Σε θετικό momentum παραμένει η ελληνική οικονομία. Μετά την αναβάθμιση, έστω και περιορισμένη, από την Standard & Poor’ s, ήρθε χθες και η έγκριση από τον ESM την πρόωρης αποπληρωμή μέρους των δανείων – των ακριβών – του ΔΝT.
Οι δύο αυτές ειδήσεις δείχνουν ότι η Ελλάδα παραμένει σε θετική τροχιά και υλοποιείται ο σχεδιασμό για σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών προς την χώρα. Ο δρόμος γνωρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών, ότι δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και προσπαθούν στο μέτρο του δυνατού να αποφύγουν τις κακοτοπιές.
Το μεγάλο στοίχημα για την χώρα και την οικονομία εν γένει είναι να αποκτήσει η χώρα επενδυτική βαθμίδα. Ο δρόμος για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι ακόμη ανηφορικός, ωστόσο οίκοι αξιολόγησης και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε μία νέα εποχή και στέλνουν μηνύματα επιστροφής στην κανονικότητα, την ώρα που το ενδιαφέρον για ελληνικούς τίτλους αυξάνεται διαρκώς.
Click4more: Σταϊκούρας για αποπληρωμή ΔΝΤ: Ενισχύεται η αξιοπιστία της χώρας
Στις συναλλαγές της Δευτέρας η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό του 1,2%, με το 5ετές στο 0,45%. Το spread περιορίστηκε έως τις 154 μονάδες βάσης έναντι του αντίστοιχου γερμανικού και στις 10 μ.β. έναντι του ιταλικού 10ετούς. Οι εξελίξεις αυτές τονώνουν την ψυχολογία στην ελληνική αγορά και παράλληλα έχουν ουσιαστικό όφελος για τη σταδιακή μείωση του κόστους δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων. Ξένα μέσα αναφέρονται σχεδόν καθημερινά στις προσπάθειες της κυβέρνησης να προσελκύσει επενδυτές μέσω των μεταρρυθμίσεων με αποτέλεσμα το κλίμα να αλλάζει διεθνώς απέναντι στη χώρα μας.
Η χώρα προφανώς, παρά το θετικό κλίμα δεν θα επιχειρήσει να βγει εκ νέους στις αγορές μέσα στο 2019, αλλά είναι σίγουρο ότι θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει τη θετική συγκυρία για το 2020 και έτσι να μειώσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού με επανεκδόσεις ομολόγων.
Στην ίδια λογική μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι αναμένεται να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές και οι τράπεζες θα έχουν την ευκαιρία να ισχυροποιήσουν την κεφαλαιακή τους βάση ενόψει του ζωτικής σημασίας project μείωσης των «κόκκινων» δανείων.
Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε θετική κίνηση για τις αγορές τη μερική αποπληρωμή του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι θα ωφελήσει τόσο την Ελλάδα όσο και τον ESM. Σύμφωνα με τον ESM, η πρόωρη αποπληρωμή – η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν το τέλος του έτους – θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους κατά τουλάχιστον 3% του ΑΕΠ σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και κατά τουλάχιστον 1,1% του ΑΕΠ φέτος. Βελτιώνεται, κατ’ επέκταση, ακόμη περισσότερο η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές κάτι που αναμένεται να λάβουν υπόψη οι οίκοι αξιολόγησης το προσεχές διάστημα.
Ψήφος εμπιστοσύνης από την S&P
Την Παρασκευή η S&P έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πολιτική αλλά ταυτόχρονα έθεσε αυστηρές προϋποθέσεις για την αναπτυξιακή έκρηξη της ελληνικής οικονομίας. Με βάση την αξιολόγηση του μεγαλύτερου οίκου, η Ελλάδα απέχει πλέον 3 σκαλοπάτια από την «επενδυτική βαθμίδα» που σημαίνει ότι αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και πετύχει το σχέδιο μείωσης των «κόκκινων» δανείων, τότε ο στόχος της εξόδου από την κατηγορία «junk» μέσα στο 2020 είναι εφικτός.
Η S&P τοποθετεί την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 2,5% το 2020 και στο 2,7% το 2021, επισημαίνοντας παράλληλα ότι βασικός καταλύτης για ακόμη υψηλότερους ρυθμούς θα είναι η συνολική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) καθώς και η άρση των εμποδίων για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, όπως η ταχύτητα απόδοσης δικαιοσύνης και οι πολύπλοκες πτωχευτικές διαδικασίες.
Την ερχόμενη Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση της Ελλάδας από τον καναδικό οίκο DBRS (ο οποίος λαμβάνεται υπόψη από την ΕΚΤ για την ένταξη στο QE) και ενώ διατηρεί σταθερό outlook, ενδεχόμενη αναβάθμιση θα δώσει νέα ώθηση στην ελληνική οικονομία. Η DBRS είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα τον περασμένο Μάιο ενώ πρόσφατα έχει αναφερθεί με πολύ θετικά λόγια στις πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης.