Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Τι θα κρίνει το νέο πακέτο στήριξης – Γιατί παραμένει στο τραπέζι το άνοιγμα στις 22 Μαρτίου

Τι θα κρίνει το νέο πακέτο στήριξης – Γιατί παραμένει στο τραπέζι το άνοιγμα στις 22 Μαρτίου

Η ημερομηνία για το άνοιγμα της αγοράς, αποτελεί ακόμη έναν άγνωστο παράγοντας στη εξίσωση για την επιστροφή κανονικότητα. Στα οικονομικά υπουργεία έχουν ακόμη στο τραπέζι ως πιθανή ημερομηνία την 22α Μαρτίου, αν και από την πορεία των κρουσμάτων φαίνεται ότι αυτό το ενδεχόμενο μάλλον απομακρύνεται, αλλά όπως λένε αρμόδιες πηγές δεν φεύγει από το τραπέζι.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε, ασυνήθιστους για τον ίδιο, δραματικούς τόνους, είπε ότι προσεύχεται να ανοίξει η αγορά μία ώρα νωρίτερα. Παράλληλα απέφυγε να μιλήσει για το επόμενο πακέτο μέτρων στήριξης, αφήνοντας με σαφήνεια να εννοηθεί ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν με γνώμονα τις αντοχές της οικονομίας, αλλά και το πότε θα ξεκινήσει το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς.

Click4more Κούλουμα με μέτρα – Καλό Απρίλιο για άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων

Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας μπορεί να διατηρούνται σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα, περίπου 33 δισ., ωστόσο τα δύσκολα είναι μπροστά. Επίσης από τις αγορές εκτιμάται ότι μπορεί να αντληθούν περίπου άλλα 10 δισ., στην καλύτερη περίπτωση.

Από τα ταμειακά διαθέσιμα τα 16 δισ. ευρώ περίπου είναι «παρκαρισμένα» στο ESM και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν – τουλάχιστον κατά το δοκούν – και άλλα 7 δισ. πρέπει να μείνουν στα κρατικά ταμεία για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, δηλαδή ουσιαστικά μένουν περίπου 10 δισ. ευρώ.

Αθροιστικά δηλαδή στο μάξιμουμ είναι διαθέσιμα περίπου 20 δις ευρώ, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι όλα για φάγωμα, ενώ ένα μεγάλο μέρος αυτών ήδη έχουν καεί, αφού από αυτά πρέπει να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα.

Το επόμενο πακέτο για την στήριξη της οικονομίας δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη και δεν είναι ξεκάθαρο προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί. Θα είναι οριζόντιο ή στοχευμένο.

Ο υπουργός Οικονομικών χθες (10.03.2021) δεν πήρε θέση και είπε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν όταν θα υπάρχει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της πανδημίας. Βέβαια αυτό αφορά π.χ. τα ενοίκια, την 8η επιστρεπτέα, την αναστολή των συμβάσεων εργασίας κ.λπ.

Μέχρι τότε πάντως θα τρέξουν τα μέτρα που ήδη έχουν αποφασιστεί και που είναι:

  • Η Επιστρεπτέα 7, που έχει προϋπολογισμό 1 δις ευρώ. θα ανοίξει μέσα στο επόμενο 10ήμερο. Σύμφωνα με τα όσα είπα ο υπουργός Οικονομικών ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα λάβουν τον φθηνό δανεισμό, δεν θα είναι μικρότερος από αυτόν που έλαβε την επιστρεπτέα 6. Να σημειωθεί ότι οι όροι δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστοί, προφανώς ως διάστημα αναφοράς θα είναι το πρώτο 2μηνο του έτους και ως ασφαλιστική δικλείδα εκτός από τα 200 ευρώ, ως ελάχιστο ποσό τζίρου τον μήνα πέρυσι το αντίστοιχο 2μηνο, να μην υπάρχει αύξηση τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019.
  • Την Παρασκευή θα ανακοινωθεί κατά πάσα πιθανότητα το ΓΕΦΥΡΑ 2 που αφορά την επιδότηση τόκων δανείων για επιχειρηματικά δάνεια, αυτών που έχουν πληγεί από την πανδημία. Το ποσό που έχει προϋπολογιστεί είναι 300 εκατ. Προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι τα δάνεια είτε να εξυπηρετούνται, είτε να έχουν ρυθμιστεί. Θα συμμετάσχουν και καταγγελμένα, αρκεί βέβαια να προχωρήσουν στην ρύθμιση του δανείου.
  • Χρηματοδότηση παγίων δαπανών: το πρόγραμμα θα φτάσει τα 500 εκατ. και θα περιλαμβάνει κυρίως επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία, έχουν ζημιές και δεν έχουν λάβει άξια λόγου ποσά από το μέτρο της επιστρεπτέας.

Μετά από αυτά, τα όποια μέτρα θα αποφασιστούν ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και την ημερομηνία ανοίγματος της αγοράς.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις