Πρακτικά, selective default για την Ελλάδα, δηλαδή επιλεκτική χρεοκοπία είναι η αδυναμία ενός δανειζόμενου να εκπληρώσει επακριβώς (όχι μόνο ποσοτικά αλλά και χρονικά) τις υποχρεώσεις τις οποίες έχει αναλάβει, σε ένα μέρος του χρέους του, και όχι αδυναμία αποπληρωμής των χρεών του συνολικά.
Άρα από αυτό και μόνο προκύπτει πως αυτή η κατάσταση είναι προσωρινή. Για την Ελλάδα τώρα επειδή τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν σε κάποιες συγκεκριμένς ημερομηνίες θα αντικατασταθούν με άλλα μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας αλλά και ίσως με χαμηλότερο επιτόκιο. Σε αυτό το σκηνικό δεν αποκλείεται και το λεγόμενο “κούρεμα” που στην ουσία δηλώνει αδυναμία εκπλήρωσης των όρων σε ένα κομμάτι του χρέους και όχι συνολικά.
Όπως δήλωσε στο Νewsit o καθηγητής Οικονομικών Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Διονύσης Χιόνης “η επιλεκτική χρεοκοπία συνδέεται με μία διαβάθμιση που έχει ορίσει ο οίκος αξιολόγησης Μοοdy’s σχετικά με τις χώρες που δε μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα στην πληρωμή κάποιων ομολόγων. Δεν έχει να κάνει με κάποια πολιτική. Δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία από χώρα που έχει υιοθετήσει αυτή την επιλεκτική χρεοκοπία. Εγώ πιστεύω ότι η επιλεκτική χρεοκοπία είναι ισοδύναμη με την χρεοκοπία μιας οικονομίας γιατί αυξάνει τον προβληματισμό και αυξάνει την επιφυλακτικότητα στις διεθνείς κεφαλαιοαγορές σχετικά με την ικανότητα μιας οικονομίας να ανταποκριθεί στα δάνεια της. Και θα έχει τα ίδια αποτελέσματα σαν και αυτά που θα είχε μια χρεοκοπία και ως προς τις τράπεζες και ως προς τα ασφαλιστικά ταμεία που είναι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων αλλά και ως προς το ελληνικό δημόσιο. Το ελληνικό δημόσιο το οποίο θα πρέπει κατ’ ευθειαν να εφαρμόσει δημοσιονομικές πολιτικές τέτοιες που να οδηγήσουν σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα. Γιατί πολύ απλά με την επιλεκτική χρεοκοπία απομακρύνεται, για κάποιο χρονικό διάστημα που δεν ξέρουμε, η ελληνική οικονομία από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Ο όρος επιλεκτική χρεοκοπία χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση οικονομιών και όχι για τη στάση χωρών απέναντι στο χρέος. Η στάση των χωρών απέναντι στο χρέος είναι χρεοκοπία ή μη χρεοκοπία.
Επομένως, απο τη στιγμή που δηλωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι με την επιλεκτική χρεοκοπία θα θέσει έναν αποκλεισμό στην διευκόλυνση ρευστότητας χρησιμοποιοντας τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες, δηλαδή θα οδηγήσει τις τράπεζες ουσιαστικά σε μια πιστωτική ασφυξία. Δηλαδή δε θα αναγνωρίζει μετά την επιλεκτική χρεοκοπία τα ελληνικά ομόλογα ως κατάλληλα εχέγγυα για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, αυτό όπως καταλαβαίνετε ισοδυναμεί με καθαρή χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας”.
Ακούστε τι δήλωσε στο NewsIt ο κ.Χιόνης
Για το εάν η επιλεκτική χρεοκοπία θα θέσει σε κίνδυνο τα χρήματα των καταθετών στις τράπεζες ο κύριος Χιόνης ήταν ξεκάθαρος “οι καταθέσεις των πολιτών ειναι εγγυημένες από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ελληνικό Δημόσιο ελπίζουμε πως θα ανταποκριθεί στις εγγυήσεις που έχει δώσει“.