Οικονομία

Τιμωρία στις τράπεζες που βοηθά η ΕΚΤ

''Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές που θα επιβλέψουν τα πολυαναμενόμενα stress tests στις ευρωπαϊκές τράπεζες το επόμενο έτος, προτίθενται να «τιμωρήσουν» τις τράπεζες που θα παραμένουν εξαρτημένες από το καθοριστικής σημασίας σχέδιο φθηνού δανεισμού από την ΕΚΤ'' εκτιμούν σε κύριο άρθρο τους οι Financial Times.

”Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές που θα επιβλέψουν τα πολυαναμενόμενα stress tests στις ευρωπαϊκές τράπεζες το επόμενο έτος, προτίθενται να «τιμωρήσουν» τις τράπεζες που θα παραμένουν εξαρτημένες από το καθοριστικής σημασίας σχέδιο φθηνού δανεισμού από την ΕΚΤ.

Η κίνησή τους αυτή θα προκαλέσει πρόσθετες τριβές στον τραπεζικό κλάδο, καθώς κλιμακώνει τις εντάσεις που προκαλεί η ανάγκη να διατηρηθεί η ρευστότητα ενώ παράλληλα γίνονται προσπάθειες να απεξαρτηθούν από την στήριξη της ΕΚΤ.

Η European Banking Authority, η ρυθμιστική «ομπρέλα» της ΕΕ, σκοπεύει να μετρήσει την εξάρτηση των τραπεζών από τα προγράμματα μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης της ΕΚΤ, τα LTRO, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών που γνωρίζουν το σκεπτικό της εποπτικής αρχής.

Αλλά την τελευταία χρονιά, οι τράπεζες όλο περισσότερο διαμαρτύρονται ότι έχουν πλημμυρίσει ρευστότητα, αδυνατώντας να βρουν εμπορικά βιώσιμες επενδυτικές ευκαιρίες για τα κεφάλαια που έχουν αντλήσει

Οι λεπτομέρειες για την δοκιμασία των stress tests δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμη, αλλά με το παραπάνω σχέδιο η ΕΒΑ θα βαθμολογεί αρνητικά οποιαδήποτε τράπεζα χρησιμοποιεί τα LTRO, συγκρίνοντας το χαμηλό κόστος δανεισμού του επιδοτούμενου προγράμματος με τα πραγματικά επιτόκια χρηματοδότησης στην αγορά, που θα πλήρωνε η τράπεζα αν δεν είχε τα LTRO.

«Ετσι θα μειωθεί πολύ η ελκυστικότητα των LTRO», έγραψαν αναλυτές της Morgan Stanley σε πρόσφατη έκθεση προς τους πελάτες τους.

Το σχέδιο LTRO εισήχθη στα τέλη του 2011 σε μια από τις πρώτες αποφασιστικές πρωτοβουλίες του Μ. Ντράγκι από την θέση του διοικητή της ΕΚΤ. Η κίνηση εκείνη έπαιξε κρίσιμο ρόλο καθησυχάζοντας την ψυχολογία στις νευρικές αγορές για τις τράπεζες της ευρωζώνης. Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών στις αγορές ομολόγων και, τράπεζες που είχαν αποκοπεί από την αγορά εντελώς, ουσιαστικά να διευκολυνθούν στην άντληση κεφαλαίων.

Αλλά την τελευταία χρονιά, οι τράπεζες όλο περισσότερο διαμαρτύρονται ότι έχουν πλημμυρίσει ρευστότητα, αδυνατώντας να βρουν εμπορικά βιώσιμες επενδυτικές ευκαιρίες για τα κεφάλαια που έχουν αντλήσει από τα LTRO και τις αγορές.

Κάτι πρέπει να γίνει για να σταθεροποιηθούν τα επιτόκια στην αγορά χρήματος. Παραμένουμε σε διαδικασία προσαρμογής στην ευρωζώνη με πολύ χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης

Ως εκ τούτου οι πρόωρες αποπληρωμές των τριετών κεφαλαίων LTRO έχουν επιταχυνθεί, με υπερδιπλασιασμό στο τελευταίο 9μηνο. Συνολικά 352,9 δισ. ευρώ από τα αρχικά 1,1 τρισ. ευρώ έχουν επιστραφεί στην ΕΚΤ. Ένα μέγεθος 665,7 δισ. ευρώ παραμένει σε κυκλοφορία, ενώ οι επτά μεγαλύτερες τράπεζες της Ιταλίας «κάθονται» σε συνολικά περίπου 120 δισ. ευρώ.

Όμως καθώς οι αποπληρωμές των LTRO επιταχύνονται για να ανταποκριθούν οι τράπεζες στην πρώτη καταληκτική ημερομηνία που είναι στα τέλη του επόμενου ετους, τα επιτόκια στην αγορά χρήματος προβλέπεται να συνεχίσουν να ανεβαίνουν, απειλώντας ίσως την ευθραυστη οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης.

«Θα είναι απαραίτητος ένας μηχανισμός για τις μικρότερες τράπεζες –η ανάγκη για επίσημη βοήθεια παραμένει οξεία σε ορισμένες περιπτώσεις, αν και για τους μεγάλους παίκτες δεν είναι απαραίτητη», σχολίασε ο Suki Mann της Société Générale.

Ο Philippe Waechter, επικεφαλής οικονομολόγος στην Natixis Asset Management, δήλωσε: «Κάτι πρέπει να γίνει για να σταθεροποιηθούν τα επιτόκια στην αγορά χρήματος. Παραμένουμε σε διαδικασία προσαρμογής στην ευρωζώνη με πολύ χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης… Ένα ακόμη LTRO δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα, αλλά θα βοηθήσει να βελτιωθεί η κατάσταση και σε αυτό το σημείο του επιχειρηματικού κύκλου, αυτή παραμένει η υποχρέωση των νομισματικών αρχών».

Ο κ. Draghi έχει αφήσει να εννοηθεί ότι το τρέχον πρόγραμμα LTRO, που πρόκειται να λήξει στις αρχές του 2015, θα μπορούσε να παραταθεί για να σταθεροποιηθούν οι πιο αδύναμες τράπεζες, αν και δεν έχει ακόμη δεσμευθεί σε κάτι τέτοιο.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι μια τέτοια παράταση θα ήταν ένας κομψός τρόπος αποφυγής ενός δυνητικά ακανθώδους σημείου πάνω στο ζήτημα ανάμεσα στην ΕΚΤ, που είναι επικεντρωμένη στην καταπολέμηση της κρίσης, και την ΕΒΑ, που έχει ως προτεραιότητα να τεστάρει τα αδύναμα σημεία του συστήματος. Μια παράταση στο χρονοδιάγραμμα του προγράμματος LTRO θα σήμαινε ότι η EΒΑ δεν θα χρειαζόταν να σκεφτεί τους κινδύνους από την μεταστροφή των τραπεζών από την φθηνή χρηματοδότηση προς πιο ακριβή ή ανύπαρκτη χρηματοδότηση μέσω των αγορών.

Η ΕΒΑ αρνήθηκε να σχολιάσει”.

Διαβάστε επίσης:
Άνοδος στο Χρηματιστήριο – Σπάει το φράγμα των 1.100 μονάδων

Απών ο Στουρνάρας από την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ

Λουκέτα και σε ναυτιλιακές εταιρείες

Στην αναμονή για επιστροφή φόρου – Ποιοί κινδυνεύουν να τη χάσουν

Η Κίνα εκτοξεύει απειλές στις Η.Π.Α για το λουκέτο

Πηγή Euro2day

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα