To προσχέδιο της έκθεσης της τρόικας αποκαλύπτει σχεδόν στο σύνολό του το φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται σύντομα να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή και το οποίο σύμφωνα με το οικονομικό ειδησεογραφικό site capital.gr θα επιφέρει 1 δισεκατομμύριο ευρώ παραπάνω στα κρατικά ταμεία τα επόμενα δύο χρόνια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2013.
Με βάση το προσχέδιο θα υπάρχει νέα φορολογική κλίμακα, αλλά αυτή τη φορά με τρία κλιμάκια αντί για οκτώ που ισχύει μέχρι τώρα. Θεσπίζεται επίσης η αυξημένη επιστροφή φόρου, κάτι που σημαίνει πρακτικά πως περίπου 1 εκατομμύριο μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος.
Επίσης σχεδιάζεται η κατάργηση κάποιων φοροαπαλλαγών, όπως είναι οι τόκοι πρώτης κατοικίας, το ενοίκιο παιδιών που σπουδάζουν εκτός τόπου κατοικίας και τα ασφάλιστρα ζωής.
Σε κατάργηση προσανατολίζονται και του πρόσθετου αφορολόγητου για τα παιδιά και αυτό όμως θα αντικατασταθεί με απευθείας εισοδηματική επιδότηση, αυτή τη φορά με εισοδηματικά κριτήρια και τη γενική οικονομική κατάσταση του φορολογούμενου.
Επίσης, προβλέπεται ένα νέο σύστημα φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Σύμφωνα με αυτό θα υπάρχει μηδενικό φορολόγητο και συντελεστής 26% έως το επίπεδο του εισοδήματος των 50.000 ευρώ. Για εισοδήματα άνω του συγκεκριμένου ποσού ο συντελεστής θα πηγαίνει αυτόματα στο 36%.
Αναφορικά με τον συντελεστή φορολογίας των κερδών σε επίπεδο επιχειρήσεων θα αυξηθεί στο 26% από το 20% που βρίσκεται αυτή τη στιγμή. Αναφορικά με τον συντελεστή φορολόγησης στα διανεμόμενα μερίσματα αυτός θα μειωθεί στο 10% από το 25% που βρίσκεται σήμερα! Με βάση τους δύο αυτούς συντελεστές, τα κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογούνται συνολικά με 33,4%, ενώ αυτή τη στιγμή τυο αντίστοιχο ποσοστό είναι 40%.
Παράλληλα, προβλέπεται με βάση το προσχέδιο της έκθεσης, η θέσπιση έως την άνοιξη ενός μόνιμου μηχανισμού για την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών, έτσι ώστε αυτές σταδιακά να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων.
Μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχει διοριστεί ο νέος γενικός γραμματέας φορολογικών εσόδων, ενώ μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα πρέπει να έχουν μπει στη μάχη των ελέγχων 2.000 υπάλληλοι για φόρους και βεβαίωση φορολογικών εσόδων. Μέχρι το ιδιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η “επιχείρηση” συγχώνευσης των εφοριών που έχει ήδη ξεκινήσει, προκειμένου συνολικά να υπάρχουν 120 εφορίες σε όλη τη χώρα.
Θα καταργηθεί επίσης ο νόμος που προβλέπει ότι όλες οι φορολογικές υποθέσεις των τελευταίων δέκα ετών θα πρέπει να ελέγχονται υποχρεωτικά, ενώ μέχρι τον Μάριο θα υπάρξει η θέσπιση ενός συστήματος προστασίας, για όσους καταγγέλουν κρούσματα διαφθοράς και επίορκους υπαλλήλους εφοριών.
Το πλέον δύσκολο είναι πως μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2013 θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί μία βάση δεδομένων με όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων, ενώ ο κάθε πολίτης σε κάθε συναλλαγή που θα έχει με τα υπουργεία θα πρέπει να χρησιμοποιεί τον ΑΦΜ, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο του 2013.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Βόμβα από το προσχέδιο της έκθεσης! Υπάρχουν αδιευκρίνιστα μέτρα 6,4 δισ. ευρώ