Η τεχνική συμφωνία για την αξιολόγηση έκλεισε. Και τώρα απομένουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το QE ή αλλιώς ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που έχει αναδειχθεί πλέον σε κεντρικό στόχο ή καλύτερα στο ιερό δισκοπότηρο της ελληνικής οικονομίας.
Όμως τι σημαίνει για τη χώρα μας η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση; Μπορεί να φαίνεται λίγο αφηρημένος ο όρος και ο στόχος, όμως είναι πάρα πολύ συγκεκριμένος και προπαντός πάρα πολύ σημαντικός.
Σε τυπικό επίπεδο σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορεί να αγοράσει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου μέχρι ύψους τριών έως τρεισήμισι δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να τροφοδοτήσει με ισόποση ρευστότητα τις τράπεζες που τόσο μεγάλη ανάγκη έχουν. Σημαίνει επίσης:
-Οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν δάνεια.
-Ο δανεισμός των τραπεζών θα γίνεται με πιο χαμηλά επιτόκια και επομένως θα μπορούν να δανείσουν και οι ίδιες με χαμηλότερα επιτόκια από τα σημερινά. Δηλαδή θα μειωθεί το κόστος του χρήματος.
-Θα μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού πολιτών και επιχειρήσεων. Ειδικά για τις επιχειρήσεις μπορεί να περιοριστούν από το 6 ως 6,5% στο 3% με 3,5%.
-Το σημαντικότερο είναι ότι θα αποκατασταθεί ένα μέρος της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία.
-Ιδιώτες επενδυτές θα μπορούσαν πλέον να αγοράσουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ή άλλα περιουσιακά στοιχεία του ιδιωτικού τομέα, όπως εταιρικά ομόλογα.
-Θα διευκολύνει την πρόσβαση τραπεζών και άλλων ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές, για άντληση ρευστότητας και κεφαλαίων.
-Θα βελτιώσει το κλίμα για τους επενδυτές στη χώρα μας.
-Οι τράπεζες θα περιορίσουν τον ακριβό δανεισμό από τον η ΕLA.
-Θα ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο στην ελληνική αγορά ξένων funds που επενδύουν με κριτήριο τα ομόλογα που είναι επιλέξιμα από την ΕΚΤ.
-Και προπαντός θα ανοίξει το παράθυρο για την είσοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, εξέλιξη που αποτελεί το μέγιστο βήμα για την απαλλαγή από τα μνημόνια και το εξιτήριο από την επιτροπεία, όπως λέει ο Αλέξης Τσίπρας.