Ένα μικρό δείκτη τιμών καταναλωτή θα έχει στο εξής κάθε σούπερ μάρκετ σε υλοποίηση της συμφωνίας που κατέληξαν χθες, Τετάρτη (05.10.2022) το υπουργείο Ανάπτυξης και οι εκπρόσωποι του κλάδου.
Όπως μάλιστα αποκάλυψε το βράδυ της Τετάρτης ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, μέσα από μία ειδική εφαρμογή θα γνωστοποιούνται οι τιμές για τα πενήντα βασικά προϊόντα που θα εντοπίζουν στα σούπερ μάρκετ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με αυτά που έγιναν γνωστά χθες, μετά την συνάντηση που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, επήλθε συμφωνία ώστε κάθε αλυσίδα σούπερ μάρκετ να παρουσιάσει μέσα στον Οκτώβριο το καλάθι της νοικοκυράς, μέσα στο οποίο θα περιλαμβάνονται 50 προϊόντα από 20 βασικές κατηγορίες και τα οποία θα είναι διαφορετικά από κάθε αλυσίδα.
Εκεί θα γίνει προσπάθεια, έτσι ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές στο μέτρο του δυνατού. Στην σχετική λίστα θα συμπεριλαμβάνονται 50 προϊόντα απαραίτητα, για τη διαβίωση ενός νοικοκυριού στο οποίο και θα δοθεί η μάχη να συγκρατηθούν οι τιμές. Ωστόσο δεν διευκρινίστηκε από τους εκπροσώπους των αλυσίδων σούπερ μάρκετ ποια θα είναι η χρονική διάρκεια αυτής της πρωτοβουλίας.
Ο Ν. Παπαθανάσης, τόνισε πάντως, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η συμφωνία με τα σούπερ μάρκετ είναι δεσμευτική ή είναι «συμφωνία κυρίων» τόνισε ότι, «δεν έχουμε σταματήσει να συζητάμε με τα σούπερ μάρκετ. Το κάναμε και κατά την περίοδο της πανδημίας. Έχουμε βάλει ένα πλαφόν στο ποσοστό κέρδους. Κάτι το οποίο το ελέγχουμε γι’ αυτό και επιβάλλουμε πρόστιμα. Δηλαδή δεν θέλουμε να υπάρξει υψηλότερο ποσοστό κέρδους από αυτό που υπήρχε την 1/1/2021, τότε που λειτουργούσε ομαλά η αγορά. Τώρα τι κάνουμε; Ερχόμαστε και ζητάμε από τα σούπερ μάρκετ να δημιουργήσουν ένα καλάθι της νοικοκυράς με 50 προϊόντα. Τα απαραίτητα προϊόντα».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πρόσθεσε δε, ότι η ανάρτηση των τιμών για τα 50 βασικά προϊόντα θα γίνεται μέσω εφαρμογής.
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Αυτό το καλάθι θα υπάρχει αναρτημένο έτσι ώστε να μπορεί ο κάθε καταναλωτής να δει τι αγοράζει και πόσο μπορεί να το αγοράσει. Και θεωρούμε ότι τα σούπερ μάρκετ και η συμφωνία που έχουμε, πέραν της νομοθέτησης που θα κάνουμε, θα παρουσιάζουν προϊόντα τα οποία θα παλεύουν στην κυριολεξία τον πληθωρισμό».
«Το τελευταίο εξάμηνο έχουμε πάνω από 3.000 ελέγχους, έχουμε επιβάλει πρόστιμα και συνεχίζουμε σε όλη την επικράτεια. Επομένως, τα συγκεκριμένα όμως προϊόντα θα είναι προϊόντα τα οποία θα τα παρακολουθούμε, θα είναι πολύ χαμηλά, έτσι ώστε να μην έχουμε τις αυξήσεις που δημιουργούν αυτές τις πληθωριστικές τάσεις και ταυτόχρονα θα μπορούν να εξυπηρετούν τους καταναλωτές, καθότι θα μπορούν να τα βλέπουν, θα μπορούν να συγκρίνουν», είπε ακόμη.
Πάντως υπήρξε έντονο παρασκήνιο για το θέμα του ωραρίου, από προχθές το βράδυ που ήρθε στην επιφάνεια το θέμα και ειδικά όταν φάνηκε να το βλέπει με θετικό μάτι και το υπουργείο Ανάπτυξης.
Οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, διαμήνυσαν, προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν σε καμία περίπτωση τον περιορισμό του ωραρίου που ισχύει σήμερα.
Ανέφεραν επίσης ότι ακόμη και να ισχύσει κάτι τέτοιο, τα οφέλη θα είναι ελάχιστα και οι συνέπειες ιδιαίτερα αρνητικές για τους καταναλωτές, αλλά κυρίως για την απασχόληση αφού μοιραία θα ανατραπούν οι εργασιακές σχέσεις και θα έλθουν πιο ελαστικές, κάτι που ουδείς στην παρούσα φάση δεν το θέλει.
Αναφερόμενος στο θέμα ο Ν. Παπαθανάσης τόνισε ότι «εμείς θέτουμε το πλαίσιο. Το πλαίσιο δεν αλλάζει. Επομένως, ό, τι ίσχυε θα ισχύει. Από κει και πέρα, αν κάποιος έμπορος θέλει να κλείσει το μαγαζί του νωρίτερα, μπορεί να το κάνει. Επομένως, αν ο εμπορικός Σύλλογος αποφάσισε να το κάνει αυτό, εμείς πάντως δεν θα αλλάξουμε ούτε πρόκειται να μειώσουμε το ωράριο γιατί είναι πολύ σημαντικό. Θέλουμε να συνεχιστεί η αγορά. Βρισκόμαστε σε μια επανεκκίνηση και μετά την πανδημία και σε μία εποχή πολύ δύσκολη. Δεν θέλουμε να απωλέσουμε θέσεις εργασίας».
Για το αν είναι εξασφαλισμένη η επάρκεια της διατροφικής αλυσίδας στη χώρα ή μπορεί μέσα στον χειμώνα να παρουσιαστούν κάποιες ελλείψεις, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι:
«Η Ελλάδα ήταν από τις χώρες που δεν έλειψε ποτέ κάτι από τα ράφια. Επομένως, έχουμε πλήρη επάρκεια όλων των αγαθών, όπως κατά τη διάρκεια της πανδημίας που ορισμένες χώρες είχαν άδεια ράφια. Εμείς ποτέ δεν είχαμε κάποια έλλειψη. Παρακολουθούσαμε την αγορά, το κάνουμε και τώρα. Και θέλω να σας πω ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία μα καμία ανησυχία οι συμπολίτες μας να αγοράζουν μόνο τα απαραίτητα προϊόντα και τίποτα παραπάνω από αυτό το οποίο χρειάζονται, διότι πάντα θα υπάρχουν γεμάτα ράφια».