Οικονομία

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Στουρνάρα μετά το “ντου” οικονομικών εισαγγελέων στα γραφεία της συζύγου του κεντρικού Τραπεζίτη – Όλο το παρασκήνιο

- Ανακοίνωση "κόλαφος" της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα: "Ο πραγματικός στόχος είναι ο σύζυγός μου"
- Με εντολή της Ελένης Ράϊκου η εισαγγελική έρευνα στα γραφεία της συζύγου του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας
- Τι λένε... ανεπίσημα το Μαξίμου και η πλευρά της ΤτΕ
- Η έρευνα έγινε στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας για οικονομικές ατασθαλίες στο ΚΕΕΛΠΝΟ
- Οι εισαγγελείς διαφθοράς κατέσχεσαν έγγραφα και ηλεκτρονικά στοιχεία που αφορούν εταιρία της συζύγου του κ. Στουρνάρα
- Η Σταυρούλα Νικολοπούλου φέρεται να είχε λάβει διαφημιστικές δαπάνες από το ΚΕΕΛΠΝΟ
- «Τους ζητήθηκε να δείξουν ταυτότητες και αρνήθηκαν» τονίζει η πλευρά του Γιάννη Στουρνάρα
- Δείτε φωτογραφίες από το σημείο

Με εντολή της Εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, έγινε έφοδος στα γραφεία της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα, Σταυρούλας Νικολοπούλου – Στουρνάρα. Η έφοδος των εισαγγελέων διαφθοράς έγινε στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται με αφορμή καταγγελίες για οικονομικές ατασθαλίες στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το παρασκήνιο

Όπως ήταν επόμενο, η είδηση αυτή ήταν από αυτές που λέμε… βόμβες. Αυτά που λέγονται στο… παρασκήνιο είναι πολλά, ωστόσο οι δύο πλευρές -κυβέρνηση και ΤτΕ- διατηρούν ψύχραιμη στάση.

Όπως αναφέρθηκε στην τηλεοπτική εκπομπή Live News, με τον Νίκο Ευαγγελάτο, στο E tv, κάποιοι συνδέδουν το συγκεκριμένο γεγονός με το ότι ο κ. Στουρνάρας ουσιαστικά δεν ενέκρινε τη νέα διοίκηση της Τραπέζης Αττικής, δηλαδή τον κ. Ρουμελιώτη και τον κ. Σαπουντζόγλου.

Ειδικότερα για την Τράπεζα Αττικής που είναι μη συστημική τράπεζα, η διοίκησή της θα πρέπει να εγκριθεί μόνο από την Τράπεζα της Ελλάδος. Κάποιοι αναφέρουν ότι δεν ήταν τυχαίο ότι ενώ υπήρξε από το πρωί μια πληροφορία ότι δεν θα εγκρίνει ο κ. Στουρνάρας τους κυρίους Ρουμελιώτη και Σαπουντζόγλου, να πάνε μετά οι οικονομικοί εισαγγελείς στο σπίτι του Γιάννη Στουρνάρα για έρευνα σχετικά με την εταιρεία της συζύγου του όταν ήταν στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Αυτά βέβαια αποτελούν μονάχα πληροφορίες και η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι η Δικαιοσύνη δρα ανεξάρτητα και δεν έχει καμία σχέση το ένα γεγονός με το άλλο.

Μάλιστα υπήρξε κι ένα τηλεφώνημα του κυρίου Στουρνάρα στον κύριο Τσίπρα. Οι δύο άνδρες μίλησαν σε καλό κλίμα και αυτό που ειπώθηκε είναι ότι η Δικαιοσύνη κάνει την δουλειά της. “Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του κεντρικού Τραπεζίτη” διαμηνύουν στο Μαξίμου“.

Η πλευρά ΤτΕ

Από την πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως αναφέρθηκε στο Live News, κύκλοι του Γιάννη Στουρνάρα αναφέρουν πως ήδη είχε διαρρεύσει από την προηγούμενη εβδομάδα από την ΤτΕ ότι θα εφαρμόσει πιστά το νόμο στο θέμα των δύο στελεχών που επρόκειτο να τεθούν επικεφαλής της Attica Bank δηλαδή του κυρίου Σαπουντζόγλου ως προέδρου και του κυρίου Ρουμελιώτη ως διευθύνοντα συμβούλου.

Αυτό σήμαινε αυτομάτως ότι ήταν πολύ δύσκολο η ΤτΕ να εγκρίνει αυτά τα δύο πρόσωπα γιατί υπήρχαν κολλήματα σύμφωνα με το νόμο. Γι’ αυτό ακριβώς έρχονται τώρα από την Τράπεζα της Ελλάδος με τη μορφή διαρροών να πουν ότι η σημερινή κίνηση αποδίδεται σε κάποιο βαθμό σε κυβερνητικούς κύκλους, οι οποίοι δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένοι από τις αποφάσεις του κυρίου Στουρνάρα.

Δεν εννούν την αντιπροεδρία της Κυβέρνησης με την οποία συνεργάζονται, επειδή ακριβώς ο κύριος Δραγασάκης είναι αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα…

Το χρονικό

Οι εισαγγελείς διαφθοράς κατέσχεσαν έγγραφα και ηλεκτρονικά στοιχεία που αφορούν εταιρία της συζύγου του κ. Στουρνάρα η οποία φέρεται να είχε λάβει διαφημιστικές δαπάνες από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σύμφωνα πάντως με την πλευρά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, όταν έγινε η έφοδος, ζητήθηκε από τους εισαγγελείς να επιδείξουν ταυτότητα αλά εκείνοι αρνήθηκαν.

Αυτή είναι η δεύτερη προκαταρκτική που διενεργούν οι εισαγγελείς διαφθοράς σχετικά με διαφημιστικές δαπάνες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Πριν από λίγους μήνες και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2016 είχε ασκηθεί ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Διαφθοράς σε βάρος των μελών του ΔΣ και του Διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά τα έτη 2011-2013, για απιστία σχετική με την υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, τότε από την διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης προέκυψε αφενώς πως το ΚΕΕΛΠΝΟ, διενήργησε διαγωνισμό για το υποέργο «Εθνική Επικοινωνιακή Εκστρατεία Πρόληψης για τον Καρκίνο», στον οποίο αναδείχθηκε ανάδοχος η ένωση εταιριών AGENDA ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ, ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ-MINDWORK BUSINESS SOLUTIONSΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΕ, με την οποία υπογράφηκε, τον Ιανουάριο 2011, σύμβαση κατόπιν της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του. Όμως η δράση αυτή ήταν εκτός του σκοπού του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο οποίος συνίσταται στην παρακολούθηση, το συντονισμό και την υποβοήθηση ενεργειών για την πρόληψη της εξάπλωσης μεταδοτικών νοσημάτων, στα οποία δεν συμπεριλαμβάνεται ο καρκίνος.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που δέχεται κρατική επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Επιπλέον από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς προέκυψε ότι σε Κοινή Υπουργική Απόφαση ορίζεται ότι οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί υποχρεούνται να μεταδίδουν δωρεάν μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου που αφορούν πρόληψη ασθενειών ή παθήσεων, τα οποία προέρχονται από φορείς όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλουν σχετικό αίτημα προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν υπέβαλε τέτοιο αίτημα, ενώ ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρίας MINDWORK BUSINESSSOLUTIONS είχε παλαιότερα καταδικασθεί σε ποινή φυλάκισης 2 ετών για μη έγκαιρη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, γεγονός που αποτελούσε λόγο αποκλεισμού της από τη συμμετοχή στη σύμβαση.

Για τη συγκεκριμένη προβολή, το ΚΕΕΛΠΝΟ κατέβαλε ποσό άνω των 600.000 ευρώ.
Επιπλέον προέκυψε ότι τον Ιανουάριο 2012, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε συμβάσεις ύψους 350.000 ευρώ με την εταιρία A&B ADVERTISING ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕ, με αντικείμενο την προβολή διαφημιστικών σποτ για την εποχική γρίπη, η οποία όμως αποτελεί περιοδικά επαναλαμβανόμενο φαινόμενο και δεν έχει έκτακτο και απρόβλεπτο χαρακτήρα, για τον οποίο και μόνο επιτρέπεται η παράκαμψη της διαδικασίας δημοσίευσης σχετικής προκήρυξης σε δύο ημερήσιες εφημερίδες, τα δε κριτήρια της σχετικής ανάθεσης στην εν λόγω εταιρία παρέμειναν αδιευκρίνιστα.

Στη συνέχεια, το Φεβρουάριο 2012, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε προγραμματική συμφωνία με τον ΕΟΦ, για τη χρηματοδότηση της υλοποίησης δράσεων σχετικά με τα γενόσημα φάρμακα και τη φαρμακοεπαγρύπνηση, χωρίς όμως τούτο να προβλέπεται από το νόμο που διέπει τη λειτουργία του ή τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του. Σε εκτέλεση της σύμβασης, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε σύμβαση ύψους της τάξης των 230.000 ευρώ με την ίδια εταιρία και πάλι χωρίς τη δημοσίευση σε δύο εφημερίδες και χωρίς να τεκμηριώνονται τα κριτήρια επιλογής της συγκεκριμένης εταιρίας.

Περαιτέρω, το Δεκέμβριο 2013, το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφάσισε την υλοποίηση επτά δράσεων για τους ίδιους σκοπούς, συνάπτοντας συμβάσεις συνολικού ύψους της τάξης των 1.300.000 ευρώ, με αντικείμενο τη δημιουργία και εκπομπή / προβολή από ραδιοφωνικούς / τηλεοπτικούς σταθμούς μηνυμάτων (σποτ), χωρίς τη δημοσίευση της προκήρυξης σε δύο εφημερίδες και παρά το γεγονός ότι ήδη κατείχε αντίστοιχο σποτ, προερχόμενο από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Ασθενειών και Ελέγχου (European Centre for Disease Prevention and Control: ECDC), για το οποίο είχε καταβάλει δαπάνη για την προσαρμογή του, έτερο σποτ συμπαραγωγής ECDC με τίτλο: “Πρόληψη εποχικής γρίπης”, αναρτημένο στο κανάλι του, στη διαδικτυακή σελίδα www.youtube.com, καθώς και σποτ με τίτλο: “Τα αντιβιοτικά δεν είναι καραμέλες”, αναρτημένο στο ίδιο ως άνω κανάλι του. 

Επιπλέον, το ΚΕΕΛΠΝΟ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει δωρεάν τις εν λόγω προβολές-μεταδόσεις, βάσει των διατάξεων περί δωρεάν μετάδοσης μηνυμάτων κοινωνικού περιεχομένου. Μάλιστα το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σποτ για τη γρίπη παραδόθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ ήτοι χρόνο μεταγενέστερο της φερόμενης προβολής του.

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα