Οικονομία

Τι θα γίνει με το χρέος των 270 δισ. ευρώ – Τα τρία σενάρια για τους ιδιώτες

- Πρώτος σταθμός το αυριανό Eurogroup που θα συμμετέχει ο νέος υπουργός Οικονομικών
- Μετά τη συμφωνία Μέρκελ - Σαρκοζί για τη συμμετοχή ιδιωτών στο τραπέζι βρίσκονται τρία σενάρια
- 270 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών, της ΕΚΤ και ελληνικών τραπεζών

Όλα τα σενάρια στο τραπέζι για τη συμμετοχή ιδιωτών στο νεο πακέτο – μαμούθ που ετοιμάζουν οι δανειστές για την Ελλάδα. Η “Συμφωνία της Βιέννης” έχει ως στόχο να εξασφαλιστεί, ότι σε περίπτωση που τα πράγματα δυσκολέψουν κι άλλο οι επενδυτές δεν θα πάρουν τα λεφτά και θα αρχίσουν να τρέχουν, αλλά θα τα αφήσουν στη χώρα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν επεξεργαστεί τρία βασικά σενάρια για το πώς θα συμμετέχει ο ιδιωτικός τομέας στο νέο δάνειο. Υπάρχει το “καλό” σενάριο που προβλέπει την εθελοντική “ανανέωση” των ομολόγων, ενώ τα άλλα δύο θα οδηγήσουν τους οίκους αξιολόγησης να θέσουν την Ελλάδα σε καθεστώς “επιλεκτικής χρεοκοπίας”, πράγμα που φοβάται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι, έκθεση της Κομισιόν περιγράφει τις επιλογές, οι οποίες θα συζητηθούν στο Eurogroup της Κυριακής. Αυτά είναι:

1.Το “καλό” σενάριο

Πρόκεται για μία διαδικασία “διαδοχικής ανανέωσης” των ομολόγων στη λήξη τους και θα βασίζεται κυρίως στην “ηθική πίεση” των ομολογιούχων. Το σχέδιο θα το αναλάβει κάθε κράτος ξεχωριστά για τις τράπεζές του και ξεκαθαρίζεται ότι δεν προβλέπεται χρήση εξαναγκασμού της συμμετοχής ιδιωτών.

Τα ομόλογα που πρέπει να ανανεωθούν όταν λήξουν ανέρχονται σε περίπου 85 δισ. ευρώ για την περίοδο από τα μέσα του 2011 ως το 2014 και τα νέα ομόλογα που θα δοθούν θα είναι διάρκειας ως επτά έτη. Το ζήτημα είναι πόση συμμετοχή από τους ιδιώτες θα υπάρχει. Αν είναι μικρή τότε το εγχείρημα δεν θα έχει επιτυχία και η χρηματοδότηση θα βρεθεί στον αέρα.

2.Το “ενδιάμεσο” σενάριο

Θα είναι επίσημο πρόγραμμα και θα υπάρχει κεντρικός έλεγχος όλων των διαδικασιών από τις ελληνικές αρχές με τη συνδρομή της τρόικας. Θα αφορά και πάλι την ανανέωση ομολόγων, ωστόσο όχι μόνο σε εθελοντική βάση. Στο σενάριο αυτό θα προβλέπονται και κίνητρα για τους ιδιώτες – κυρίως τράπεζες – που θα κληθούν να συμμετέχουν.

Το πλεονέκτημα του σεναρίου αυτού είναι ότι μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτών ωστόσο οι οίκοι αξιολόγησης μπορεί να θεωρήσουν την κίνηση αυτή ως μη ευνοϊκή αναδιάρθρωση και να μας θέσουν σε καθεστώς “περιορισμένης χρεοκοπίας” κάτι που σημαίνει ότι έτσι θα μας βλέπουν και οι αγορές.

3.Το “κακό” σενάριο

Αυτό το σενάριο προβλέπει ανταλλαγή ομολόγων τώρα και όχι στη λήξη τους και θα βασιστεί τόσο στην “πίεση” προς τους ομολογιούχους όσο και σε εξαναγκαστικά κίνητρα. Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα είναι αυξημένη ωστόσο σίγουρα οι οίκοι αξιολόγησης θα θέσουν τη χώρα σε καθεστώς “περιορισμένης χρεοκοπίας”, με αβέβαιο πότε θα βγούμε από την κατάσταση αυτή.

Στο σχέδιο αυτό, μιλάμε για ανταλλαγή ομολόγων ύψους 270 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 86 δισ. βρίσκονται σε ελληνικά χέρια, 49 δισ. στην ΕΚΤ και τα υπόλοιπα σε τράπεζες.

Τι θα γίνει στο Eurogroup της Κυριακής

Στο αυριανό Eurogroup, όπου θα συμμετέχει ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, οι ευρωπαίοι εταίροι θα εγκρίνουν – καλώς εχόντων των πραγμάτων και σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Επίτροπος Όλι Ρεν – την πέμπτη δόση της βοήθειας 12 δισ.ευρώ προς τη χώρα μας.

Δεύτερον θα δεσμευτούν, σύμφωνα με την Καθημερινή, για την χρηματοδότηση της χώρας μας τους επόμενους μήνες για να καμφθεί η αντίσταση του ΔΝΤ που φοβόταν μήπως οι Ευρωπαίοι μας εγκαταλείψουν και μείνει μόνο του στο πρόγραμμα.

Από εκεί και πέρα η βοήθεια πρέπει να περάσει από τα Κοινοβούλια των χωρών – μελών της Ευρωζώνης, πολλές φορές με “μάχη”. Η Κομισιόν εκτιμά οτι το ευρωπαϊκό μέρος της βοήθειας 8,7 δισ. ευρώ θα καταβληθεί στην Ελλάδα εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιουλίου.

Όπως και να έχει απαραίτητη προϋπόθεση για να φτάσουν στην Ελλαδα χρήματα είναι να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο από το Κοινοβούλιο ως το τέλος Ιουνίου. Σε περίπτωση που δεν γίνει αυτό οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα καταβληθούν χρήματα και η Ελλάδα θα κοιτάξει τη χρεοκοπία “κατάματα” πλέον.

Τα σενάρια για την συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτο που μπορεί να φτάσει ως και στα 150 δισ. ευρώ θα συζητηθούν, ωστόσο δεν θα παρθούν τελικές αποφάσεις.

Διαβάστε επίσης:

Επιτέλους τα βρήκαν – Ναι της Μέρκελ στο νέο πακέτο σωτηρίας με καρφιά στον Α.Σαμαρά
Αδιάλλακτος ο Τρισέ για την ελληνική λύση
Η συμφωνία Μέρκελ – Σαρκοζί εκτίναξε το ευρώ

Ραγδαίες εξελίξεις – Νέο σχέδιο σωτηρίας ΧΩΡΙΣ αναδιάρθρωση

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ: Ο υπουργός Ενέργειας της κυβέρνησης Τραμπ τάσσεται υπέρ του LNG και της πυρηνικής ενέργειας
Προηγούμενες διοικήσεις θεωρούσαν την ενέργεια εμπόδιο αντί για τεράστιο εθνικό περιουσιακό στοιχείο και για να είμαστε παγκοσμίως ανταγωνιστικοί, πρέπει να επεκτείνουμε την παραγωγή ενέργειας, τονίζει ο Κρις Ράιτ
ΗΠΑ: Ο υπουργός Ενέργειας της κυβέρνησης Τραμπ τάσσεται υπέρ του LNG και της πυρηνικής ενέργειας