποδοχές του 2012» λέει στο newsit.gr o διακεκριμένος εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς και συνεχίζοντας συμπληρώνει: «Αναδρομικά χρήματα θα πάρουν μόνο εκείνοι που έχουν προσφύγει. Μόνο δηλαδή για όσους εκκρεμεί δικαστικά και η δική τους υπόθεση. Οσοι δεν έχουν προσφύγει, δεν θα λάβουν αναδρομικά».

Σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά όμως από εδώ και στο εξής δημιουργείται ένα θέμα το οποίο η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει. Κι αυτό γιατί τα αρμόδια υπουργεία θα πρέπει κανονικά προχωρήσουν στη νομοθέτηση  των συντάξιμων αποδόχων των δικαστικών.

«Το δικαστήριο στην ουσία καλεί απλά το κράτος να συμμορφωθεί. Έτσι μπορεί το κράτος να νομοθετήσει την επαναφορά των συντάξεων ή σε αντίθεση περίπτωση ο κάθε δικαστικός θα καταθέτει αγωγή την οποία θα κερδίζει αφού υπάρχει δεδικασμένο από ανώτατο δικαστήριο».  

Το παράδοξο σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά είναι ότι η ίδια διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, που κρίθηκε νόμιμη για άλλες κατηγορίες συνταξιούχων, τώρα κρίθηκε αντισυνταγματική. «Ο συγκεκριμένος νόμος για τους υπολοίπους έχει βγει συνταγματικός. Είχε κριθεί αντισυνταγματικό μόνο ένα άρθρο για τα ποσοστά αναπλήρωσης το 2020, το οποίο το διόρθωσε ο νόμος Βρούτση το 2020 και τους δόθηκαν κάποια ελάχιστα χρήματα παραπάνω. Καμία σχέση με το να γυρίσουν στα παλιά επίπεδα. Άρα αυτό δεν αφορά το συνταξιούχο του ΙΚΑ του Δημοσίου» λέει ο κ. Τσουκαλάς και συμπληρώνει: «Για τους υπόλοιπους συνταξιούχους υπάρχει η απόφαση του ΣτΕ που δεν τους δικαιώνει μετά το 2016. Υπάρχει μια εκκρεμότητα στο Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά η νομολογία των ανώτατων δικαστηρίων για τους υπόλοιπους δεν είναι θετική. Το μόνο κομμάτι που έχει κριθεί υπέρ των άλλων συνταξιούχων είναι το 11μηνο από τον Ιουνίου του 2015 έως Μαίο του 2016». 

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα