- Αξιωματούχος: Όποιος είναι στα λογικά του δεν μπορεί να δεχθεί νέα μέτρα για να μείνει ανέπαφο το δημόσιο - Το Μαξίμου αμέσως μετά τη διαρροή έσπευσε να διαψεύσει το ενδεχόμενο απολύσεων στο δημόσιο - Στο μικροσκόπιο του Eurogroup της 4ης Μαρτίου θα βρεθεί η πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα - Το ΔΝΤ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέων μέτρων εάν δεν υπάρξει αποτελεσματικότητα στους φόρους - ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ
Για άλλη μία φορά ο έλληνας πολίτης έρχεται αντιμέτωπος με το παιχνίδι διαρροών μεταξύ Βρυξελλών, Ουάσινγκτον και κυβέρνησης με μοναδικό σκοπό το “σερβίρισμα” νεών μέτρων με τον πιο ήπιο τρόπο.
Αυτή τη φορά το παιχνίδι ξεκίνησε ευρωπαίος αξιωματούχος του Eurogroup στις Βρυξέλλες ο οποίος δήλωσε πως απαιτείται μεταρρύθμιση του δημοσίου και μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, κάτι που αποτελεί σαφή παραδοχή πως οι Βρυξέλλες ζητούν απολύσεις από το δημόσιο μέσα στο 2013.
Αμέσως μετά την είδηση αυτή σήμανε συναγερμός στο Μέγαρο Μαξίνου που έσπευσαν να διαψεύσουν τη συγκεκριμένη είδηση. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας με εντολή Σαμαρά τηλεφώνησε στον επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ ζητώντας του ουσιαστικά εξηγήσεις για τις δηλώσεις περί απολύσεων για να πάρει τη διαβεβαίωση ότι δεν έχει θέσει θέμα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βίζερ είναι ο «ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης», που νωρίτερα σήμερα είχε χαρακτηρίσει με δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, «υπερτροφικό» τον ελληνικό δημόσιο τομέα, αναφέροντας ότι το Μνημόνιο προβλέπει ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να καταρτίσουν οργανογράμματα ανά υπουργείο εντός του πρώτου τριμήνου του 2013, δηλαδή να τεθούν οι στόχοι για τις αποχωρήσεις από το δημόσιο τομέα.
Μάλιστα, ο συγκεκριμένος αξιωματούχος της ευρωζώνης φέρεται να είχε δηλώσει πως “όποιος είναι στα λογικά του δεν μπορεί να λέει ότι θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα για να διατηρηθεί το μέγεθος του δημοσίου. Αυτό θα το θεωρούσα πέρα ως πέρα απαράδεκτο», είπε.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του αναπληρωτή εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ουίλιαμ Μάρεϊ, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο απολύσεων 25 χιλιάδων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ότι η προσαρμογή του επιπέδου της απασχόλησης εξαρτάται από την προσπάθεια των ελληνικών αρχών για να γίνει καλύτερη δουλειά στην είσπραξη των φόρων και ότι ακόμη δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Αυτή ακριβώς η δήλωση αφήνει όλα τα παράθυρα ανοιχτά για απολύσεις στο δημόσιο και μάλιστα εντός του 2013.
Ο κ. Μάρεϊ σημείωσε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει σχέδιο για το απαιτούμενο προσωπικό σε κάθε δημόσια υπηρεσία και ότι οι κρίσιμες θέσεις δεν θα επηρεαστούν και πως μπορεί να υπάρξουν προσαρμογές. Επίσης, υποστήριξε ότι δεν έχουν συζητήσει αριθμούς για απολύσεις, επαναλαμβάνοντας ότι το “τελικό αποτέλεσμα” θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα του φορολογικού συστήματος.
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΔΝΤ
Ο κ. Μάρεϊ επισήμανε ότι αν υπάρξει περισσότερη πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και κυρίως στην αποτελεσματικότερη είσπραξη των φόρων, τότε η κυβέρνηση μπορεί να αποφύγει περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, όπως είπε, τονίζοντας ότι «είναι σπουδαίο να βελτιωθεί το φορολογικό σύστημα», ενώ απέφυγε να απαντήσει για τη σχετική έκθεση του ΔΝΤ και της ΕΕ που αφορά το φορολογικό.
Για τον Πολ Τόμσεν επισήμανε ότι θα βρίσκεται στην Ελλάδα αρχές της επόμενης εβδομάδας και ότι ήδη βρίσκεται στη χώρα μας τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ, το οποίο σε συνεργασία με την ΕΕ και την ΕΚΤ αξιολογεί την πρόοδο του προγράμματος και ότι η αποστολή της τρόικας θα ολοκληρωθεί στα μέσα Μαρτίου, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ ερευνά το θέμα της επιμήκυνσης και την αξιολόγηση του προγράμματος για την Ελλάδα με βάση το άρθρο IV του καταστατικού του ΔΝΤ, για το οποίο θα ετοιμαστεί έκθεση.
Διαβάστε επίσης:
Κομισιόν: στο 4,6% το έλλειμμα της Ελλάδας – 27% θα φτάσει η ανεργία
Ρέγκλινγκ: Τι σημασία έχει ο πολλαπλασιαστής με το έλλειμμα το 15,6%;