Οικονομία

Τι περιμένει από τους οίκους αξιολόγησης η ελληνική οικονομία

Κομβικής σημασίας είναι το 2020 για την ελληνική οικονομία. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα έλθει σύντομα και σίγουρα πριν από το 2021 η επενδυτική βαθμολογία για την ελληνική οικονομία, έτσι ώστε αφενός να συμμετάσχει στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αφετέρου να στείλει ένα μήνυμα προς τους ξένους επενδυτές ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει.

Οι αγορές μετοχών και ομολόγων έχουν στείλει ένα σαφές μήνυμα από την χρονιά που πέρασε, με αποδόσεις ρεκόρ όχι μόνο σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Χθες κατά την πρώτη συνεδρίαση του 2020 στην Λ. Αθηνών, η αγορά έδωσε το στίγμα των επόμενων μηνών, με τους κλάδους της ενέργειας και των κατασκευών να είναι αυτοί που πρωταγωνίστησαν. Οι διεθνείς οίκοι αναμένεται να ανοίξουν άμεσα τα χαρτιά τους. Την αρχή θα την κάνει η Fitch στις 24 Ιανουαρίου. Κομβικής σημασίας θέματα η ταχύτητα υλοποίησης του Ηρακλή για τα «κόκκινα» δάνεια καθώς και η επιτάχυνση επενδυτικών πλάνων θα παίξουν καθοριστικό ρόλο σύμφωνα με αναλυτές.
Ανάλογο ήταν χθες ήταν το περιβάλλον και στις αγορές ομολόγων με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να υποχωρεί έως το 1,42% από το 1,5% και να παραμένει σε απόσταση αναπνοής από τους ιταλικούς τίτλους. Τα ελληνικά ομόλογα αναδείχθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης το 2019 και οι προβλέψεις είναι καλές για το νέο έτος από τη στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες εκτιμάται πως θα συνεχίσουν τη χαλαρή πολιτική. Μπορεί η Citi να «βλέπει» την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να υποχωρεί σε ποσοστό άνω του 50%, έως το 0,7%, μέσα στο 2020, όμως η ορατότητα για τα ελληνικά ομόλογα θα ενισχυθεί μετά τις 8 Μαΐου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος των αξιολογήσεων από την Moody’ s.

Θετική αξιολόγηση

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας χθες στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου τόνισε ότι η ελληνική οικονομία αξιολογείται πλέον θετικά από τους εταίρους μας, τους επενδυτές, τους οίκους αξιολόγησης και τους Έλληνες πολίτες, γεγονός που αποδεικνύεται και από την μεγάλη άνοδο του δείκτη του χρηματιστηρίου το 2019. Ο υπουργός Οικονομικών έθεσε στόχο την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης οικονομικής μεγέθυνσης, την αναδιανομή του εισοδήματος και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής, τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, μέσω κυρίως της ακόμη μεγαλύτερης μείωσης της φορολόγησης των πολιτών. Έκανε επίσης λόγο για ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, βελτίωση της δυνατότητας αποπληρωμής του δημοσίου χρέους και προώθηση της διαδικασίας αλλαγής δημοσιονομικών στόχων. Για την αγορά τόνισε ότι στόχος είναι η ενίσχυση των αγορών χρήματος και κεφαλαίου καθώς και η εναρμόνισή τους με τα διεθνή και ευρωπαϊκά επενδυτικά δεδομένα.
Άλμα στα διεθνή Χρηματιστήρια
Χθες πάντως στα διεθνή χρηματιστήρια στήθηκε ένα μικρό πάρτι. Στην Νέα Υόρκη οι δείκτες έκλεισαν σε ιστορικά υψηλά. Ανάλογα θετικά ήταν η εικόνα στα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, Μιλάνο και Μαδρίτη οι δείκτες κατέγραψαν κέρδη άνω του 1%, ενώ ελαφρώς χαμηλότερα ήταν τα κέρδη στο Λονδίνο.
Η «έκπληξη» ωστόσο ήρθε από τις τράπεζες παρά το γεγονός ότι οι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για τη δυναμική του ευρωπαϊκού κλάδου. Η ανάσα για τις μετοχές των Deutsche Bank και Commerzbank ήρθε από την Κίνα, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να μειώσει το όριο των μετρητών που είναι υποχρεωμένες να διατηρούν οι τράπεζες και να χαλαρώσει τα κριτήρια δανεισμού το 2020. Οι δύο γερμανικοί κολοσσοί έχουν σημαντική έκθεση στην Κίνα, με αποτέλεσμα οι μετοχές τους να καταγράψουν κέρδη άνω του 6%.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα