Το νέο πρόγραμμα ανάμεσα στην Ελλάδα και το ΔΝΤ θα διαρκέσει 12 μήνες και το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει χρηματοδοτικά εκτός εάν οι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν στα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, όπως ζητά το Ταμείο. Δηλαδή σε:
– Μειώσεις των επιτοκίων
– Συγχώνευση των δανείων και
– Επιμήκυνση αποπληρωμής 20 ετών
Και αυτό γιατί το ΔΝΤ, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους, επιμένει να θεωρεί πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Και όπως είπε πηγή στην Ουάσιγκτον που γνωρίζει τις συζητήσεις του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους «πρέπει όλοι να το αποδεχθούν», γιατί διαφορετικά η Ελλάδα θα συνεχίσει να μην είναι ένα κανονικό κράτος.
Κατά τη συνεδρίαση, το ΔΝΤ αναμένεται να εγκρίνει μεν το ποσό του 1,6 δισ. αλλά τα λεφτά δεν θα εκταμιευθούν. Είναι η ασφαλιστική δικλείδα που εφευρέθηκε και δίνει τη δυνατότητα στο ΔΝΤ να περάσει αλώβητο από αυτή την “περιπέτεια”, τόνισε η πηγή, η οποία παραδέχθηκε ότι η μόνη χαμένη είναι και πάλι η Ελλάδα.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το θέμα του «ταβανιού» για το χρέος, είναι γνωστό. Η Αθήνα αποδέχθηκε ότι δεν γίνεται να αυξάνεται το δημόσιο χρέος όταν συζητείται η διαδικασία της απομείωσης, όπως ζητά το ΔΝΤ. Διότι, τόνισε η πηγή, το χρέος δεν επιτρέπεται να αυξηθεί «όταν μία χώρα γνωρίζει ότι κάποια στιγμή θα το κουρέψουν οι δανειστές σου».
Το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει σχέση με το Πρόγραμμα αυτό καθ’ αυτό. «Είναι μία κουρτίνα», τόνισε η πηγή, «που βοηθά να αναβληθεί η αναδιάρθρωση του χρέους». Υποστήριξε, όμως, ότι το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι έχουν δεσμευθεί ότι θα δοθεί λύση μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε για τις μεταρρυθμίσεις και μέσα στις δεσμεύσεις περιλαμβάνεται η υποχρέωση ότι θα φροντίσει για τη βιωσιμότητα του χρέους. Απαγορεύεται η αύξηση του χρέους, αλλά δεν απαγορεύεται η αναχρηματοδότηση των δανείων.
Η πηγή σημείωσε ότι συμβαίνει και το οξύμωρο: Αν δοθεί τελικά η ελάφρυνση του χρέους, το Ταμείο θα παραχωρήσει τα 1,6 δισ. που θα εγκριθούν από το Δ.Σ., οπότε θα αυξηθεί και το χρέος! Η πηγή σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δώσει αυξήσεις, δεν μπορεί να κάνει προσλήψεις, δεν έχει τη δυνατότητα να «πειράξει» προς τα πάνω τις συντάξεις, επειδή όλα τα παραπάνω αυξάνουν το χρέος.
Η εξέλιξη αυτή δεν ικανοποιεί την Αθήνα, αλλά δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά, τόνισε η πηγή και πρόσθεσε, αναφορικά με το θέμα της «απαγόρευσης» του ΔΝΤ για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές: «Απ’ ό,τι καταλαβαίνω το ΔΝΤ άλλαξε την διατύπωση στα τεχνικά κείμενα και από το πλαφόν στο όριο της γενικής κυβέρνησης, έθεσε πλαφόν στο όριο της κεντρικής κυβέρνησης. Είναι κάτι που φαίνεται μία απλή λεκτική αλλαγή αλλά αλλάζει ουσιαστικά τα πάντα διότι κυρίως εξαλείφει το αποθεματικό των 9,5 δισ.»
Η πηγή αναρωτήθηκε: Τι συμφέρει τελικά στην Ελλάδα; Η έξοδος στις αγορές ή το δάνειο από τον ESM με επιτόκιο της τάξης του 1%; Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ φέρονται να έχουν υπογραμμίσει σε όλες τις πλευρές ότι «δεν θέλουν την Ελλάδα τρόφιμο των δανείων. Επιθυμούν μία φυσιολογική κατάσταση. Και αναζητούν φόρμουλα για να μην αναγκαστεί η Ελλάδα να υπογράψει τέταρτο πρόγραμμα, που ουδείς το επιθυμεί». Στο Ταμείο πιστεύουν ότι αν η έξοδος στις αγορές είναι αποτυχημένη -εκφράζουν φόβους και για επιτόκια της τάξης του 7% (!)- τότε μοιραία η Ελλάδα θα παραμείνει υπό επιτήρηση και θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα, που χαρακτηρίζεται οδυνηρή εξέλιξη για τη χώρα.
Πηγή: mignatiou.com