Η διαδικασία έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και την Παρασκευή θα κατατεθεί επίσημα το αίτημα από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρα στην διάρκεια του πρώτου Eurogroup που θα συμμετάσχει ο Έλληνας υπουργός.
[read4more]
Η προεργασία έχει γίνει και πλέον το μόνο που απομένει είναι η τυπική έγκριση από τους Ευρωπαίους. Αξίζει να σημειωθεί ότι για να προηγηθεί η πρόωρη αποπληρωμή ενός εκ των δανειστών, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων.
Να θυμίσουμε ότι το θέμα ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου από τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Όμως δεν προχώρησε και αυτό διότι ο Αλ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του μπροστά στον πανικό της επερχόμενης εκλογικής ήττας άρχισαν τις παροχές, χωρίς ενημέρωση και συμφωνία με τους δανειστές. Απόρροια αυτών να διαμηνύσουν στην τότε κυβέρνηση, ότι πιθανό αίτημα θα τύχει απόρριψης από το Eurogroup.
Το ελληνικό δημόσιο κερδίζει περίπου 75 εκατ. το χρόνο, δεδομένου ότι τα εν λόγω δάνεια, περίπου 3 δισ ευρώ, έχουν μέσο επιτόκιο 5,13%, την ώρα μάλιστα που το τρέχον κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου για 10 χρόνια, όσο και το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους δεν υπερβαίνουν το 1,6%. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς με την κίνηση αυτή βελτιώνονται οι δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, ενώ επιτυγχάνεται και σχετική αντιστάθμιση των κινδύνων της αγοράς που οφείλονται στα ειδικά χαρακτηριστικά των δανείων του ΔΝΤ, διασφαλίζοντας έτσι την αναγκαία προβλεψιμότητα για τις μελλοντικές δαπάνες.
Έξοδος στις αγορές;
Στο μεταξύ η μεγάλη αποκλιμάκωση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου, κάτω από τα επίπεδα του 1,6%, έχει ανοίξει μία συζήτηση για το αν και κατά πόσο θα πρέπει να χώρα να επιχειρήσει την ολική επαναφορά στις αγορές ταχύτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο. Ο πρωθυπουργός χθες το άφησε ανοικτό από την ΔΕΘ.
Ωστόσο από το υπουργείο Οικονομικών δεν δείχνουν να βιάζονται. Θέλουν πρώτα να ολοκληρωθεί η επικείμενη αξιολόγηση, επιτυχώς και γρήγορα και εν συνεχεία να δουν το ζήτημα. Παράλληλα θα ήθελαν να έχουν στα χέρια τους και μία αναβάθμιση από κάποιον οίκο αξιολόγησης.
Για να συμβεί όμως αυτό εκτός των άλλων θα πρέπει να γίνουν βήματα και στο κομμάτι τράπεζες, που οι ξένοι επενδυτές δίνουν μεγάλο βάρος. Και τι είναι αυτό; ένα σύστημα ενεργούς διαχείρισης των κόκκινων δανείων και επιστροφή καταθέσεων μετά την άρση των capital controls.