Site icon NewsIT

Τι θα πει τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός

12.12.2009 | 19:16
Τι θα πει τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός

Στην έναρξη του κοινωνικού διαλόγου ο Γιώργος Παπανδρέου...

θα μιλήσει για περικοπή δαπανών και  για τα  “ρετιρέ” εισοδημάτων, μισθών και μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Θα μιλήσει επίσης γι’ αυτούς που φοροδιαφεύγουν συστηματικά και τα μέτρα που πρόκειται να ληφθουν εις βάρος τους. Θα πεί ακόμα για την ανάγκη αναδιανομής του πλούτου και των εισοδημάτων μέσω ενός φορολογικού συστήματος που ναι μεν δεν θα εξαιρεί κανέναν αλλά κυρίως θα επιβαρύνει αυτούς που φοροδιαφεύγουν συστηματικά. Με το νέο φορολογικό σύστημα θα επιβαρυθνούν περαιτέρω κατηγορίες μισθωτών που μέχρι σήμερα απολάμβαναν ασυλία μέσω των αυτοτελώς φορολογούμενων εισοδημάτων.  

Ανεξάρτητα απο το διάλογο για αλλαγές στη φορολογία η Κυβέρνηση είναι δεδομένο οτι θα φέρει “μπροστά” μέτρα τα οποία άλλα έχει ήδη εξαγγείλλει και άλλα έχει αφήσει ανοιχτό να εφαρμοστούν. Στην πρώτη κατηγορία είναι οι φόροι στα τσιγάρα και τα ποτά και στην  δεύτερη τα καύσιμα και οι αντικειμενικές αξίες.

Πάντως υπάρχουν εισηγήσεις στο οικονομικό επιτελείο έαν τα έσοδα εξακολουθήσουν να είναι στο κόκκινο, να αυξηθεί απο 2 έως 4 μονάδες ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ που σήμερα είναι 19%.

Πάντως, προς το παρόν η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε πρώτη φάση να λάβει μέτρα όπως πχ. πάγωμα μισθών και συντάξεων που βρίσκονται πάνω απο ένα όριο γιατί και οι αγορές αλλά και η ΕΕ θεωρούν οτι εκεί εντοπίζεται η πληγή της ελληνικής οικονομίας.

Οπωσδήποτε όμως, θα ληφθούν και μέτρα φοροεισπρακτικού χαρακτήρα καθώς τα ταμεία του δημοσίου είναι κυριολεκτικώς άδεια.

Αξίζει να τονιστεί οτι σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του NewsIt, την Παρασκευή το βράδυ αρμόδιοι παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών έλεγαν οτι αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει καμία προεργασία για κανένα μέτρο που αφορά στη φορολογία. Αυτό διότι υπήρχε η πληροφορία οτι μέσα στο Σαββατοκύριακο οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών θα δούλευαν πυρετωδώς για να συντάξουν φορολογικές ρυθμίσεις άμεσης εφαρμογής.

Ο πρωθυπουργός μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ προανήγγειλε κρίσιμες αποφάσεις για την ανάταξη της οικονομίας. Προσπάθησε μάλιστα να καθησυχάσει τους πολίτες ότι δεν πρόκειται να πληγούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

 
Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε φιλολογίες όσα μεταδίδονται τις τελευταίες ημέρες για «πάγωμα» μισθών ή παρόμοιες αποφάσεις το έπομενο διάστημα και επέμεινε ότι η λύση του προβλήματος της ελληνικής οικονομίας, την οποία περιέγραψε και στους Ευρωπαίους εταίρους, θα γίνει με την πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της διαφθοράς, την οποία χαρακτήρισε συστημική.
 
Υπό αυτό το πρίσμα ο Πρωθυπουργός απέρριψε προς το παρόν το ενδεχόμενο λήψης νέων ή έκτακτων μέτρων. Όμως αυτά τα έκτακτα μέτρα φαίνεται πως ήδη μελετούνται και επεξεργάζονται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
 
Και όπως όλα δείχνουν το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών της Τρίτης δεν θα μείνει μόνο στην διαφθορά αλλά θα έχει και…οικονομικό χαρακτήρα. Ο κ. Γ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι το τρίπτυχο που θα εισηγηθεί στους πολιτικούς αρχηγούς θα αποτελείται από τρεις βασικούς άξονες: τις άμεσες παρεμβάσεις τους προσεχείς μήνες, τις διαρθρωτικές αλλαγές και τη σταδιακή αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας.

Τα σενάρια για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας αλλά και του κάθε Έλληνα πολίτη είναι δραματικά σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν ανακοινώσει εδώ και τώρα δραστικά μέτρα για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους.
 
«Βρισκόσαστε στο χείλος του γκρεμού», σχολίαζε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμη ευρωπαϊκή πηγή. Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη περιμένουν τώρα τις κυβερνητικές ανακοινώσεις τη Δευτέρα για τα νέα μέτρα. Διαφορετικά, προειδοποιούν ότι οι εξελίξεις θα είναι καταστροφικές.
 
Τα σενάρια «καταστροφής» που παρουσιάζουν, σε περίπτωση που τα μέτρα δεν κριθούν ανάλογα των περιστάσεων, είναι :
  • Δεν θα βρίσκουμε δανειστές.
  • Μια νέα υποβάθμιση όπως αυτή που αναμένεται από τη Standard & Ρoor΄s και τη Μoody΄s, θα εκτινάξει στα ύψη το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου.
  • Υπάρχει μάλιστα κίνδυνος, εφόσον η διαφορά των ελληνικών με τα γερμανικά επιτόκια δανεισμού ξεπεράσει ένα όριο, π.χ. το 3%- 4%, να καταστεί ανεξέλεγκτο.
 
Στην πραγματικότητα, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορεί τότε να βρει δανειστές και θα πρέπει να αναζητήσει άλλη πηγή χρηματοδότησης. Αυτή θα είναι είτε η Ευρωπαϊκή Ένωση είτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
 
Μέσα στην εβδομάδα που πέρασε η ελληνική οικονομία “χτυπήθηκε” δύο φορές από δύο οικονομικούς οίκους. Η Fitch και η Standard & Poor’s υποβάθμισαν την ελληνική οικονομία. Αυτό όμως είχε και συνέπεια και στο χρηματιστήριο της Αθήνας που έπεφτε χωρίς να σταματήσει. Συνολικά η εβδομάδα ήταν από τις χειρότερες που βίωσε η ελληνική αγορά μετοχών το τελευταίο διάστημα με τις συνολικές απώλειες στις πέντε συνεδριάσεις της να φτάνουν, στο 9,35%, ενώ από την αρχή του έτους τα κέρδη έχουν πλέον συρρικνωθεί στο 20%.
 
Την Παρασκευή παρά τη σχετική αισιοδοξία ότι δεν θα επαληθευτούν τα αρνητικά σενάρια για την οικονομία, το χρηματιστήριο σημείωσε πτώση και ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.160,68 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες σε ποσοστό 2,41%. Η συνεδρίαση της Δευτέρας θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς αφενός αναμένεται η εξαγγελία των μέτρων για την οικονομία, αφετέρου επισκέπτονται την Ελλάδα εκπρόσωποι της Moody’s.
 
Πέρα από την κυβέρνηση δυσκολίες στην εξασφάλιση ρευστότητας θα αντιμετωπίσουν και οι τράπεζες. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη δανεισθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα , με χαμηλό επιτόκιο και ευνοϊκούς όρους δίνοντας ως εγγύηση ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου περίπου 42 δισ. ευρώ, που θα πρέπει τώρα να αποπληρώσουν. Αυτό αναμένεται να ασκήσει μεγάλη πίεση στη ρευστότητά τους. Το ευνοϊκό άλλωστε καθεστώς, των 12μηνων δανείων, με επιτόκιο 1% και με εγγύηση ομόλογα μέχρι και με βαθμό ΒΒΒ-, που εξασφάλιζε μέχρι τώρα η ΕΚΤ θα τελειώσει σύντομα.
 
Η υποβάθμιση από τη Fitch αιφνιδίασε πολλούς στην κυβέρνηση, αλλά και στην Ευρώπη, καθώς περίμεναν ότι μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οίκοι αξιολόγησης θα τηρούσαν στάση αναμονής μέχρι να ανακοινώσει η κυβέρνηση τα μέτρα της. Όμως, ισχυρότερες από τις καθησυχαστικές ήταν οι δηλώσεις ανησυχίας, τις οποίες φαίνεται πως έκαναν στο παρασκήνιο τις τελευταίες ημέρες άλλοι παράγοντες της Ευρώπης. Αυτοί οι παράγοντες έπεισαν τους αξιολογητές ότι η Ελλάδα δεν προτίθεται να πάρει σοβαρά μέτρα, οπότε επισπεύσθηκε η υποβάθμιση.
 
Υπάρχουν πολλοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που παραμένουν ιδιαιτέρως ενοχλημένοι από την Ελλάδα. Το δημοσίευμα την περασμένη εβδομάδα του γερμανικού περιοδικού «Spiegel» είναι από αυτή την άποψη αποκαλυπτικό. Μεταξύ άλλων επικαλείται πηγή της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, η οποία τάσσεται υπέρ του να μην υποστηριχθεί η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση που αντιμετωπίσει κίνδυνο χρεοκοπίας και να υποστεί τις συνέπειες των πράξεών της. Ιδιαιτέρως σκληρός παραμένει σύμφωνα με πληροφορίες και ο πρόεδρος της ευρωζώνης ΖανΚλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος έγραψε ιστορία με το περίφημο «το παιχνίδι τελείωσε».
 
Η Ελλάδα αποτελεί στόχο μέσω του οποίου επιχειρείται να πληγεί το ευρώ, προς όφελος των εκτός ευρώ νομισμάτων, όπως το δολάριο και η βρετανική λίρα. Και αυτό φαίνεται από τα πολλά αρνητικά δημοσιεύματα των τελευταίων εβδομάδων στις αγγλικές εφημερίδες αλλά και στα βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα.
 
 
Ο υπουργός Οικονομικών ξεκινάει ένα ταξίδι αστραπή την ερχόμενη εβδομάδα σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπου θα συναντηθεί με ομολόγους του. Εκεί θα τους ενημερώσει για το πρόγραμμα εξυγίανσης των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας.
Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι χθες συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση των spreads των ελληνικών ομολόγων, μετά τη ραγδαία άνοδό τους, εξαιτίας του κλίματος αβεβαιότητας και δυσπιστίας που έχει διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές χρήματος για την οικονομία της Ελλάδος. Κατά τη χθεσινή ημέρα η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας υποχώρησε ακόμη και κάτω από τις 210 μονάδες έναντι 235 μονάδων βάσης την Πέμπτη και 255 μονάδων βάσης την Τετάρτη, όταν και κατεγράφη υψηλό οκτώ μηνών.
 
Όπως επισημαίνουν αναλυτές, η υποχώρηση των spreads το προηγούμενο διήμερο είναι αποτέλεσμα της αποφασιστικότητας που επιδεικνύει η κυβέρνηση για το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών, η οποία εκφράστηκε με δηλώσεις και του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου.

Διαβάστε Επίσης:
Γ.Παπακωνσταντίνου: “Ο πιο δύσκολος προϋπολογισμός της μεταπολίτευσης”!
Αποκάλυψη NewsIt.gr: Έρχεται νέα έκτακτη εισφορά
Ξαφνικά έχουν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα
Σχόλιο Γ. Λοβέρδου για τη Σύνοδο Κορυφής

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version