Κλειδώνει μέσα στην εβδομάδα το διπλό πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει το Σάββατο στην Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Κοινή συνισταμένη των μέτρων που θα ανακοινωθούν είναι η τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, αλλά και η στήριξη όλων εκείνων που πλήττονται από την πανδημία, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι.
Το περιεχόμενο του πακέτου που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως προς τον πρώτο άξονα, δηλαδή την στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία και το οποίο θα εφαρμοστεί άμεσα, εν πολλοίς είναι γνωστό και δύσκολα θα αλλάξει στις βασικές του παραμέτρους. Ο δεύτερος άξονας, που είναι ίσως και πιο σημαντικός για την επόμενη ημέρα της πραγματικής οικονομίας, αφού στόχος είναι να περιλαμβάνει την μόνιμη μείωση φόρων και εισφορών, είναι μάλλον στο αέρα και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν κυριολεκτικά στο παρά πέντε των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Click4more Από τα Airbnb στη μακροχρόνια μίσθωση – Πόσο έπεσαν τα ενοίκια και σε ποιες περιοχές
Δύο είναι οι λόγοι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το οικονομικό επιτελείο δεν μπορούν από τώρα να καταλήξουν στο περιεχόμενο του πακέτου. Ο πρώτος σχετίζεται με τις οριστικές αποφάσεις που θα λάβει το Eurogroup στις 11 Σεπτεμβρίου για τους δημοσιονομικούς κανόνες που θα ισχύσουν για το 2021 και ο δεύτερος έχει να κάνει με τα εξοπλιστικά. Ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη θα κάνει σχετικές ανακοινώσεις και όπως είναι λογικό, από το ύψος των δαπανών που θα πραγματοποιηθούν για την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας θα εξαρτηθεί και το πόσο περιθώριο υπάρχει για φοροελαφρύνσεις.
Πακέτο ρευστότητας
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει μέτρα για την στήριξη όλων εκείνων που πλήττονται από την πανδημία. Στο πακέτο αυτό περιλαμβάνονται μέτρα που ήδη ισχύουν και επεκτείνονται αλλά και άλλες παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα η πληρωμή των αναδρομικών στους συνταξιούχους στο σύνολο τους εντός του έτους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν είναι:
- Εντός του 2020, όπως είπε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας θα καταβληθεί εφάπαξ το σύνολο των αναδρομικών στους συνταξιούχους. Εκτιμάται ότι θα πέσει ρευστότητα στην αγορά της τάξεως του 1,4 δισ. ευρώ, ενώ αν αφαιρεθούν φόροι και εισφορές η πραγματική επίδραση θα είναι της τάξεως του 1 δισ. ευρώ περίπου.
- Αυξήσεις μέχρι και 280 ευρώ τον μήνα αναμένεται να λάβουν χιλιάδες συνταξιούχοι που λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη.
- Παράταση της χρονικής διάρκειας αναστολής των συμβάσεων εργασίας με ταυτόχρονη καταβολή του ειδικού μηνιαίου επιδόματος των 534 ευρώ σε εργαζομένους, αυτοαπασχολουμένους και επαγγελματίες.
- Παράταση έως το τέλος του έτους της επιδότησης μισθών και ασφαλιστικών εισφορών για την εκ περιτροπής εργασία και περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών του προγράμματος ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ.
- Εκτός από το 3ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1,2 δισ. που θα λαμβάνει υπόψη της τα έσοδα μέχρι και τον Ιούλιο, εκτιμάται ότι θα υπάρξει και 4ος κύκλος που θα λαμβάνει υπόψη του τους τζίρους μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου συνολικού ύψους 500 εκατ. με διευρυμένα κριτήρια και στόχευση επιχειρήσεις και επαγγελματίες με δραματική πτώση του τζίρου.
- Παράταση του μέτρου επιβολής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο «τουριστικό πακέτο». Ο λόγος για τον μειωμένο ΦΠΑ (από το 24% στο 13%) που ισχύει για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020 στις μεταφορές, στα εισιτήρια των κινηματογράφων, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά αλλά και τη μείωση στο τουριστικό πακέτο από 80/20 (δηλαδή 80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10.
Ο μεγάλος γρίφος
Η κυβέρνηση θα ήθελε να προχωρήσει άμεσα στην εξαγγελία μόνιμων φοροελαφρύνσεων για το 2021, αλλά υπάρχουν ζητήματα πριν να ληφθούν αποφάσεις. Το τι θέλεις ξέρουμε το τι μπορεί θα το μάθουμε στο τέλος της εβδομάδος.
Click4more Υπερωρίες, δώρο Χριστουγέννων: Πως θα υπολογίζονται – Οι αλλαγές που έρχονται
Βασική επιδίωξη είναι να μειωθούν οι παρακάτω φόροι και επιβαρύνσεις:
Ο φάκελος με τις μειώσεις φόρων – εισφορών, που έχει στα σχέδιά της η κυβέρνηση περιλαμβάνει:
- Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης 30% ή εναλλακτικά την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ από 12.000 που ισχύει σήμερα. Ταυτόχρονα θα περιορισθούν όλοι οι συντελεστές της κλίμακας κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Το κόστος της μείωσης υπολογίζεται σε 330 εκατ. ευρώ.
- Μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50%. Αυτό σημαίνει ότι το τέλος επιτηδεύματος, από 650 ευρώ θα μειωθεί στα 325 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στα 500 ευρώ για τις επιχειρήσεις. Το κόστος υπολογίζεται σε 250 εκατ. ευρώ.
- Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά σε συνδυασμό με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% δεν θα είναι οριζόντια αλλά στοχευμένη και αυτό, καθώς η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, που θα πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021, οδηγεί αναγκαστικά σε άλλες λύσεις και όχι στην οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ. Θα προσμετρηθεί το πόσο θα αυξηθεί η αξία των ακινήτων σε ορισμένες περιοχές, αλλά και πόσο θα μειωθεί σε κάποιες άλλες. Δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στη σταδιακή μείωση του συμπληρωματικού φόρου. Το κόστος υπολογίζεται περίπου στα 200 εκατ. ευρώ.
- Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά δύο επιπλέον μονάδες. Ήδη μειώθηκε κατά 0,9%. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η μείωση των εισφορών θα ενταχθεί σε ευρύ πλαίσιο μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας με στόχο να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το τελευταίο είναι κάτι περισσότερο από σίγουρο ότι μπορεί να γίνει, αφού θα συνδυαστεί με το πακέτο από το Ταμείο Ανάπτυξης.