Σάββατο, 23 Νοε.
20oC Αθήνα

Τι πρέπει να αλλάξει στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού – Διάφορες λύσεις προτείνουν οι ειδικοί

Τι πρέπει να αλλάξει στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού – Διάφορες λύσεις προτείνουν οι ειδικοί
Φωτογραφία: iStock

Ποικίλουν οι απόψεις των ειδικών για το τι πρέπει να αλλάξει στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικού ρεύματος ώστε να διαμορφώνονται πιο δίκαιες τελικές τιμές για τους καταναλωτές.

Στο επίκεντρο βρίσκεται το γνωστό σε όλους target model, δηλαδή το μοντέλο στο οποίο «πατάει» η αγορά ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας.

Ο δημιουργός του ελληνικού target model, Δρ. Άλεξ Παπαλεξόπουλος, θεωρεί ότι στη βάση της η αρχιτεκτονική αυτή είναι σωστή και πρέπει να διατηρηθεί, αλλά με ορισμένες κρίσιμες μεταρρυθμίσεις. Όπως δήλωσε χθες (31.10.2024) σε συνέδριο, η πιο σημαντική είναι το να μπει ένας μηχανισμός που θα ελέγχει τις προσφορές που υποβάλλουν οι ηλεκτροπαραγωγοί στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ. Αν οι προσφορές αυτές κρίνονται υπερβολικές, τότε θα μπλοκάρονται.

Πρόσθετες τομές που πρέπει να γίνουν στην αγορά είναι η εφαρμογή σύγχρονων εργαλείων όπως τα διμερή συμβόλαια και μεγαλύτερη έμφαση σε προθεσμιακά προϊόντα.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής ΕΜΠ, Παντελής Κάπρος, εκτιμά ότι θα πρέπει να διχοτομηθεί η αγορά της χονδρικής στα δύο: Από τη μια θα υπάρχουν όπως σήμερα οι συμβατικές μονάδες με το δικό τους υψηλό κόστος και από την άλλη θα δημιουργηθεί μια άλλη δεξαμενή με τις φθηνές πράσινες μονάδες (αιολικά, φωτοβολταϊκά κτλ).

Εφόσον συμβεί αυτό, ο κ. Κάπρος τονίζει ότι η τελική τιμή χονδρικής θα διαμορφώνεται με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο και θα περιοριστεί αισθητά σε σχέση με σήμερα. Εν τέλει, το χαμηλό κόστος των ΑΠΕ θα περάσει και στους καταναλωτές της χώρας.

Το όλο ζήτημα έχει μεγάλη σημασία διότι η Ελλάδα και ολόκληρη η περιοχή της ΝΑ Ευρώπης αντιμετωπίζουν πλέον θέμα ακριβών τιμών κατά περιόδους, όπως είδαμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Τα περισσότερα στελέχη της αγοράς πιστεύουν ότι το φαινόμενο θα επιστρέψει, πιθανώς αυτό το χειμώνα, όταν και θα κορυφωθούν οι ανάγκες της Ουκρανίας σε ηλεκτρισμό, που θα πρέπει να καλυφθούν εν μέρει από τους γείτονές της, επηρεάζοντας έμμεσα και την Ελλάδα.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε ότι η ρυθμιστική αρχή (ΡΑΑΕΥ) επεξεργάζεται αυτό το χρονικό διάστημα μελέτη την οποία ανέθεσε στον Δρ. Παπαλεξόπουλο για τις μεταρρυθμίσεις. Το πόρισμα της Αρχής αναμένεται με ενδιαφέρον διότι θα καθορίσει τις εξελίξεις στο εξής.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις