Site icon NewsIT
12:55 | 13.10.16

Τι περιμένει η οικονομία από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Τι περιμένει η οικονομία από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
Newsit Newsroom

Αγωνία στο ακροατήριο. Είναι η φράση που ταιριάζει γάντι για τον τρόπο που αναμένουν τα αποτελέσματα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ οικονομικοί παράγοντες, επενδυτές, επιχειρηματίες, ο οικονομικό χώρος γενικότερα, ενώ θα έπρεπε με το ίδιο ενδιαφέρον να προσεγγίζουν αυτή την πολιτική εκδήλωση και οι πολίτες.

Γιατί από την εικόνα που θα διαμορφωθεί την Κυριακή το βράδυ, τους νέους συσχετισμούς εντός του κόμματος, τα πρόσωπα που θα ενισχυθούν ή θα αποδυναμωθούν, θα εξαρτηθούν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό οι παρεμβάσεις στην οικονομία. Και όταν αναφερόμαστε στην οικονομία δεν περιοριζόμαστε στο αυστηρά στενό οικονομικό πεδίο, αλλά συμπεριλαμβάνουμε και άλλες πλευρές της δημόσιας δραστηριότητας της κυβέρνησης. Οπως γιαια παράδειγμα το Δημόσιο. Οι αλλαγές, οι μεταρρυθμίσεις και οι ανατροπές στην κρατική μηχανή αποτελούν μόνο καθοριστικό, αλλά κομβικό παράγοντα για την πορεία της οικονομίας.

Συνεπώς τόσο τα πρόσωπα, όσο και οι πολιτικές αναμένεται αναλάβουν κυβερνητικές ευθύνες μετά τον ανασχηματισμό που θα ακολουθήσει, αναμένεται να εξαρτηθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις νέες ισορροπίες και από το κατά πόσο θα βγει ενισχυμένος ο πρωθυπουργός από τις συνεδριακές διεργασίες, αν δηλαδή θα έχει το κόμμα δίπλα του αρωγό και στήριγμα στις επιλογές ή αν το κόμμα θα τον τραβάει από το μανίκι και θα φρενάρει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αν επιχειρεί να του επιβάλει επιλογές προσώπων και πολιτικών.

Και το λέμε γιατί συνήθως οι υπουργοί όταν έρχονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα και τους συσχετισμούς δύναμης που διαμορφώνονται εντός και εκτός της χώρας, προσγειώνονται στην πραγματικότητα και μπολιάζονται με δόσεις ρεαλισμού, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του καθενός, την ιδεολογία και τις ιδεοληπτικές αγκυλώσεις τους.

Αντιθέτως οι κομματικοί (όλων των κομμάτων ανεξαιρέτως) έχουν την τάση να προτάσσουν το κόμμα της χώρας, τα κομματικά μέλη των πολιτών και για έναν πρόσθετο λόγο. Η εξουσία τους πηγάζει από τα κομματικά μέλη και η θέση τους ενισχύεται ή αποδυναμώνεται από το μέγεθος της επιρροής τους στα κομματικά μέλη.

Αντιθέτως οι υπουργοί κρίνονται κατά κύριο λόγο από τους πολίτες και αυτοί καθορίζουν εν πολλοίς το παρόν και το μέλλον τους. Αρα είναι πιο ευαίσθητοι στα μηνύματα που εκπέμπουν οι πολίτες και η κοινωνία. Αν λοιπόν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός βγει ενισχυμένος, θα μπορεί να κάνει περισσότερα ανοίγματα σε πρόσωπα και πολιτικές δυνάμεις, να επιταχύνει τις διεργασίες για την αξιολόγηση, να προωθήσει ταχύτερα αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που προσκρούουν στις ιδεολογικές αγκυλώσεις κομματικών σωματοφυλάκων της ιδεολογικής καθαρότητας και της αριστεροσύνης περασμένων ετών.

Θα μπορέσει να απαλλαγεί από τα βαρίδια (ειρήσθω εν παρόδω πολλοί υπουργοί αν ήταν στον ιδιωτικό τομέα θα είχαν απολυθεί προ πολλού. Και ξέρετε γιατί; Διότι πολύ απλά δεν πέτυχαν τους στόχους που είχαν δεσμευτεί και δεν έφεραν το έργο που ανέλαβαν σε πέρας) που καθυστερούν όχι μόνο καθημερινές αποφάσεις, αλλά και βασικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα βοηθούσαν την οικονομία να βγει από την κρίση, την κοινωνία να ανοίξει νέους δρόμους και την κυβέρνηση να ανασάνει πολιτικά, αφού θα την τροφοδοτούσαν με επιχειρήματα για το έργο και τις αλλαγές που συντελούνται.
Να γιατί η κυβέρνηση χρειάζεται και νέα πρόσωπα που να γνωρίζουν να υλοποιούν το έργο που τους αναθέτει ο πρωθυπουργός.

Από τους συσχετισμούς που θα αναδειχθούν στο συνέδριο θα εξαρτηθούν επίσης για παράδειγμα οι ιδιωτικοποιήσεις, το μοντέλο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, η φορολογία των επιχειρήσεων που εμποδίζει τις επενδύσεις (οι πούροι αριστεροί παλαιάς κοπής νομίζουν ότι πράττουν ιδεολογικά σωστά όταν υπερφορολογούν τις επιχειρήσεις), οι ανατροπές στο Δημόσιο, γιατί πρέπει να αντιληφθούν στο ΣΥΡΙΖΑ ότι απαιτούνται αλλαγές και όχι κατάληψη του κρατικού μηχανισμού με έφοδο.

Για παράδειγμα οι θέσεις για αποχώρηση των ¨53¨ από την κυβέρνηση όταν αυτή είναι λιγότερο, κατά την εκτίμησή τους αριστερή, μόνο βλάβη προκαλούν. Παραγνωρίζουν επίσης ότι οι συσχετισμοί είναι ένα δυναμικό πράγμα το οποίο διαρκώς αλλάζει και επομένως επηρεάζεται και από τις μεταρρυθμίσεις που η ίδια η κυβέρνηση προωθεί, από το κυβερνητικό έργο, από την καθημερινότητα, καθώς και από τον τρόπο που η κυβέρνηση επικοινωνεί και προσεγγίζει τους πολίτες και συνεπώς ρόλο μπορούν να παίξουν και οι ίδιοι για την ανατροπή των συσχετισμών.

Πρόκειται με μία φράση για ένα ιστορικό συνέδριο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει τη χώρα αν οι σύνεδροι, εκτός των άλλων, κινηθούν και με πνεύμα ρεαλισμού.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version